Καθυστερήσεις στις Συντάξεις χηρείας καταγγέλλει o Μ.Κάτσης και άλλοι 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Πήραν το όπλο τους 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποιων και ο Μάτιος Κάτσης.. Την ώρα που η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι...

Πήραν το όπλο τους 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποιων και ο Μάτιος Κάτσης.. Την ώρα που η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι οι ρυθμοί έκδοσης και απόδοσης των συντάξεων έχουν επιταχυνθεί αισθητά, πάνω από το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ «καρφώνουν» το Υπουργείο για «αναίτιες καθυστερήσεις» στις συντάξεις χηρείας παρότι το πλαίσιο έχει πλέον αποσαφηνιστεί πλήρως με σχετικές εγκυκλίους.

Με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διευκρινήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για το λόγο καθυστέρησης έκδοσης των συντάξεων, την ώρα που – όπως λένε – οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Οι 58 υπογράφοντες βουλευτές υπογραμμίζουν ότι μια μερίδα πολιτών, δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας) χρήζουν μιας ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας από το κράτος, «καθώς οι πολίτες αυτοί, εκτός από την απώλεια του ανθρώπου τους, έχουν να διαχειριστούν και το βιοποριστικό τους ζήτημα».Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι η ηγεσία των υπουργείων έχει πολλάκις υπογραμμίσει την προτεραιότητα να αποδοθούν άμεσα οι συντάξεις χηρείας, ειδικότερα μετά και από την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου από τον ΕΦΚΑ τον Φεβρουάριο του 2018, με την οποία «ξεκλείδωσαν» ουσιαστικά οι διαδικασίες και άνοιξε τυπικά ο δρόμος για την έκδοση οριστικών συντάξεων χηρείας.

Με ερώτησή τους καλούν τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών να εξηγήσουν τα αίτια της καθυστέρησης απόδοσης των συντάξεων θανόντων στους δικαιούχους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης και απόδοσής τους.Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και οι υπογράφοντες βουλευτές:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης– Οικονομικών

Θέμα: Καθυστερήσεις στην έκδοση και στην απόδοση των συντάξεων χηρείας

Η ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα μείζονος σημασίας θέμα και το μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η καθημερινότητα όλων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων αυτής της χώρας.Αξίζει όμως να σημειωθεί πως μια μερίδα πολιτών, δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας) χρήζουν μιας ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας από το κράτος, καθώς οι πολίτες αυτοί, εκτός από την απώλεια του ανθρώπου τους, έχουν να διαχειριστούν και το βιοποριστικό τους ζήτημα.Λαμβάνοντας υπόψη το πιεστικό δημοσιονομικό πλαίσιο, στο οποίο καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε, η ηγεσία των υπουργείων έχει πολλάκις υπογραμμίσει την προτεραιότητα να αποδοθούν άμεσα οι συντάξεις χηρείας, ειδικότερα μετά και από την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου από τον ΕΦΚΑ τον Φεβρουάριο του 2018, με την οποία «ξεκλείδωσαν» ουσιαστικά οι διαδικασίες και άνοιξε τυπικά ο δρόμος για την έκδοση οριστικών συντάξεων χηρείας.Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο αποσαφηνίζεται το πλαίσιο που ορίζεται από το νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) περί χορήγησης σύνταξης λόγω θανάτου, όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 4499/2017 και έτσι δόθηκε, όπως μας διαβεβαίωσαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αλλά και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ( για τις συντάξεις του Δημοσίου), το πράσινο φως για την οριστικοποίηση και την απόδοση των συντάξεων αυτών. Ωστόσο, παρατηρούνται έως και σήμερα αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αναβολές, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες δικαιούχους χήρους και χήρες σε καθεστώς αδιεξόδου, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Επειδή, η μέριμνα ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βρίσκεται πάντα για την Κυβέρνησή μας σε πρώτο πλάνο,

Επειδή, οι διαμαρτυρίες για τις αναίτιες αυτές καθυστερήσεις γίνονται ολοένα και πιο έντονες, καιΕπειδή, έχει αποσαφηνιστεί ήδη πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο για τις συντάξεις αυτές,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για ποιό λόγο καθυστερεί η χορήγηση των συντάξεων λόγω θανάτου στους δικαιούχους;

2. Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η έκδοση των οριστικών συντάξεων χηρείας αλλά και η άμεση απόδοσή τους στους δικαιούχους;

In this article

Join the Conversation