Πληροφορίες για υπογραφή συμφωνίας με την Αλβανία, έφεραν ερώτηση στην Βουλή

Καμπανάκι για την διμερή συμφωνία με την Αλβανία χτύπησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Μάλιστα, παρεμβαίνοντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει...

Καμπανάκι για την διμερή συμφωνία με την Αλβανία χτύπησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Μάλιστα, παρεμβαίνοντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει τη σχετική συμφωνία, εξηγώντας ότι «υπάρχουν πληροφορίες τα τελευταία 24ωρα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Αλβανία».

«Επειδή το προηγούμενο παράδειγμα με την πΓΔΜ είναι ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο, η ΝΔ ζητάει από την κυβέρνηση  να καταθέσει το κείμενο συμφωνίας πριν την υπογραφή της για να συζητηθεί από την εθνική αντιπροσωπεία», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς η συμφωνία είναι ανάλογη με αυτή που υπεγράφη στις Πρέσπες και περιλαμβάνει περιουσίες, θέμα «Τσάμηδων» και οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Ο ίδιος, πάντως, συνεχίζοντας την κοινοβουλευτική πίεση κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Συγκεκριμένα ρωτά μεταξύ άλλων τον Υπουργό σε  ποιο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες με την αλβανική πλευρά, αν συνεχίζει η αλβανική πλευρά να εγείρει τις αξιώσεις της περί Τσάμηδων και αν έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής της επικείμενης ελληνό-αλβανικής συμφωνίας.

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά

Θέμα: Θεματολογία και περιεχόμενο συνομιλιών Ελλάδας – Αλβανίας

Σε δηλώσεις του από 18 Ιουνίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, κ. Μπουσάτι, δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει νέα συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, καθώς και συνάντηση των ομάδων διαπραγματευτών των δύο χωρών. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες για την ελληνό-αλβανική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες έχουν εισέλθει σε “μη αναστρέψιμη” φάση, ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι το περιεχόμενο της δέσμης θεμάτων που συζητούν Ελλάδα και Αλβανία είναι πολύ ευρύτερο. Δεν απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο να υπάρξει κατάληξη των συνομιλιών έως τις 28-29 Ιουνίου, δηλαδή εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά σας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με το Ρώσο ομόλογό σας στη Μόσχα, δηλώσατε ότι βρισκόμαστε σε πορεία επίλυσης των ανοικτών ζητημάτων με την Αλβανία και ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη των συνομιλιών.

Δεδομένου ότι στο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο που σας έχει ασκηθεί από την Αντιπολίτευση με αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το περιεχόμενο των ελληνο-αλβανικών συνομιλιών, το εύρος των θεμάτων και αν σε αυτές περιλαμβάνονται  αστήρικτες αλβανικές αξιώσεις περί Τσάμηδων, έχετε αποφύγει να απαντήσετε ή έχετε απαντήσει με υπεκφυγές.

Δεδομένου ότι στην περίπτωση των συνομιλιών με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό η κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών έφεραν προ αρνητικών για τα ελληνικά συμφέροντα τετελεσμένων τόσο τη Βουλή των Ελλήνων όσο και  τους Έλληνες πολίτες, δεδομένης της ανάγκης να αποφευχθεί επανάληψη του αρνητικού αυτού προηγουμένου ερωτάσθε:

Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες με την Αλβανική πλευρά;

Ποιο είναι το εύρος της θεματολογίας που συζητάτε με τον Αλβανό ομόλογό σας;

Συνεχίζει η Αλβανική πλευρά να εγείρει τις αξιώσεις της περί Τσάμηδων;

Σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί από Ελλάδα και Αλβανία;

Έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής της επικείμενης ελληνό-αλβανικής συμφωνίας που διαπραγματεύεστε και ποια είναι;

Υπό το φως των ανωτέρω, και του προηγουμένου με την συμφωνία με την ΠΓΔΜ, και προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα, αιτούμαι την άμεση κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία του κειμένου της προς υπογραφή Συμφωνίας με την Αλβανία ώστε να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της και να τη συζητήσει η Βουλή των Ελλήνων πριν τη δεσμευτική υπογραφή της.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουμουτσάκος Γεώργιος»

In this article

Join the Conversation