Φαρμακευτικός Σύλλογος: Αυτο συμβαινει με τα “μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα”

Tο τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί μια σύγχυση όσον αφορά τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, δηλαδή των “Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων” . Αφορά φάρμακα των οποίων η δαπάνη δεν...

Tο τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί μια σύγχυση όσον αφορά τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, δηλαδή των “Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων” .

Αφορά φάρμακα των οποίων η δαπάνη δεν καλύπτεται από των ΕΟΠΥΥ, όπως κοινά αναλγητικά , παυσίπονα , αποσυμφορητικά κλπ. Πολλοί καταναλωτές παρατηρούν άλλη τιμή να αναγράφεται στη συσκευασία και άλλη να είναι η πραγματική λιανική τιμή του φαρμάκου.

Τα φάρμακα αυτά μέχρι πρότινος ήταν κρατικά διατιμημένα , δηλαδή με σταθερή και καθορισμένη τιμή , ενώ πλέον την τιμή τους αφήνεται να την καθορίζουν ελεύθερα οι φαρμακοβιομηχανίες , οι οποίες δεν άφησαν την ευκαιρία και ξεκίνησαν διαδοχικές και επαναλαμβανόμενες αυξήσεις τις οποίες αποφασίζουν μόνες τους .

Η λεγόμενη απελευθέρωσή των τιμών των “Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων” ψηφίστηκε το 2014 και η εφαρμογή του νόμου έγινε στα τέλη του 2017 , επιτρέποντας έτσι στις εταιρείες να αυξάνουν όποτε θέλουν και όσο θέλουν τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ . Μάλιστα ακόμη και από σήμερα 2/7 εφαρμόζεται από τις εταιρείες των ΜΥΣΥΦΑ νέος κατάλογος τιμών με νέες αυξήσεις στα μη συνταγογραφούμενα.

Ήδη από την ψήφιση του αντίστοιχου νομοσχεδίου , οι φαρμακοποιοί είχαν αντιδράσει και είχαν περιγράψει με συγκεκριμένα επιχειρήματα και παραδείγματα για το πού θα οδηγηθούν οι τιμές , αλλά θυμόμαστε πολύ καλά ότι κάποιοι μας χαρακτήριζαν ως μια «συντεχνία» που αντιδρά για κάποιους δικούς της λόγους , ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούνταν ένα από τα πάγια αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας.

Το αποτέλεσμα στην πράξη είναι ακριβώς αυτό που οι φαρμακοποιοί είχαν προβλέψει και είχαν με όλους τους τρόπους προειδοποιήσει : Η αλματώδης αύξηση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ που σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνει και το 100%.

Και όλα αυτά τη στιγμή που εξακολουθεί να αναγράφεται στη συσκευασία η εντελώς παραπλανητική “ενδεικτική λιανική τιμή”. Το τελικό αποτέλεσμα εκτός των άλλων είναι να μπερδεύεται , δικαίως , ο καταναλωτής ο οποίος θα αγοράσει το φάρμακο.

Γι’αυτούς τους λόγους διασαφηνίζουμε πως οι φαρμακοποιοί είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για αυτά τα φαινόμενα και παράλληλα τονίζουμε ότι συνεχώς , χωρίς σκοπιμότητα, θα ενημερώνουμε το κοινό για κάθε αντίστοιχο ζήτημα.

Το ΔΣ του Φ.Σ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

In this article

Join the Conversation