Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας: Αυτά ειναι τα αιτήματά μας. Διεκδικούμε όλα όσα μας έχουν αφαιρέσει με βίαιο τρόπο

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης συμμετείχε στην ακρόαση (3.7.2018) εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στη διάρκεια της συζήτησης «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της...

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης συμμετείχε στην ακρόαση (3.7.2018) εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στη διάρκεια της συζήτησης «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις» στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Μιλώντας και εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των οχτώ Συνεργαζόμενων πανελλαδικά Συνταξιουχικών Οργανώσεων ο Π. Τάτσης σημείωσε τα εξής:

«Οι ειδικοί έκαναν τις παρακάτω αποτιμήσεις για τις μνημονιακές περιόδους:

1. Οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι και τα ταμεία έχασαν 130 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2016. Έπονται οι αρπαγές του νόμου Κατρούγκαλου 4386/2016 για την περίοδο 2016-2021 με 28 δισ. απ’ τις συντάξεις και 25 δίσ. απ’ τα ταμεία. Και με το τέταρτο “μνημόνιο διαρκείας” προστίθενται κι άλλα 5,118 δίσ. ευρώ για το 2022. Συνολικά ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι και ταμεία χάνουν πάνω ένα ΑΕΠ για την περίοδο 2010-2022. Να σταματήσει το σακάτεμα των συντάξεων και η φοροληστεία. ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΑΝΥΠΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.

2. Στη διάρκεια της κρίσης πολλοί αυτοαπασχολούμενοι έκλεισαν τα μαγαζιά τους και σωρεύτηκαν χρέη πρός τον ΟΑΕΕ. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 3.000 ηλικιωμένοι συνάδελφοι που ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ σύνταξη γιατί οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ και αδυνατούν να μπούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση. Να τους χορηγηθεί αναλογική σύνταξη με βάση τις εισφορές που κατέβαλαν και να διαγραφούν τα χρέη που ακολουθούν τούς ίδιους και τα παιδιά τους. Είναι ένα αίτημα που αναγνώρισαν ως δίκαιο οι πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας, αλλά δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε.

3. Με το άρθρο 12 του νόμου 4387/2016 οι “συντάξεις χηρείας” καταποντίστηκαν, ενώ μπήκαν απάνθρωποι ηλικιακοί περιορισμοί για τις γυναίκες και τους άντρες. Να επανέλθει η σύνταξη θανάτου στο 70% της σύνταξης που ελάμβανε ή επρόκειτο να λάβει ο θανών χωρίς καμιά διακοπή στη συνέχεια και ηλικιακούς περιορισμούς. Η ίδια σύνταξη να χορηγηθεί στα τέκνα θανόντων, που είναι ανήλικα, ανίκανα πρίν τα 24 χρόνια, και στο ανήλικο παιδί που θα μείνει ανίκανο μετά το θάνατο του γονέα του χωρίς διακοπή μετά τα 18 ή τα 24 χρόνια.

4. Με το άρθρο 69 του Ν. 3863/2010 θεσπίστηκε μηνιαία εισφορά ενός (1) ευρώ, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ συντάξεις δώδεκα (12) μηνών για την ενίσχυση των Ομοσπονδιών και των σωματείων των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ αλλά και τη συμμετοχή των συνταξιούχων στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Με την Αριθ. Φ.40035/οικ.2370/190 (ΦΕΚ Β’ 492/31.3.2011) απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη ορίστηκε η απόδοση του 25% του ποσού που προορίζεται για την ενίσχυση των Ομοσπονδιών και των σωματείων των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Μένει αδιάθετο το 75% των εισφορών, που σωρευτικά απ’ το 2010 έχει ξεπεράσει τα 25 εκ. ευρώ. Σε πρόσφατη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των οχτώ πανελλαδικών συνταξιουχικών οργανώσεων ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος είπε ότι θα δόσει εντολή στον ΕΦΚΑ να προχωρήσει στο άνοιγμα λογαριασμού στον ΟΑΕΔ για την αξιοποίηση των 25 εκ. ευρώ. Να προχωρήσει η αξιοποίηση των 25 εκ. ευρώ από φέτος. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τους συνταξιούχους και είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης.

5. Οι οργανώσεις των συνταξιούχων διενεργούσαν τις αρχαιρεσίες σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο από μόνες τους, βάση Αστικού κώδικα και του καταστατικού τους. Με το νόμο προστέθηκε ο δικαστικός αντιπρόσωπος …. Ζητάμε να καταργηθεί ή να γίνει προαιρετικό το άρθρο και να επανέλθει το πρίν καθεστώς με τον Αστικό κώδικα

Αυτά τα αιτήματα είναι μέρος των συνολικών διεκδικήσεων που περιλαμβάνονται στα υπομνήματα της ΣΕΑ που κατέθεσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 15 Δεκέμβρη 2017 αλλά και σε όλα τα κόμματα (πλήν της φασιστικής Χρυσής Αυγής) στις 19 Ιούνη 2018. Διεκδικούμε όλα όσα μας έχουν αφαιρέσει με βίαιο τρόπο και για τα οποία έχουμε πληρώσει ως ασφαλισμένοι με αίμα και ιδρώματα, με βάση τους δικούς τους νόμους.

Κι επειδή αναθερμάνθηκε η υπόθεση της 13ης σύνταξης έχουμε να δηλώσουμε τα εξής: Εμείς διεκδικούμε τη 13η και 14η σύνταξη με βάση όσα πληρώσαμε για αυτές. Δηλαδή δυό συντάξεις επί πλέον για όλους τους συνταξιούχους πέρα απ’ τις καταβαλόμενες κουτσουρεμένες συντάξεις δώδεκα μηνών.

Οποιοδήποτε φιλοδώρημα απ’ τα “ματωμένα πλεονάσματα” σε επιλεγμένες κατηγορίες συναδέλφων δεν μπορεί να θεωρηθεί 13η ή 14η σύνταξη, όπως θέλει η θανατηφόρα φιλοκυβερνητική προπαγάνδα».

In this article

Join the Conversation