Στα πρόθυρα κατάρρευσης η τοπική κτηνοτροφία. Ημίμετρα απο την κυβέρνηση καταγγέλλει το ΓΕΩΤΕΕ

Ψήφισμα του παρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε για την κτηνοτροφία στην Ήπειρο. Tελειωτικό χτύπημα με τις ραγδαίες μειώσεις στην τιμή του γάλακτος

Η αιγοπροβατοτροφία βρίσκεται στα πρόθυρα ολοκληρωτικής κατάρρευσης.

Δεν είναι μόνο η αλματώδη φορολογική επιβάρυνση από το πρώτο ευρώ και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που εξανεμίζουν το αγροτικό εισόδημα, ειδικά της μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Δεν είναι μόνο η πολιτική της Ε.Ε και το υψηλότατο ενεργειακό κόστος (το υψηλότερο στην Ε.Ε.) που αυξάνουν το κόστος παραγωγής. Δεν είναι μόνο η ανεξέλεγκτη εισαγωγή ζώων που επιτρέπει την εισαγωγή σοβαρότατων ασθενειών και η υποστελέχωση των κρατικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, υπεύθυνων ζωτικών ελέγχων τόσο για την υγεία του ζωικού κεφαλαίου όσο και της Δημόσιας Υγείας. Δεν είναι μόνο η ανυπαρξία εντατικών προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης των εγχώριων φυλών και η οποιαδήποτε διαχείριση των βοσκοτόπων που θα επέτρεπαν μια τεράστια αύξηση της προστιθέμενης αξία του προϊόντος της αιγοπροβατοτροφίας.

Μέσα σε όλους αυτούς τους ανασταλτικούς παράγοντες, έρχεται να δοθεί ένα τελειωτικό χτύπημα με τις ραγδαίες μειώσεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, στις οποίες προχωρούν οι γαλακτοβιομηχανίες. Μειώσεις που με τον ένα ή άλλο τρόπο συνδέονται με τις εξελίξεις στο εθνικό στρατηγικό προϊόν που ονομάζεται «Φέτα ΠΟΠ».

Οι χαλαρώσεις στην προστασία που έδινε στην Ελληνική Φέτα ο χαρακτηρισμός ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας ( με τη σύμπνοια των ελληνικών κυβερνήσεων), η αύξηση εισαγωγών γάλακτος που παρανόμως καταλήγει σε δήθεν… ΠΟΠ Φέτα (με αποκλειστική ευθύνη του κράτους) και η έλλειψη σεβασμού του χαρακτηρισμού ΠΟΠ από μέρος του εμπορικού δικτύου, μεταφέρουν μια συντριπτική πίεση τόσο στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους όσο και στα πολλά μικρά τυροκομεία τοπικής εμβέλειας.

Η Γενική Συνέλευση Αντιπροσώπων των Κλάδων του Παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου-Νήσων μπροστά στα μεγάλα αδιέξοδα που ανοίγονται καλεί το μικρομεσαίο αιγοπροβατοτρόφο να μην παραπλανηθεί από τα ημίμετρα της κυβέρνησης που δίνουν παράταση στον αργό ξεκλήρισμά του και να διεκδικήσει :

1ον Να γίνει πολύ προσεκτικότερος στην υγειονομική και διατροφική διαχείριση της κτηνοτροφικής του μονάδας, ώστε να απομακρύνει τον κίνδυνο ζημιών και επιπλέον οικονομικές «αιμορραγίες» μέσα στις τόσες άλλες.

2ον Να πλαισιώσει τα συλλογικά του όργανα για να ακουστούν πιο δυνατά τα δίκαιά του (τιμές, κόστος, φορολογία) στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – Ε.Ε – ΔΝΤ, για τη διαγραφή του χιλιοπληρωμένου χρέους, την εθνικοποίηση-κρατικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και να δώσει μια νέα σύγχρονη ρεαλιστική έννοια στην κατασυκοφαντημένη συνεταιριστική ιδέα (απαιτώντας να ανοίξει ο φάκελος ΔΩΔΩΝΗ), που νομοτελειακά αποτελεί τη μόνη ασπίδα προστασίας της κυρίαρχης στον τόπο μας μικρομεσαίας αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής. Να απαιτήσει επαναφορά της ΔΩΔΩΝΗ σε κρατικοσυνεταιριστική ιδιοκτησία χωρίς καμιά αποζημίωση

3ον Καλεί σε ενωτική και δυναμική αγωνιστική κινητοποίηση, για να μη ψηφιστεί η ολέθρια συμφωνία CETA στην Ελληνική Βουλή. Μια συμφωνία την οποία ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις στα Υπουργικά Συμβούλια της Ε.Ε. και στο Ευρωκοινοβούλιο. Η γνήσια φέτα εξορίζεται από την αγορά της Ε.Ε. και προοπτικά από όλη την παγκόσμια αγορά και υποκαθίσταται, λόγω της κερδοσκοπίας, της νοθείας και του αθέμιτου ανταγωνισμού, από λευκά τυριά «τύπου φέτας». Τυριά «μαϊμού φέτα», που παράγονται από αγελαδινό γάλα, ζώων που τρέφονται με μεταλλαγμένες ζωοτροφές χαμηλής ποιότητας και κόστους, σε βάρος της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων καταναλωτών σ΄ όλο τον κόσμο.

4ον Να ξεφύγει από την αυταπάτη της «Διαεπαγγελματικής» για τη Φέτα. Είναι αυταπάτη να περιμένει κανείς ότι οι βιομηχανίες θα ελέγξουν οι ίδιες τον εαυτό τους. Καμιά διεπαγγελματική σε όποιο προϊόν υπάρχει δεν έλυσε το ζήτημα των τιμών που το καθορίζεται από τις ίδιες τις βιομηχανίες και το κέρδος τους.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!