10 ερωτήσεις στον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Καραγιάννη. Τι λέει για συνυποψηφίους, ψηφοδέλτιο, απερχόμενη δημοτική αρχή, πρόγραμμα και τουρισμό

Συνέντευξη

Στην ενότητα «10 ερωτήσεις» η paramythia-online.gr, φιλοξενεί τον στον υποψήφιο δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη

Διαβάστε από εδώ όλες τις συνεντεύξεις της ενότητας «10 ερωτήσεις»

1.Γιατί θέλετε να γίνετε δήμαρχος;

H ενασχόληση με τα κοινά είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη. Πολλές φορές η προσωπική μας ανάγκη για προσφορά στον τόπο μας είναι δυνατή και πηγάζει από πραγματικά ανιδιοτελείς σκοπούς. Όσοι αγαπάμε τον τόπο μας δεν θα πρέπει να μένουμε απαθείς στις θεμελιώδεις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας. Η κριτική είναι εύκολη, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλαμβάνουμε δράση για να προσφέρουμε ένα λιθαράκι σε αυτό που ονομάζουμε διαχείριση της καθημερινότητας και αναπτυξιακή προοπτική. Να συνεχίσουμε ό,τι σωστό γίνεται, να βελτιώσουμε ό,τι λάθος υπάρχει. Με βάση τα παραπάνω αλλά και μετά από παρότρυνση αρκετών συνδημοτών και φίλων μου, αποφάσισα να διεκδικήσω τον Δήμο Σουλίου.

2.Γιατί να σας ψηφίσει ο δημότης του δήμου Σουλίου;

Γιατί ο Συνδυασμός μας θα αποτελείται από άτομα με αποδεδειγμένο έργο στην επαγγελματική τους και στην προσωπική τους ζωή. Γιατί η ψήφος στον Συνδυασμό μας, αποτελεί εγγύηση στην μεθοδικότητα της διαχείρισης όλων των ζητημάτων που απασχολούν τον Δήμο μας. Γιατί θα επιδιώξουμε ευρύτερες συνεργασίες με όλους τους συναδέλφους μας που θα προκύψουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί το πρόγραμμά μας θα είναι ρεαλιστικό και όχι διαφημιστικό. Γιατί ζούμε εδώ και γνωρίζουμε καλά την πραγματικότητα του τόπου μας. Γιατί δεν χαρακτηριζόμαστε από πολιτικές σκοπιμότητες και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Γιατί απ’ όποιο μετερίζι και αν έχουμε βρεθεί, έχουμε παράξει έργο και αποτελέσματα.

3.Σε τι ποσοστό έχει ολοκληρωθεί το ψηφοδέλτιό σας και πόσο αντιπροσωπευτικό είναι στα επαγγέλματα της τοπικής κοινωνίας;

Βρισκόμαστε σε ένα πραγματικά ικανοποιητικό επίπεδο στην στελέχωση του ψηφοδελτίου. Δίνουμε βαρύτητα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου, αποφεύγοντας συμμετοχές μόνο για την ψηφοθηρία. Η στελέχωση έχει ξεπεράσει το 70% με τους υποψήφιους να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της παραγωγικής δύναμης του Δήμου Σουλίου, ενώ ταυτόχρονα δίνουμε βαρύτητα στην πραγματική αντιπροσωπευτικότητα των επαγγελμάτων. Το ψηφοδέλτιό μας αποτελείται από άτομα που ανήκουν ιδεολογικά σε όλο το φάσμα που ονομάζουμε “δημοκρατικό τόξο”.

4.Πως χαρακτηρίζετε τους συνυποψηφίους σας;

Πρόκειται για πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους. Οι κ.κ Αθανασίου, Γώγος, Κάτσιος και Κουτσής, έχουν αποδείξει στην πράξη, τόσο στον επαγγελματικό τους στίβο και την ενασχόλησή τους με τα κοινά, όσο και ως ενεργοί πολίτες, πως διακατέχονται από ικανότητες που είναι σημαντικές στην λειτουργία μιας Δημοτικής Αρχής. Η συνεργασία μαζί τους από την επόμενη ημέρα των εκλογών είναι δεδομένη και απαραίτητη. Οι προσωπικότητες του καθενός ξεχωριστά, μου δίνει ελπίδες για την δημιουργία ενός Δημοτικού Συμβουλίου, με συνοχή, όραμα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

5.Πως χαρακτηρίζετε την απερχόμενη δήμαρχο Σταυρούλα Μπραΐμη;

Η Δήμαρχος έχει αποδείξει πως αγαπά τον τόπο και έχει προσφέρει σημαντικό έργο. Κρίθηκε από τους Δημότες και της έδωσαν την Δημαρχεία στην δεύτερη θητεία από την πρώτη Κυριακή και αυτό σημαίνει πολλά καθώς οι Δημότες δεν κάνουν λάθος στην εκτίμησή τους. Παραλήψεις και λάθη στην διοίκηση θα υπάρχουν πάντα. Λάθη δεν κάνει οποίος δεν κάνει τίποτα.

6.Πως χαρακτηρίζετε την απερχόμενη δημοτική αρχή; Που πέτυχε και που υστέρησε;

Η παρούσα Δημοτική Αρχή είχε την ατυχία να συμπέσει με την οικονομική κρίση στην χώρα και έτσι αντιμετώπισε πολλά προβλήματα χρηματοδότησης. Ωστόσο κατάφερε να κάνει καλή δουλειά στην καθημερινότητα αλλά και να προσφέρει εξωστρέφεια, τόσο στην Παραμυθιά όσο και σε όλο τον Δήμο, κυρίως σε επίπεδο εκδηλώσεων και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί είναι προβολή για τον τόπο μας. Προβλήματα όπως προανέφερα θα υπάρχουν πάντα. Το σημαντικότερο που μπορώ να αναφέρω στην σύντομη επικοινωνία μας, είναι η ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της παρούσας Δημοτικής Αρχής, αφορά σχεδόν το σύνολο των Δήμων. Δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα ακόμα για τα οικονομικά του Δήμου Σουλίου, αλλά αυτό που μπορώ να αναφέρω είναι πως το στοίχημα μας είναι η εξεύρεση εναλλακτικών χρηματοδοτήσεων από Ε.Ε αλλά και από ιδιώτες επενδυτές για να αποκτήσει ο Δήμος μας μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή πορεία. Σε αυτό οφείλω να πω, πως και η δική μας Δημοτική Αρχή (όπως σχεδόν το σύνολο των δήμων) υστέρησε. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μπαράζ μεγάλων έργων που προωθεί η Δημοτική Αρχή, που όταν υλοποιηθούν θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου μας.

7.Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που θα εκλεγείτε δήμαρχος;

Πριν από την πρώτη μας ημέρα σαν νέα Δημοτική Αρχή, θα πρέπει να υπάρχει πλήρη γνώση για την εν γένει λειτουργία του Δήμου σε επίπεδο οικονομικών, οργανογράμματος, εκκρεμοτήτων και όλων των άλλων στοιχείων που είναι απαραίτητα για την λειτουργία μια Δημοτικής Αρχής. Με βάση αυτών των γνώσεων, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να φτιάξουμε το οργανόγραμμα των υπηρεσιών σε συνεργασία με τους ίδιους τους υπαλλήλους, με την προσθήκη νέων απαραιτήτων ειδικοτήτων, στελεχών, συνεργατών με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις. Αν δεν υπάρχει επάρκεια στις υπηρεσίες π.χ. στις τεχνικές, δεν μπορούμε να μιλάμε για κανενός είδους σοβαρή παρέμβαση. Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, που ελπίζουμε να αναλάβουμε τα ηνία του Δήμου Σουλίου, έχουμε μπροστά μας 7 μήνες. 7 μήνες για ενημέρωση και σχεδιασμό. Βασικός παράγοντας στα σχέδιά μας είναι το πνεύμα του νομού του Κλεισθένη που μιλά για πλήρη αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το είπαμε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή. Θα λειτουργήσουμε με γνώμονα το πνεύμα του νόμου και θα τα αλλάξουμε όλα.

8.Ποιες είναι οι πρώτες 3 παρεμβάσεις σας για το τουριστικό προϊόν της περιοχής;

Ο τουρισμός είναι ένα από τα 2 βασικά κεφάλαια για την ανάπτυξη, μαζί με τον πρωτογενή τομέα. Στόχος μας η αρμονική συνύπαρξη του εξαιρετικού περιβαλλοντικού μας πλούτου, με την ιστορία και την παράδοσή μας. Με γνώμονα πάντα την αειφόρος ανάπτυξη στον τουρισμό, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι η δημιουργία μια διαπαραταξιακής επιτροπής τουρισμού η οποία θα εμπλουτιστεί με τεχνοκράτες του τουριστικού προϊόντος, αλλά και με ανθρώπους της τουριστική αγοράς του Δήμου μας και με πρώτο στόχο την δημιουργία της τουριστικής ταυτότητας του Δήμου μας. Όλα τα υπόλοιπα και κυρίως το τετραετές πλάνο προβολής και εξωστρέφειας του τουριστικού προϊόντος, θα εξαρτηθεί από τα συμπεράσματα και τις οδηγίες της διαπαραταξιακής επιτροπής τουρισμού. Το πλάνο για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος πρέπει να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις και να έχει ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές. Οι κατευθυντήριες γραμμές της διαπαραταξιακής επιτροπής τουρισμού είναι δεδομένο πως θα περιλαμβάνουν την επιπλέον αξιοποίηση του Αχέροντα με βάση τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, τον ορεινό όγκο της Παραμυθιάς και του Σουλίου, την ίδια την Παραμυθιά με τα βυζαντινά της μνημεία, την παράδοση στις τέχνες, το εμπόριο και τα γράμματα καθώς και με το ιστορικό κέντρο της πόλης που πρέπει να βγει από τα συρτάρια των υπουργείων και επιτέλους να υλοποιηθεί. Θεωρώ επίσης δεδομένο πως η διαπαραταξιακή επιτροπή τουρισμού θα ασχοληθεί και με τον παραμελημένο τουριστικά Καλαμά καθώς είναι βασικό κεφάλαιο του εξαιρετικού περιβαλλοντικού μας πλούτου.

9.Πότε θα είστε σε θέση να μας αναπτύξετε το πρόγραμμα σας;

Το πρόγραμμα δεν είναι ένα επικοινωνιακό τρικ. Είναι το ευαγγέλιό μας για την καθημερινότητα και την ανάπτυξη του Δήμου μας. Η σύνταξή του απαιτεί προσεκτικές κινήσεις για να είναι εφαρμόσιμο και να μην παραμείνει ένα προεκλογικό επικοινωνιακό εργαλείο σε δεσμίδες φυλλαδίων. Η καθημερινή μας επαφή με τους Δημότες εμπλουτίζει τις ιδέες μας καθώς αυτοί είναι που βιώνουν την πραγματικότητα. Η παράταξή μας από την πρώτη στιγμή επεξεργάζεται τις προγραμματικές μας θέσεις έτσι ώστε να είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Πιστεύουμε πως στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα θα ήμαστε σε θέση να το παρουσιάσουμε στους συνδημότες μας και με βάση αυτό να τους ζητήσουμε να μας κρίνουν, να μας συγκρίνουν και να μας ψηφίσουν.

10.Επιγραμματικά ποιοι είναι οι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα σας;

Όπως προείπα η σύνταξη του προγράμματος απαιτεί προσεκτικές κινήσεις για να είναι εφαρμόσιμο και να μην παραμείνει ένα προεκλογικό επικοινωνιακό εργαλείο σε δεσμίδες φυλλαδίων. Ωστόσο επιγραμματικά μπορώ να αναφέρω πως:
Η κοινωνική πολιτική και οι στήριξη των αδυνάτων του Δήμου μας αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Η στήριξη θα είναι πραγματική με την ενδυνάμωση των κοινωνικών δομών αλλά και με εξέταση της μείωσης των Δημοτικών Τελών όπου αυτή μπορεί να εφαρμοστεί.
Ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο στην σύνταξη του προγράμματος θα παίξει η αειφόρος ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα της Δημοτικής πραγματικότητάς μας.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι δεδομένο πως είναι αναγκαία για την επίτευξη της αύξησης του βιοτικού επιπέδου των Δημοτών και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί και θα εφαρμοστεί.
Η καθημερινότητα των Δημοτών μας θα είναι σημαντικό κεφάλαιο στο πρόγραμμά μας, διατηρώντας ό,τι καλό υπάρχει και δίνοντας το κάτι παραπάνω σε υποδομές αλλά και στις Δημοτικές υπηρεσίες και τις επαφές τους με τους Δημότες.
Η αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας είναι απαραίτητη με την χρήση όλων των ακινήτων μας και την αξιοποίησή τους με τελικό κερδισμένο τον ίδιο τον Δημότη.
Όλα τα υπόλοιπα έχουν άμεση σχέση με τα παραπάνω και την αναδιοργάνωση του οργανογράμματος των υπηρεσιών, των στελεχών και των συνεργατών.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!