“Σημαία” των υποψηφίων δημάρχων της Κέρκυρας, η μεταφορά απορριμάτων

Ζητούμενο η αλληλεγγύη στο νησί των Φαιάκων και η ρεαλιστική πρόταση του δήμου Κερκυραίων που ακόμα δεν έχει έρθει...

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο πιο ξεκάθαρα φαίνεται – όπως αναμενόταν άλλωστε- πως η διαχείριση των απορριμάτων στην Κέρκυρα, θα είναι ο ρυθμιστής τόσο του αποτελέσματος των εκλογών, όσο και της προεκλογικής καμπάνιας όλων των υποψηφίων στην τοπική αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού.

Ένας, ένας, επικοινωνούν τις προτάσεις τους για την ολοκληρωμένη διαχείριση, με επιμέρους διαφορές άλλα με ενα κοινό σημείο. Την μεταφορά απορριμάτων στην Ήπειρο.

Το θέμα αναμένεται να γίνει και πάλι εκρηκτικό, καθώς το Πάσχα πλησιάζει με την Κέρκυρα να κινδυνεύει να ζήσει και πάλι σκηνές απείρου κάλλους, με την διαφορά πως το Πασχα φέτος είναι μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές, ενώ πρόσφατα οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Λευκίμμης, οδήγησαν σε φυγάδευση τον δήμαρχο Κώστα Νικολούζο από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με συνοδεία αστυνομίας και εν μέσω έντονων “γαλλικών”.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα και με το εργοστάσιο απορριμμάτων Ηπείρου να ζεσταίνει τις μηχανές του, υποψήφιοι και υποψήφιες καταφθάνουν στην Ήπειρο για ενημερωτική επίσκεψη και επαφές με αυτοδιοικητικούς παράγοντες.

Άλλα ακόμα και τώρα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, που να περιγράφει την ποσότητα, τον χρόνο και την διαχείριση των υπολειμμάτων που θα προκύψουν την επεξεργασία και όλα αυτά,  ένα χρόνο μετά το αλήστου μνήμης δημοτικό συμβούλιο Κέρκυρας που ξαφνικά χωρίς σχέδιο και προετοιμασία το σώμα αποφάσισε να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, ζητώντας να εξεταστεί η μεταφορά απορριμάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, εγκύκλιος του υπουργού ναυτιλίας που αφορά την μεταφορά αστικών στερεών αποβλήτων με πλοία, λύνει διαδικαστικά προβλήματα και παρέχει οδηγίες και διευκρινίσεις.

Προς το παρόν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Ηπείρου, δεν επιβεβαιώνουν πως υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για την μεταφορά απορριμάτων από το νησί των Φαιάκων και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε, αφού εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο, την ίδια στιγμή που στην Ήπειρο όλα αυτά τα χρόνια, έχει καλλιεργηθεί η στείρα άρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμάτων.

Σήμερα όμως με την έναρξη της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, μπορούμε να μιλάμε με νέα δεδομένα και με ζητούμενο αφενός την στήριξη και αλληλεγγύη στο νησί των Φαιάκων, αφετέρου την οικονομική διαχείριση και την εισροή εισόδων πως την ΣΔΙΤ Ηπείρου.

Υπενθυμίζουμε πως τα τελευταία χρόνια έχουν κατατεθεί αρκετά αιτήματα από το Ιόνιο για μεταφορά των απορριμάτων στο Καρβουνάρι Παραμυθιάς και το Ελληνικό, ωστόσο οι απαντήσεις των φορέων ήταν αρνητικές.

Αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν πως σύντομα θα δοθεί δίνει το πράσινο φως για μεταφορά, σε αντίθεση με την κατηγορηματική στάση του πρ. Υπουργού Πάνου Σκουρλέτη που απέκλειε κάθε τέτοια πιθανότητα. Με όσα όμως έχουν συμβεί στην Κέρκυρα τα τελευταία χρόνια και 4 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, αναμένονται εξαιρετικές πιέσεις από τους κυβερνητικούς βουλευτές του νησιού, την “κυβερνητική” δημοτική αρχή και την “κυβερνητική” περιφερειακή αρχή.

 

 

In this article

Join the Conversation