Ελευθερία Ντάφλου | Γιατι με τον Γιώργο Ζάψα

Ας αναλογιστούμε το μερίδιο ευθύνης μέσω των επιλογών μας. Η ψήφος δεν έχει διάρκεια μερικών λεπτών μέσα σε ένα παραβάν, αλλά ετών μέσα από την επιλογή εκπροσώπησης.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω την απόφασή μου να αποδεχθώ την τιμητική πρόταση του κου Γιώργου Ζάψα, υποψήφιου περιφερειάρχη Ηπείρου και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να συμμετέχω ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη «Το Κοινό των Ηπειρωτών».

Η αγάπη μου για τον τόπο μου, η ποιότητα της προσωπικότητας του Κου Ζάψα και το όραμά του για την περιφέρεια Ηπείρου, με ώθησαν να απαντήσω θετικά στο να συντελέσω ενεργά στο όραμα αυτό. Η εκπόνηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου ανάπτυξης για την περιφέρεια Ηπείρου είναι μια νέα πραγματικότητα που ΠΡΕΠΕΙ να αναζητήσουμε και προπάντων να υπηρετήσουμε.

Όπως είπε ο Ελύτης, πιάσε το πρέπει από το ι και γδάρε το ίσαμε το π. Αυτό ακριβώς με έπεισε πως προτίθεται να κάνει ο επικεφαλής της παράταξης «Το Κοινό των Ηπειρωτών», χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς αποκλίσεις, χωρίς περιστροφές και μισόλογα. Άλλωστε, το προγραμματικό μας στίγμα αποτυπώνεται στο τρίπτυχο του τίτλου «Αλληλεγγύη – Δημιουργία – Προοπτική».

Έχω σπουδάσει Χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ (Μ.Βρετανία). Ακολούθησα με υποτροφία μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων – Μ.Β.Α στο πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον (Μ. Βρετανία) και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων στην Οικονομική Ανάλυση (Άριστα).

Έχοντας πολυετή εμπειρία μέσω της επαγγελματικής μου ιδιότητας στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στον τουρισμό, στην οικονομική διαχείριση και χρηματοοικονομική ανάλυση, επιθυμώ να υπερασπιστώ και να διεκδικήσω την καλύτερη θέση που αρμόζει στην Περιφέρεια Ηπείρου και τους κατοίκους της.

Αναμφίβολα, δεν κατατάσσω τον εαυτό μου στο νέο είδος ανθρώπου που εξελίσσεται τελευταία τους «μορφωμένους βάρβαρους». Αυτούς που σπουδάσανε χρόνια, αποκατασταθήκανε επαγγελματικά, χάσανε την μαγεία της μελέτης και αγνοούν οτιδήποτε συμβαίνει πέραν του ενδιαφέροντος ή της ειδικότητας τους.

Τους μορφωμένους που με τον μανδύα της εξειδίκευσης, των προσόντων και των ικανοτήτων έχουν κάνει το ποίημα του Καβάφη «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» πιο επίκαιρο από ποτέ. Αλεξιθυμικοί προστάτες, χωρίς συναίσθηση ευθύνης των πράξεων και των επιλογών τους που ξεριζώνουν αρχές, αλήθειες και μαζί και την ελπίδα για ανάκαμψη.

Δυστυχώς, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat και στο έτος 2017 η Περιφέρεια Ηπείρου παραμένει στις φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, όσα χρόνια πριν και να μελετήσουμε τα στοιχεία και τα δεδομένα διατηρούσαμε πάντα τις τελευταίες θέσεις στην ανάπτυξη, την απασχόληση και του δείκτες την οικονομικής ευημερίας. Εξετάζοντας δε τις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου η ψαλίδα των ανισοτήτων και ενδοπεριφερειακά (εισοδηματικών, οικονομικών, δημογραφικών, χωρικών κ.α) μεγαλώνει περισσότερο για την ενότητα της Θεσπρωτίας.

Το παράδοξο είναι πως ο φυσικός πλούτος και η ποιότητα του ανθρωπίνου δυναμικού της περιοχής μας, δεν δικαιώνει αυτές τις χαμηλές επιδόσεις. Είμαστε η δυτική πύλη της Ελλάδας από και προς την Ευρώπη με πολλά μορφολογικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα.

Ο Νομός Θεσπρωτίας έχει μια παραλιακή ζώνη με ελκυστικές παραλίες, ο ποταμός Αχέροντας και Καλαμάς με τα εντυπωσιακά φαράγγια του, τα περήφανα όρη του Σουλίου, ο ορεινός όγκος της Μουργκάνας, οι λίμνες όπως αυτή του Καλοδικείου αλλά και οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι καταλήγουν σε ένα μοναδικό αντάμωμα φυσικού κάλλους και ιστορίας.

Στόχος πρέπει να είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων και των προγραμμάτων που θα δημιουργήσουνε νέο εισόδημα και καινοτόμες δράσεις σε εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, που θα φέρουν ανάπτυξη στην πράξη και θα δημιουργήσουνε νέες θέσεις εργασίας με ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας. Επιθυμία μου είναι να συνεισφέρω αποφασιστικά στην εξωστρέφεια της περιφέρειας Ηπείρου, στη βέλτιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. (υλοποιώντας έργα σε τομείς όπως η καινοτομία, η αγροδιατροφή, ο τουρισμός, η κυκλική οικονομία, ο πολιτισμός) και στη διεύρυνση των συνεργασιών με τις ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Κλείνω θέτοντας ένα προβληματισμό. Ας αναλογιστούμε μήπως και εμείς έχουμε μερίδιο ευθύνης μέσω των επιλογών μας. Η ψήφος δεν έχει διάρκεια μερικών λεπτών μέσα σε ένα παραβάν, αλλά ετών μέσα από την επιλογή εκπροσώπησης. Η ευθύνη βαρύνει εμάς στο να εμπιστευτούμε στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές τους υποψήφιους εκείνους που έχουν την αποτελεσματικότητα, γνώση, και εμπειρία δημιουργίας συνθηκών που θα βάλουν την περιφέρεια Ηπείρου σε τροχιά ανάπτυξης.

Κανένας άνεμος δεν είναι ευνοϊκός, αν δεν ξέρουμε προς τα που τραβάμε. Χρειάζεται στόχος, πρόγραμμα και όρεξη για δουλειά με μόνη φιλοδοξία να βελτιωθεί η ποιότητα διαβίωσης των Ηπειρωτών και η σύγκλιση με την ανάπτυξη ιδιαίτερα της περιφερειακής ενότητας της Θεσπρωτίας.

 

In this article

Join the Conversation