Φάμελος | Με αυστηρό καθεστώς οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο

Τι ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος απο τα Γιάννινα

Με εφόδιο το πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο θα ολοκληρωθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, στα δύο διαφορετικά οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί και με εφόδιο το εξ ίσου αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο θα γίνει η αξιοποίηση κοιτασμάτων, στην περίπτωση βέβαια που εντοπιστούν.

Αυτό τόνισε από τα Γιάννινα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες συμβάσεις για τις έρευνες. Διεξάγονται με όλη την αυστηρότητα που πρέπει και χωρίς να έχουμε καμία υποβάθμιση του περιβάλλοντος», τόνισε ο Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις αντιδράσεις που καταγράφονται από ομάδες πολιτών στην Ήπειρο.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην γενικότερη ενεργειακή πολιτική της χώρας, επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2030 θα έχει διπλασιαστεί η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και θα έχει μειωθεί από τις λιγνιτικές μονάδες.Απώτερος στόχος, όπως έχει αποτυπωθεί σε διεθνείς συμφωνίες της χώρας είναι να μην υπάρχει κλιματικό αποτύπωμα μέχρι το 2050.

Τα ορυκτά καύσιμα δηλαδή δεν θα έχουν θέση στο ενεργειακό προφίλ της Ελλάδας.«Μέχρι στιγμής στην Ήπειρο γίνονται έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων. Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για πιθανά κοιτάσματα. Αν υπάρξουν τέτοια, αν έρθει αυτή η ώρα, θα είμαστε πλήρως εξοπλισμένοι νομοθετικά και θεσμικά ώστε να γίνει η εξόρυξη χωρίς κανέναν κίνδυνο για το περιβάλλον. Θα έχουμε όλα τα εφόδια», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

In this article

Join the Conversation