Στον ΟΛΗΓ ο Υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης

Ενημερώθηκε για τα σχέδια ανάπτυξης

Την Πέμπτη 04 Απριλίου 2019, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης συνοδευόμενος από τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Διονύση Τεμπονέρα και Χρήστο Λαμπρίδη και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη, επισκέφθηκε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Κατά την επίσκεψή του, επιθεώρησε τα έργα της επέκτασης του Λιμένα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τον Υπουργό υποδέχθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Νταής, ο Διοικητής της 3ης ΠΕΔΙΛΣ Ηπείρου και Ιονίων Νήσων κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας κ. Αντώνης Μάζης και ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος κ. Ευάγγελος Χίσσας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας κ. Ανδρέα Νταή, για τα σχέδια ανάπτυξης του λιμένα καθώς και για σημαντικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Οργανισμού.

Ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της υλοποίησης των έργων και επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει για το λιμάνι αλλά και για την ευρύτερη περιοχή η ολοκλήρωση του πολυτροπικού εμπορευματικού κέντρου της Ηγουμενίτσας που γίνεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Adri-Up.

Επεσήμανε επίσης, ότι η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα, αντιμετώπισε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες με την ανέγερση αυθαίρετων κατασκευών στην χερσαία ζώνη και έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαδικασίες για τον αποχαρακτηρισμό των τμημάτων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας που θα αποδοθούν στο Δήμο. Αναφορικά με την νομιμοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων, η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα υπέβαλε σχετικά αιτήματα προς το Υ.ΝΑ.Ν.Π. τα οποία και εγκρίθηκαν. Τέλος, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι με τις διατάξεις του Νόμου 4597/2019 που καθόρισε το πλαίσιο για την αξιοποίηση των λιμένων με την μέθοδο των υποπαραχωρήσεων λιμενικών δραστηριοτήτων, εξασφαλίζεται η δυνατότητα προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων για την ανάπτυξη του λιμένα της Ηγουμενίτσας όπου οι προκλήσεις για τον θαλάσσιο τουρισμό είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του και η αξιοποίησή του προς όφελος του Δημοσίου.

Τέλος επεσήμανε ότι με τις διατάξεις του ίδιου νόμου, για πρώτη φορά, προβλέπεται η απόδοση προς τους Δήμους, του τέλους που καταβάλλουν οι Οργανισμοί Λιμένων στο Ελληνικό Δημόσιο επί του συνόλου των ετησίων εσόδων τους.

Την Τετάρτη 3 Απριλίου, ο κ. Κουβέλης εγκαινίασε την Πανηπειρωτική Έκθεση 2019 «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ – ΕΛΛΑΔΑ 365 ΜΕΡΕΣ». Στην έκθεση συμμετέχει ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας με περίπτερο.

Στην ομιλία του ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε εκτενώς στο νευραλγικό ρόλο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Αναφερόμενος στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας υπογράμμισε, ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας με παρουσία στις διεθνείς μεταφορές επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων από και προς τη Δυτική Μεσόγειο και την Κεντρική Ευρώπη.

Όπως σημείωσε, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Μακρο-Περιφέρειας Αδριατικής-Ιονίου σε συνεργασία με λιμάνια της Ιταλίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας ενώ είναι ένα από τα πέντε λιμάνια της χώρας που έχουν ενταχθεί στο Κεντρικό Δίκτυο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής-όπως επεσήμανε- έχει ξεκινήσει τις ενέργειες για την ανάπτυξη του διπολικού Εμπορευματικού Κέντρου που θα περιλαμβάνει μία περιοχή εντός της ζώνης του λιμένα της Ηγουμενίτσας και μία άλλη, στην περιοχή που καταλαμβάνεται σήμερα από το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!