Αχέροντας | Από το Σούλι στην Γλυκή: Mια διαδρομή αποκάλυψη | BINTEO

Mέσα σε μονοπάτια όπου η φύση κυριολεκτικά οργιάζει, με τους τεράστιους όγκους τριγύρω μας, εκκλησάκια στη μέση του πουθενά και απίστευτες μυρωδιές.

Το υψόμετρο και η απόσταση από το Σούλι στον Αχέροντα, με τα πόδια, αρχικά τρομάζει λίγο. Η εμπειρία όμως είναι σημαντική.

Αρχικά το Σούλι. ενα πετρόκτιστο διατηρητέος οικισμός, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που κουβαλάει πάρα πολλές ιστορικές μνήμες.

Ξεκινάμε την πορεία μας προς τον Αχέροντα. Κοντά στα 10χλμ, μέσα σε μονοπάτια όπου η φύση κυριολεκτικά οργιάζει, με τους τεράστιους όγκους τριγύρω μας, εκκλησάκια στη μέση του πουθενά και απίστευτες μυρωδιές.

Όταν αρχίζουμε να βλέπουμε τον Αχέροντα η αίσθηση είναι μοναδική. Γαλάζια και πράσινα χρώματα μέσα στα δέντρα και στο πράσινο. Κατεβαίνουμε και ανακαλύπτουμε εικόνες συνεχώς.

Ώσπου φτάνουμε στην κοίτη του ποταμού. Εδώ το τοπίο είναι πραγματική αποκάλυψη.

Ολόλευκα βράχια, σμιλεμένα κυριολεκτικά από το νερό, κρυστάλλινα και παγωμένα (πολύ παγωμένα) νερά, πλατάνια και φτέρες που μπαίνουν μέσα στο ποτάμι, μικροί καταρράκτες, φαράγγια, γεφύρια και η αίσθηση, ότι ακούς τους ήχους του Άδη, επηρεασμένος από τους θρύλους και τις ιστορίες.

Το όνομά του ο Αχέροντας το πήρε από τη λέξη «άχος» που σημαίνει βαθιά θλίψη.

Κατά την ελληνική μυθολογία, ο ψυχοπομπός Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα, ο οποίος περνούσε την Πύλη που βρίσκονταν στον Αχέροντα και κατέληγαν στον Άδη.

Μάλιστα, η κάθε ψυχή έπρεπε να δώσει στο Πορθμείο του Αχέροντα (βρίσκεται πολύ κοντά στις πηγές του), ένα νόμισμα για να τις περάσει στον Άδη.

Δημήτρης Συμεωνίδης




In this article

Join the Conversation