Αλέκος Πάσχος | Δραστικές παρεμβάσεις τώρα για το τουριστικό προϊόν της Θεσπρωτίας

Απαραίτητη η δημιουργία ενός τοπικού στρατηγικού πλάνου για την επόμενη 10ετια. Το τουριστικό προϊόν της Θεσπρωτίας, να εξεταστεί ως ενιαίο ζήτημα...

«Καθημερινά γινόμαστε δέκτες των ανησυχιών των Θεσπρωτών επαγγελματιών του τουρισμού, σχετικά με την φετινή πορεία της τουριστικής σεζόν. Από την μία η συνεχόμενη αδυναμία του Έλληνα για διακοπές και από την άλλη το άνοιγμα αγορών που τα προηγούμενα χρόνια ήταν κλειστές (Τουρκιά, Αίγυπτος κτλπ), δείχνουν πως παρά τις συνεχόμενες αυξήσεις στον εισερχόμενο τουρισμό των προηγούμενων ετών, η φετινή χρόνια δεν θα ακολουθήσει τους ίδιους ρυθμούς. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η αλλαγή στο προφίλ των επισκεπτών μας, μιας και οι παραδοσιακές καλές αγορές του παρελθόντος (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία κλπ), έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, από χώρες με μειωμένη αγοραστική δύναμη. Επιπλέον θα πρέπει να υπολογιστεί και η υπέρογκη φορολόγηση των επαγγελματιών που καθιστούν το προϊόν μας ένα ακριβό προϊόν σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες”

Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε την φετινή πορεία του Θεσπρωτικού τουρισμού, ο Υποψήφιος Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Αλέκος Πάσχος.

Ο Αλέκος Πάσχος ζήτησε δραστικές παρεμβάσεις για την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού, τονίζοντας πως το τουριστικό προϊόν του νομού, θα πρέπει να εξεταστεί ως ενιαίο ζήτημα με δεδομένες τις επιμέρους χωροταξικές διαφορές μεταξύ της παραθαλάσσιας ζώνης και της ορεινής Θεσπρωτίας.

Πιο συγκεκριμένα ο Υποψήφιος Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής προτείνει, τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Περιφέρειας, Δημοτικών Αρχών, τοπικών φορέων του τουρισμού και επαγγελματιών) για την δημιουργία ενός στρατηγικού πλάνου για την επόμενη 10ετια καθώς και για την αποτίμηση της πορείας της φετινής σεζόν.

«Μια διευρυμένη επιτροπή τουρισμού, στην οποία θα συμμετέχουν αιρετοί, φορείς, επαγγελματίες και τεχνοκράτες, θα είναι η αρχή για ένα τουριστικό προϊόν σύγχρονο, το οποίο θα θα μπορεί να σταθεί επάξια στις σημερινές ανάγκες των επισκεπτών μας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέκος Πάσχος.

«Την προηγούμενη χρονιά, η Ελλάδα παρουσίασε εξαιρετικά νούμερα στον τουρισμό, ενώ χαρακτηριστική είναι η έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), από την οποία προκύπτει πως ο τομέας του τουρισμού και στην Ελλάδα, το 2018, αναπτύχθηκε κατά 6,9%, με ρυθμό ανάπτυξης 3,5 φορές υψηλότερο από τον ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου της εθνικής οικονομίας, που ήταν 2,0%” σημείωσε ο Αλέκος Πάσχος, ο οποίος τόνισε πως η εικόνα αυτή θα πρέπει να διασφαλιστεί και για τις επόμενες χρονιές.

«Τα νούμερα αυτά προέκυψαν γιατί οι παραδοσιακές ανταγωνίστριες χώρες, είχαν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, κάτι που φαίνεται πλέον να μην υπάρχει, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται διαφυγή τουρισμού προς τις χώρες αυτές” σημείωσε ο Υποψήφιος Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως σαν χώρα εκμεταλλευτήκαμε το φαινόμενο αυτό με αποτέλεσμα το ένα στα πέντε ευρώ που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος, να προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδιών, με τον τζίρο του κλάδου να φθάνει τα 37,5 δισ. ευρώ.

«Η Θεσπρωτία μας, παρουσιάσει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτά τα πλεονεκτήματα θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε για την πολυπόθητη ανάπτυξη του νομού μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εισπράξουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την “πίτα” των 37,5 δισ. ευρώ. Η θάλασσά μας, τα μονοπάτια μας, τα ποτάμια μας, οι αρχαιότητες, οι ναοί και τα μοναστήρια μας, μπορούν από μόνα τους να μας δώσουν την ώθηση που χρειαζόμαστε για 12 μήνες τουρισμό, αρκεί να υπάρχει συνεργασία των φορέων του τουρισμού με τους Δήμους, την Περιφέρεια άλλα και την τοπική εκκλησιά την εφορεία αρχαιοτήτων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμα, και σε θέση να υποστηρίξουν των ιδιαίτερα απαιτητικό τουρίστα που προτιμά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού” κατέληξε ο Υποψήφιος Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

In this article

Join the Conversation