Ερώτηση Κάτση και 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ποδοσφαιρικών σωματείων

"Αθέτηση συμφωνίας μεταξύ της ΕΡΤ και ποδοσφαιρικών σωματείων σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα"

Ερώτηση κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης και 16 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τους Υπουργούς Πολιτισμού – Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με την αθέτηση από τη νέα κυβέρνηση της συμφωνίας μεταξύ της ΕΡΤ και των ποδοσφαιρικών σωματείων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Εάν η ΕΡΤ, που υπάγεται πλέον απευθείας στον κ. Μητσοτάκη, προχωρήσει σε μονομερή αθέτηση της συμφωνίας, θα τινάξει ουσιαστικά στον αέρα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα.  Υπενθυμίζουμε ότι ο Θεσπρωτός, μέσα από τη σοβαρή προσπάθεια των ανθρώπων της ομάδας και την ένθερμη στήριξη του κόσμου, την περασμένη σεζόν έκανε το μεγαλύτερο βήμα στην ιστορία του, ανεβαίνοντας σε επαγγελματική κατηγορία. Όντας πλέον Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία ΠΑΕ Θεσπρωτός, η ομάδα έχει κάνει τον προγραμματισμό της προϋπολογίζοντας τα ποσά από την ΕΡΤ, που είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να αντεπεξέλθει στις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις της νέας κατηγορίας.

Τυχόν ψαλίδι της τελευταίας στιγμής στα τηλεοπτικά συμβόλαια από την πλευρά της κυβέρνησης, θα έχει άμεσα αρνητικό αντίκτυπο τόσο στις ΠΑΕ, όσο και στο «ποδοσφαιρικό προϊόν» γενικότερα. Οι επιτυχίες της κάθε ομάδας, μπορεί να συνοδεύονται από φωτογραφίες επισήμων, όμως κατά βάση πίσω από αυτές τις επιτυχίες υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται σκληρά και φίλαθλοι που στηρίζουν έμπρακτα τους συλλόγους τους. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι απαιτούν την ουσιαστική στήριξη και το σεβασμό της Πολιτείας

Η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Αθέτηση συμφωνίας μεταξύ της ΕΡΤ και ποδοσφαιρικών σωματείων σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Ο χώρος του αθλητισμού και ειδικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου υπέστη σειρά πληγμάτων επί μακρά περίοδο, ούτως ώστε δικαίως χαρακτηριζόταν «πολύπαθος». Τα τελευταία χρόνια έλαβε χώρα μια συστηματική προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης της αξιοπιστίας και του κύρους του κοινώς λεγομένου «ποδοσφαιρικού προϊόντος».

Προς αυτή την κατεύθυνση, υπεγράφη το 2018 μεταξύ της ΕΡΤ και επτά (7) επαγγελματικών ομάδων (ΠΑΕ Λαμία, Ατρόμητος, Απόλλων Σμύρνης, Άρης, Ξάνθη, Παναθηναϊκός και Παναιτωλικός) σχετική σύμβαση παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους, διετούς ισχύος, προς τη Δημόσια Τηλεόραση. Κατά γενική ομολογία δεν επρόκειτο για μια απλή τηλεοπτική συμφωνία, καθώς προσφέρθηκε η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες – για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια – να παρακολουθούν ελεύθερα τους αγώνες του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Παράλληλα, η εν λόγω συμφωνία αποτέλεσε ένα σημαντικότατο εργαλείο εξυγίανσης του χώρου του ποδοσφαίρου και ενίσχυσης της αξιοπιστίας του, διαμέσου της διακοπής της σχέσης εξάρτησης των «μικρών» σωματείων από τα «μεγαλύτερα» και της παραχώρησης της δυνατότητας τα πρώτα να συνάπτουν τέτοιου είδους συμφωνίες απευθείας με τα ενδιαφερόμενα Μ.Μ.Ε.. Η συγκεκριμένη εξέλιξη υποκατέστησε τις προβληματικές «συμφωνίες-πακέτα», των οποίων η διαμόρφωση πραγματοποιείτο κατ’ ουσίαν σύμφωνα με τις «ευαισθησίες» και τις προτεραιότητες των μεγαλύτερων σωματείων.

Εντούτοις, τις τελευταίες ημέρες και λίγο πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, οι ως άνω προσπάθειες φαίνεται ότι τορπιλίζονται. Παρά το γεγονός ότι ικανοποιήθηκαν εν τω συνόλω οι επιμέρους προϋποθέσεις (δημιουργία “Super League 2” και διοργάνωση της “Super League 1” με 14 ομάδες), η ΕΡΤ δεν προτίθεται να τηρήσει τις αρχικές δεσμεύσεις της και μονομερώς προχωρά στη μείωση κατά 45% των συμφωνημένων χρηματικών ποσών για τις ομάδες της “Super League 1”. Στην περίπτωση της “Super League 2” η μείωση θα ανέλθει στο 60%, απόφαση η οποία έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση των συλλόγων και την πρόθεσή τους να μην ξεκινήσει η διοργάνωση του προσεχούς πρωταθλήματος.

Δεδομένης της αναγκαιότητας διαφύλαξης του κύρους και της αξιοπιστίας της ΕΡΤ έναντι των μερών, με τα οποία έχει προβεί σε συμφωνίες, αλλά και του γεγονότος ότι σε μόλις είκοσι (20) ημέρες ξεκινούν τα εθνικά πρωταθλήματα, με τις συμμετέχουσες ομάδες να έχουν ολοκληρώσει ήδη το σχεδιασμό τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο αναφορικά με τη σύμβαση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα;
  2. Υφίσταται σχεδιασμός για τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως τα ανωτέρω περιγραφόμενα;

In this article

Join the Conversation