Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας των Βελλιανιτών, στους Παξούς +ΒΙΝΤΕΟ

Η ιστορία της μεταφοράς από την Βέλλιανη Παραμυθιάς στους Παξούς

Η εικόνα της  Παναγίας των Βελλιανιτών,  θεωρείται θαυματουργή και βρέθηκε στους Παξούς από την Βέλλιανη Παραμυθιάς, μετά τον διωγμό που υπέστη το χωριό από τους Τούρκους, μετά το αποτυχημένο επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου το 1611.

Το ιερό αυτό κειμήλιο έχει γίνει σημείο αναφοράς  για το πανέμορφο νησί του Ιονίου.

Ανήμερα του δεκαπεντάυγουστου, οι Παξινοί βράζουν το λεγόμενο «ζωμό», από ένα μοσχάρι, ο οποίος μοιράζεται σε όλους τους προσκυνητές, ντόπιους και επισκέπτες, για να τιμηθεί η Παναγία.

Η εικόνα της Παναγίας των Βελλιανιτών λιτανεύεται και το Πασχα, την λεγόμενη λατανία της Νιας Δευτέρας, όπως την λένε οι ντόπιοι, όταν και η εικόνα της Παναγίας μεταφέρεται με καΐκι από το νησάκι της, στους Παξούς, όπου και παραμείνει 22 ημέρες

Οι Βελλιανίτες για να μη εξισλαμισθούνε, φύγανε απ’ το χωριό τους στην Παραμυθιά  και οι λιγότεροι καταφύγανε στην Κέρκυρα και στα Διαπόντια, και οι περισσότεροι στους Παξούς όπου λάβανε το επώνυμο» Βελλιανίτης» απο το όνομα του χωριού τους.

Κατοικήσανε στην αρχή στην τοποθεσία Κουκούλι, στην οποία μέχρι σήμερα σώζονται τα ερείπια των σπιτιών τους, και στην συνεχεία μετοικήσανε στον αμιγή δικό τους συνοικισμό, που ονομάστηκε «Βελλιανιτάτικα», στον οποίο αναγείρανε την παλαιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, τελείως σήμερα καταστραμμένη και στην συνέχεια απέναντι απ’ αυτήν, τη νέα εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η νέα αυτή εκκλησία εγκαινιάστηκε το 1835.

Από το βιβλίο Αγίας Παρασκευής Μπογδάνου πληροφορούμαστε για τα εγκαίνια: «24Μαρτίου 1835 εγκαινιάστηκε ο Ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του τροπαιοφόρου των Βελιανητάτων, ήγουν η μετάθεσις από τον παλαιόν ναόν, όντας πεπαλαιωμένος, και πολύ μικρός και έγιναν τα εγκαίνια εις τον ναόν, πλησίον το σπίτιον του ευλαβή Ιερομόναχου Θεοδοσίου Βελλιανίτη από τον Θεοφιλέστατον κ.κ. Χρύσανθον Αρχιερέως Επισκόπου ταύτης της Νήσου Παξών».

Στους Παξούς δείξανε μεγάλη δραστηριότητα, διακριθήκανε στα γράμματα και στις επιστήμες, επεβλήθησαν, καταλάβανε σημαντικές θέσεις και έγιναν απ’ τους πιο σημαντικούς παράγοντες του τόπου.

Αγοράσανε και το νησί της Παναγίας και πάνω απ’ τη παλαιοχριστιανική εκκλησία που υπήρχε εκεί, αναγείρανε τη δική τους εκκλησία, την εκκλησία της Παναγίας, στην οποία τοποθέτησαν τη μεγάλη εικόνα της Παναγίας, την οποίαν είχανε φέρει τότε μαζί τους.




In this article

Join the Conversation