Ιστορικές μνήμες ξύπνησε το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σουλιωτών στα Πηγάδια του Σουλίου

Συμμετοχές, δηλώσεις και ευχαριστήριο

Ιστορικές μνήμες ξύπνησε το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σουλιωτών στα Πηγάδια του Σουλίου.

Μέσα από διάφορα δρώμενα, η εκδήλωση αποτέλεσε ένα αφυπνιστικό έναυσμα. Πρώτον για να διατηρηθεί η ιστορική παρακαταθήκη, αλλά ταυτόχρονα να αναδειχθεί και η ανάγκη της αναπτυξιακής και τουριστικής προοπτικής της περιοχής.

ναβίωσε ο παραδοσιακός Σουλιώτικος γάμος από το Σώμα Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης του Δήμου Σουλίου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φροσύνης και την Αδελφότητα το “Ηρωικό Σούλι”.

Υπήρχαν εκθέσεις με θέμα το Σούλι. Έγινε αναφορά στη φορεσιά και στον οπλισμό των Σουλιωτών. Παρουσιάστηκαν σουλιώτικες φάρες από τους απογόνους τους, σουλιώτικοι σύλλογοι ανά την Ελλάδα από τους εκπροσώπους τους, καθώς και βιβλία και έντυπα για το Σούλι. Μελετητές προσέγγισαν ιστορικά ζητήματα σχετικά με τους Σουλιώτες, αλλά και τον αγώνα τους.

Η Αδελφότητα το “Ηρωικό Σούλι” βράβευσε αριστούχους μαθητές από τα Σουλιοτοχώρια. Απαγγέλθηκαν σουλιώτικα δημοτικά τραγούδια, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό σουλιώτικο γλέντι.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στο Αντάμωμα έδωσε η παρουσία απογόνων των φαρών, που συναίσθηση της καταγωγής τους, μίλησαν για την ηρωική θυσία των προγόνων τους. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγρινίου το “Σούλι”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλοτόπου και το Σώμα Απόδοσης Τιμών και Ιστροικής Αναβίωσης του Δήμου Σουλίου.

Η απερχόμενη δήμαρχος Σουλίου και νεοεκλεγείσα περιφερειακή σύμβουλος Θεσπρωτίας Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση σημείωσε ότι ” ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση σαφώς αναβαθμισμένη. Η προσπάθεια για την ανάδειξη του Σουλίου μπορεί να αποδώσει μόνο εφόσον είναι συλλογική με όραμα, στόχο και σχέδιο. Θέλει πολλή δουλειά ακόμη αλλά με συνεργασία όλων μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

Το σώμα ” ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ Σώμα απόδοσης τιμών και ιστορικής αναβίωσης ” θέλει να ευχαριστήσει ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ για την επιτυχία της εκδήλωσης ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΑΝΤΑΜΩΜΑ Να ευχαριστήσουμε τον Πολιτιστικό Σύλ. Αυλοτόπου και τα μέλη του για την βοηθεια τους και την προσπάθεια τους. Ιδιαίτερα να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ την Κα ΝΤΙΝΑ ΓΚΟΡΕΖΗ για την μεγάλη προσφορά της (ενδυμασία της νύφης-συμμετοχή στο δρώμενο–συμμετοχή στη τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης κλπ) Να ευχαριστήσουμε για την ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥΣ τα καταστήματα –super market DIELLAS—super market ΒΕΡΜΠΗΣ ΚΩΝ.—super market ΞΕΝΟΣ—-κρεοπωλείο ΝΤΙΝΟΣ. Τους καταστηματάρχες της Παραμυθιάς για την προσφορά τους σε ειδη για την λαχειοφόρο αγορά μας Και πάνω απο όλα να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ όλους εσάς που τιμήσατε με την παρουσία σας την εκδήλωσή μας. Σαν Σώμα σας δίνουμε την υπόσχεση του χρόνου να είμαστε σε θέση να σας προσφέρουμε ακόμη καλύτερη εκδήλωση με νέα θέματα και δρώμενα.

H.M

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!