Τιμήθηκαν οι 9 εκτελεσθέντες στο σχολειο Bvlgari | ΒΙΝΤΕΟ

Καραγιάννης: "Tα διάσπαρτα μνημεία που στέκουν για να τιμούμε τους συμπατριώτες μας που εκτελέσθηκαν, αποτελούν μαζί με την ιστορική μνήμη, κυματοθραύστη σε κάθε αλυτρωτική διάθεση"

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, η καθιερωμένη εκδήλωση για την εκτέλεση των 9 άμαχων στις 19 Σεπτεμβρίου του 1943 στο σχολείο Bvlgari.

Το παρον μεταξύ άλλων έδωσαν ο δημάρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, η αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος, ανάπτυξης και εμπορίου Σταυρούλα Μπραίμη, δημοτικοί συμβουλοι, προέδροι των τοπικών κοινοτήτων που είχαν καταγωγή οι εκτελεσθέντες καθώς και συγγενείς αυτών.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία από τον Γιάννη Γώγο για το χρονικό της εκτέλεσης και κατάθεση στεφάνων στο σχετικό μνημείο

Σε δηλώσεις του αμεσως μετά την εκδήλωση, ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης ανέφερε:

“Βρεθήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε 9 συμπατριώτες μας από την Πλακωτή, τις πέντε Εκκλησιές, την Λαμπανίτσα και το Ποποβο, οι οποίοι εκτελέστηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη στις 19 Σεπτεμβρίου του 1943, 10 ημέρες πριν την εκτέλεση των 49 Προκρίτων.

Οι 9 άμαχοι αείμνηστοι συμπατριώτες μας, συνελήφθησαν κατά την μετάβαση τους στο παζάρι της Παραμυθιάς, το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη του 1943, εκτελέστηκαν την επόμενη μέρα χωρίς λόγο και αφορμή. Ήταν και αυτά θύματα των Τσάμηδων και των κατακτητών Γερμανών, στο όνομα του φασισμού.

Ακόμα και σήμερα, 77 χρόνια μετά οι μνήμες είναι νωπές.Την ιδια στιγμή μερίδα των γείτονων μας Αλβανών συντηρεί αλυτρωτικές πολιτικές, ωστόσο τα διάσπαρτα μνημεία που στέκουν για να τιμούμε τους συμπατριώτες μας ήρωες που εκτελέσθηκαν, αποτελούν μαζί με την ιστορική μνήμη, κυματοθραύστη σε κάθε αλυτρωτική διάθεση, από όπου και αν προέρχεται.

Εμείς το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να συντηρούμε την ιστορική μας μνήμη, να τιμούμε τους ήρωες συμπατριώτες μας που έδωσαν την ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να ήμαστε ελεύθεροι και να μεταλαμπαδεύουμε τις αξίες τους και τα ιδανικά τους στις επόμενες γενιές.”

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!