Η ΚΝΕ Παραμυθιάς για την 28η Οκτωβρίου

Η 28η Οκτωβρίου είναι μια επέτειος που αφορά και το σήμερα! Που αξίζει να μελετάται σε βάθος.

Ανοιχτή επιστολή της οργάνωσης Παραμυθιάς της KNE προς τις νέες και τους νέους, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 

Νέα και νέε,

δεν είναι η πρώτη φορά που θα ακούσεις κάτι για την 28η Οκτώβρη. Ίσως θα σου φανεί βαρετό, κάτι που δεν αφορά το σήμερα, τις αγωνίες σου και τους προβληματισμούς σου. Διαβάζοντας όμως αυτή την επιστολή ίσως καταλάβεις ότι η 28η Οκτωβρίου είναι μια επέτειος που αφορά και το σήμερα! Που αξίζει να μελετάται σε βάθος.

Ακούς ή διαβάζεις ότι οι Έλληνες το ‘40 ενώθηκαν όλοι μαζί και μεγαλούργησαν… Είναι αλήθεια;

  • Μήπως δεν υπήρξαν άραγε Έλληνες (π.χ. κατοχικές κυβερνήσεις ) που στήριξαν τη ναζιστική κατοχή οδηγώντας στο θάνατο μισό εκατομμύριο Έλληνες από την πείνα;
  • Μήπως οι ελληνικές αρχές και ο ίδιος ο δικτάτορας Μεταξάς δεν ήταν αυτοί που αρνήθηκαν, αρχικά, στους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές να πολεμήσουν τον Ιταλό εισβολέα και στη συνέχεια τους παρέδωσαν στους Γερμανούς ;
  • Μήπως δεν ήταν το μεγαλύτερο τμήμα των αστικών πολιτικών κομμάτων της εποχής που εγκατέλειψε τη χώρα, εγκαταστάθηκε στο Κάιρο και άφησε τον ελληνικό λαό να πεινά και ν’ αντιστέκεται μόνος του;

Σου λένε ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε από έναν τρελό , τον Χίτλερ, ο οποίος αξιοποίησε την αγανάκτηση του γερμανικού λαού από την κρίση στην οικονομία. Είναι αλήθεια;

Ξέρεις ότι το φασισμό στήριξαν όλοι αυτοί που ζητούσαν από το λαό «ενωμένος» να βάλει πλάτη, να αποδεχτεί τη φτώχεια και την ανεργία του για το καλό «του γερμανικού έθνους»;

Άλλωστε τα πρακτικά της δίκης της Νυρεμβέργης (η δίκη των Γερμανών φασιστών εγκληματιών πολέμου που διενεργήθηκε από Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο, το 1945/46) αποκαλύπτουν ότι στις 20 Φλεβάρη 1933, ο Χίτλερ, σε συνάντησή του με τους πλέον επιφανείς εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρήσεων, ήταν ξεκάθαρος: «Αν οι εκλογές δεν βγάλουν το (επιθυμητό) αποτέλεσμα, τότε αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί με άλλα μέσα». Δηλαδή με ανοιχτή φασιστική δικτατορία.

Γι’ αυτόν το σκοπό αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικού ταμείου, το οποίο οι παρευρισκόμενοι «προικοδότησαν» με το ιλιγγιώδες τότε ποσό των 3.000.000 μάρκων. Μαζί με αυτούς οικονομική ενίσχυση απλόχερα έδωσαν στον φασισμό δεκάδες καπιταλιστές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αγγλίας και της Γαλλίας (Ford, General Motors, IBM κ.ά.).

Σου λένε ότι η Σοβιετική Ένωση βοήθησε τον Χίτλερ γιατί το 1939 υπέγραψε σύμφωνο μη επίθεσης (Ρίμπεντροπ – Μόλοτοφ). Είναι αλήθεια;

Πριν από το 1939, ο πόλεμος ήδη μαινόταν, με τον Χίτλερ να έχει αποθρασυνθεί από την «πολιτική κατευνασμού» που ακολουθούσαν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Άλλωστε είχε προηγηθεί το Σύμφωνο του Μονάχου (Αγγλία, Γαλλία, ναζιστική Γερμανία και φασιστική Ιταλία), με το οποίο «παρέδιδαν» στον Χίτλερ εδάφη της Τσεχοσλοβακίας.

Η Σοβιετική Ένωση ήθελε να κερδίσει χρόνο υπογράφοντας σύμφωνο με τους Γερμανούς, γνωρίζοντας ότι βασικός στόχος της ναζιστικής Γερμανίας ήταν η συντριβή του Σοσιαλισμού πράγμα που αποδείχθηκε περίτρανα λίγο μετά όταν ο Χίτλερ καταλαμβάνοντας την Πολωνία επιτέθηκε σχεδόν με όλες του τις δυνάμεις εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

Και ενώ τα γεγονότα αυτά είναι γνωστά η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ξαναγράψει την ιστορία “μολύνοντας” τον σοσιαλισμό και φτάνοντας να τον ταυτίζει με τον ναζισμό (!!!) δηλαδή την Σοβιετική Ένωση, που χωρίς τη στρατιωτική νίκη της, τις θυσίες του λαού της, ο ναζισμός δεν θα συντριβόταν. Από κοντά και τα διάφορα “εγχώρια παπαγαλάκια” που δίνοντας ρεσιτάλ παραπληροφόρησης μας κάνουν μαθήματα ψεύδους.

Όμως, τα 20 εκατομμύρια νεκρών της Σοβιετικής Ένωσης, αριθμός ασύλληπτος σε σχέση με τις απώλειες που είχαν όλοι μαζί οι «Δυτικοί Σύμμαχοι», αποτελούν ακόμα και σήμερα τη βαθιά κόκκινη γραμμή που χωρίζει τον σοσιαλισμό και τον ναζισμό.

Ακούς και διαβάζεις και κάποια λίγα πράγματα (από ντοκιμαντέρ ή σχολικά βιβλία) για την Εθνική Αντίσταση ως μια άχρωμη, απολίτικη οργάνωση που αφορούσε όλους τους Έλληνες. Είναι έτσι τα πράγματα;

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτόν τον τόπο, όποιον δρόμο και να περπατήσεις, είναι ποτισμένος με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών που με το όπλο στο χέρι έδιωξαν τον ιταλικό και γερμανικό φασισμό. Μόνο γελοίες μπορούν να ακουστούν οι απόψεις ότι είναι το ίδιο ο συνεργάτης των ναζί, ο δοσίλογος, ο ταγματασφαλίτης, ο μαυραγορίτης με αυτόν που τους πολέμησε, που θυσιάστηκε, δηλαδή με το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, τον ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ.

Το ΕΑΜ απελευθέρωσε τη μισή Ελλάδα πολύ πριν φύγουν οι Γερμανοί, λειτούργησε σχολεία, με θέατρα και πολιτισμό στις ελεύθερες περιοχές. Το ΕΑΜ (1943) εμπόδισε και τελικά κατάφερε να μη φύγει ούτε ένας Έλληνας, για να πάει εργάτης στα εργοστάσια των ναζί. Έσωσε το λαό από την πείνα με τα συσσίτια, οργάνωσε τη «μάχη της σοδειάς». Εμπόδισε με μαζικά συλλαλητήρια που είχαν δεκάδες νεκρούς τη Βόρεια Ελλάδα να γίνει μέρος του βουλγαρικού φασιστικού κράτους.

Την ίδια ώρα κάποιοι, που λίγο αργότερα πολέμησαν ως εθνοπατριώτες εναντίον των “κακών κομμουνιστών” (στον Εμφύλιο), συγκροτούσαν ακόμη και ένοπλα τμήματα στην υπηρεσία των ναζί (ταγματασφαλίτες κ.α).

Ωραία όλα αυτά όμως έχει κάποια σχέση το 1940 με το 2019;

Εσύ πρέπει να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα.
Μπορεί τα ρούχα μας να άλλαξαν, να έχουμε smart phones, να μην έχουμε κατακτητή στη χώρα. Όμως;
• Ποιος απολαμβάνει τον πλούτο που βγαίνει από τη δουλειά των εργαζομένων, των γονιών σου;
• Υπάρχουν εμπόδια στα όνειρα των νέων που έχουν να κάνουν με την τσέπη των γονιών τους;
• Υπάρχουν κάποιοι που βγάζουν αμύθητα κέρδη ενώ οι πολλοί ζουν κάτω από τις ανάγκες τους;
• Μήπως η γύρω περιοχή μας (ΝΑ Μεσόγειος, Μέση Ανατολή) δεν είναι γεμάτη πολεμικές συγκρούσεις, κατακτητές, σκοτωμένα και ξεριζωμένα παιδιά;

Αν απαντήσεις σε όλα αυτά, τότε ξέρεις ότι η 28η Οκτώβρη είναι μια γιορτή της εποχής μας και σε αυτήν τη γιορτή μπορούμε να δώσουμε το περιεχόμενο των σημερινών μας ονείρων και αναγκών μας.
Τιμάμε το «Όχι» του 1940 παλεύοντας για τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη μόρφωση, στην Υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην ειρήνη, στον σοσιαλισμό!

ΥΓ. Μη μένεις απλός δέκτης σε αυτά που παρέχουν τα σχολικά βιβλία ή σε αυτά που ακούς και διαβάζεις στις άθλιες τηλεοπτικές εκπομπές ή στη χαοτική (παρα)πληροφόρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (fb κ.α). Ψάξε μόνος σου ρώτα, μάθε, διάβασε, ερεύνησε την αλήθεια για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ, τον ρόλο των διαφόρων κομμάτων την περίοδο εκείνη!

In this article

Join the Conversation