Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις τοποθετήσεις της στο δημοτικό συμβούλιο

Ανακοίνωση

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (04/11/19) προτείναμε να συζητηθεί το θέμα των δυσμενών εξελίξεων σχετικά την ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ. Στη συζήτηση που έγινε προτείναμε ψήφισμα το οποίο και έγινε δεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία (βλ ολόκληρο το ψήφισμα εδώ).

Επίσης θέσαμε τα εξής θέματα:
1. Ζητήσαμε ενημέρωση σχετικά με τα έντονα κτιριακά προβλήματα του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου- ΓΕΛ Παραμυθιάς με βάση και τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Δημοτική Αρχή στη συνάντηση με τους διευθυντές, εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και μέλη των μαθητικών συμβουλίων. Αλλά και την παγιωμένη κατάσταση της εγκατάλειψης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων που χρόνο με το χρόνο παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερες και σοβαρότερες φθορές.

2. Επίσης ενημερώσαμε το σώμα σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση με τα διδακτικά κενά στο ΓΕΛ και κυρίως στο ΕΠΑΛ Παραμυθιάς όπου δύο τομείς είναι στον αέρα με μεγάλα κενά σχεδόν 2 μήνες από την έναρξη των μαθημάτων. Ζητήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση, να καταγγείλει την κατάσταση αυτή για την οποία ευθύνεται η αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ πάλι ΝΔ) που χαρακτηρίζεται από μόνιμη αδιοριστία, ομηρία των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών (αναπληρωτών και ωρομίσθιων), υποβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας, πολυάριθμα τμήματα κ.α.

Σχετικά με τα θέματα ημερήσιας διάταξης:

(ΘΕΜΑ 1ο) Ψηφίσαμε υπέρ στο άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού στην ΤτΕ διότι χωρίς αυτόν δεν θα μπορεί να απορροφηθεί η κρατική επιχορήγηση του Δήμου όμως τονίσαμε ότι πολιτικά διαφωνούμε με τη μεθόδευση αυτή από πλευράς κεντρικού κράτους. Ο εν λόγω λογαριασμός είναι υποχρεωτικός από το Οικονομικό Παρατηρητήριο ώστε οι Δήμοι να μην έχουν ταμείο. Τον ελέγχει η εκάστοτε κυβέρνηση μέσω του Παρατηρητήριου ασκώντας ασφυκτικό έλεγχο στους Δήμους και στο κοινωνικό έργο που θα έπρεπε να επιτελούν. Μπορεί να ψηφίσαμε υπέρ στο άνοιγμα όμως δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε κατάθεση ποσών (π.χ από το Λάμποβο) στο λογαριασμό αυτό πέραν των ΚΑΠ.

(ΘΕΜΑ 2ο) Ψηφίσαμε κατά στην έκθεση εσόδων- εξόδων Γ’ Τριμήνου για τον έλεγχο υλοποίησης του προϋπολογισμού διότι αφενός έχουμε ήδη καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αφετέρου πρόκειται για ένα ακόμη αναγκαστικό μέτρο που επιβάλει το Παρατηρητήριο για τον έλεγχο των Δήμων.

(ΘΕΜΑ 6ο) Ψηφίσαμε υπέρ της δωρεάν παραχώρησης αγροτεμαχίου στον ΤΟΕΒ και με αφορμή αυτό το θέμα ζητήσαμε να μάθουμε πότε επιτέλους θα γίνει η περίφημη συνάντηση όλων των εμπλεκομένων για την πρότερη και υπάρχουσα κατάσταση του ΤΟΕΒ Πεδιάδος Παραμυθιάς. (βλ εδώ την παρέμβασή μας εδώ και έναν χρόνο).

(ΘΕΜΑ 7ο) Ψηφίσαμε υπέρ στην υλοποίηση των αθλητικών προγραμμάτων και στην πρόσληψη του προσωπικού όμως ψηφίσαμε κατά στην επιβολή αντιτίμου. Είναι αδιανόητο ένας δημόσιος φορέας όπως ο Δήμος να ζητά χρήματα – αντίτιμο από τους δημότες του λες και είναι ιδιωτική επιχείρηση σε έναν ακόμη τομέα κοινωνικής παροχής. Ο μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός και η λαϊκή άθληση δεν είναι απλά επιλογή για αυτούς που τα έχουν, είναι δικαίωμα όλου του λαού και πρέπει να αποτελεί υποχρέωση του κράτους, κεντρικού και τοπικού, που πρέπει να την παρέχει δωρεάν και με την πρέπουσα ποιότητα. Αντ’ αυτού ενώ το κράτος επιδοτεί με κάθε μέσο τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον επαγγελματικό αθλητισμό και γιγαντώνουν τη βιομηχανία του αθλητικού τζόγου, μας λένε και ότι θα πρέπει να πληρώσουμε στον Δήμο και άλλα 10€ για ένα πρόγραμμα άθλησης με ελαστικά εργαζόμενους γυμναστές (είναι πάρα πολλοί στην περιοχή μας) που σήμερα δουλεύουν και αύριο είναι πάλι στην ανεργία.

Ψηφίσαμε επίσης υπέρ στα διαδικαστικά θέματα: 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15.

Ειδικά στο θέμα 8 (συγκρότηση τοπικού συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας) τονίσαμε ότι καλά είναι τα όργανα αλλά πολιτική προστασία σημαίνει και πρόληψη αλλά και σημαντικά έργα υποδομής που χρειάζεται η περιοχή μας και δυστυχώς είναι «εκτός κάδρου» από την πολιτική κόστους- οφέλους της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των πρόθυμων Δήμων και Περιφερειών. Σημαντικό τέτοιο θέμα είναι και ο Λάμποβος. Έχουμε καταθέσει ως παράταξη σχετικό έγγραφο και αναμένουμε την έναρξη συζήτησης σχετικά με τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας στο παζάρι.

In this article

Join the Conversation