Τα προσκυνήματα της Μητρόπολης Παραμυθιάς, στο Δ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού, απο τον ηγούμενο της Μ. Γηρομερίου

+ βίντεο με τον χαιρετισμό του Βασίλη Γιόγιακα

Στο Δ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού στην Άρτα μίλησε ο ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου π. Μεθόδιος Ντελής. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρουσίασε, καλά προετοιμασμένος και έμπειρος γνώστης της τοπικής θρησκευτικής γεωγραφίας, τα προσκυνήματα της Μητρόπολης Παραμυθιάς, που είναι και πολλά και σημαντικά και ως προς την ιστορική και και ως προς την πνευματική αξία τους.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος τόνισε πως το ταξίδι για προσκυνηματικούς λόγους διαφέρει από άλλες μετακινήσεις διότι μπορεί να απογειώσει και να φέρει τον προσκυνητή σε επαφή με άλλη πραγματικότητα. Επίσης τόνισε, πως στο 4ο συνέδριο, επιχειρείται για πρώτη φορά, η επιτόπου επίσκεψη στις προσκυνηματικές διαδρομές στην Ήπειρο, τον τόπο των μεγάλων ευεργετών και του Διαφωτισμού.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος κατά τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλουν στη συνεργασία για την ανάδειξη των προσκυνηματικών περιηγήσεων, όπως το υπουργείο Τουρισμού, στάθηκε στην παρουσία στο συνέδριο του Διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου Τουρισμού στη Ρωσία κ. Πολυκάρπου Ευσταθίου και σημείωσε: «Εδώ ο κ. Ευσταθίου θα πρέπει να παίξει ένα νέο σημαντικό ρόλο. Μετά από τη συμπεριφορά του Πατριαρχείου της Μόσχας, αναφορικά με τις ντιρεκτίβες ..τις έχουμε συνηθίσει σε άλλες εποχές να στέλνουν συνεχώς σαν απειλή, ότι θα μας μειώσουν τους τουρίστες τους.. Ξεχνάνε, πως εγώ πρώτος έριξα τα σύνορα, το τείχος που υπήρχε, και με εκδρομές που πραγματοποίησα εκατοντάδες φορές στα χρόνια που πέρασαν και ήταν δύσκολα για την Ρωσία, ήμουν πρωτοπόρος και κάποιοι με κατηγορούσαν για αυτό».

Στο συνέδριο παρίστανται εκπρόσωποι από 82 Ιερές Μητροπόλεις, φορείς της Ηπείρου, βουλευτές, και εκπρόσωποι τοπικών αρχών, ενώ χαιρέτησε ο Γ.Γ του ΕΟΤ, Δ. Φραγκάκης.

Να σημειωθεί ότι παρόντες ήταν και πολλοί Θεσπρωτοί, όπως ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας, που συνδέεται φιλικά με το γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων αρχιμανδρίτη Σπ. Κατραμάδο, οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών Γιάννης Λώλος και Σπύρος Παππάς, ο πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Ομίλου Γραικοχωρίου Γεώργιος Ματρακούκας κ. ά.

Δειτε τον χαιρετισμό του βουλευτή Θεσπρωτίας

In this article

Join the Conversation