Eρώτηση στην Κεραμέως ο Κάτσης για το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας

Καλώ στη Βουλή την Υπουργό να έρθει να εξηγήσει στο Θεσπρωτικό λαό για ποιο λόγο αφήνει τη Θεσπρωτία το μοναδικό νομό της Ηπείρου εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης αναφορικά με τηνανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα μαζί με άλλα 36 σε όλη τη χώρα. Η επίκαιρη ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί στην Βουλή με την αυτοπρόσωπη παρουσία της ερωτώμενης Υπουργού Παιδείας και του ερωτώντος βουλευτή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης αναφορικά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης σημειώνει:

« Καλώ στη Βουλή την Υπουργό να έρθει να εξηγήσει στο Θεσπρωτικό λαό για ποιο λόγο αφήνει τη Θεσπρωτία το μοναδικό νομό της Ηπείρου εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μετά από 25 χρόνια και μάλιστα χωρίς να διαβουλευτεί με κανέναν με τη λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Ζητάμε να μας εξηγήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση στον νομό μας. Κατήργησε το διετές τμήμα Ιχθυοκομίας που θα λειτουργούσε από του χρόνου και τώρα θέλει να καταργήσει και το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, προς όφελος των ιδιωτικών κολλεγίων. Η Νέα Δημοκρατία πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά με το «σχέδιο Αθήνα» κλείνοντας 2 τμήματα στην Ηγουμενίτσα.

Η απόφαση του Υπουργείου να γκρεμίσει ότι με κόπο χτίσαμε τα τελευταία χρόνια μαζί με τις ομόφωνες αποφάσεις των Ιδρυμάτων, είναι κατάφορα άδικη και έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία όπως φάνηκε και από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που ζήτησε ομόφωνα την λειτουργία του τμήματος και την άρση αυτής της απόφασης. Ζητάμε το αυτονόητο, τη συμμετοχή του νομού Θεσπρωτίας στο νέο Πανεπιστήμιο Ηπείρου. Αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις και δεσμεύσεις»

Προς την κα. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Αναστολή λειτουργίας Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Ηγουμενίτσα»

Με τον ν.4559/2018 ιδρύθηκε το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Ηγουμενίτσα, με τα τέσσερα (4) μέλη Δ.Ε.Π. του μέχρι τότε λειτουργούντος στην πόλη Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (πρώην Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών) του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, να εντάσσονται άμεσα στο νεοϊδρυθέν Τμήμα και με έτοιμες εγκαταστάσεις και υποδομές φοιτητικής μέριμνας. Η λειτουργία του Τμήματος προσδιορίζεται δεσμευτικά για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, η οποία απαιτείται να εκδοθεί έως τις τριάντα (30) Απριλίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας.

Η ίδρυση του παραπάνω Τμήματος προέκυψε έπειτα από κατάθεση σχετικής πρότασης από την Επιτροπή μελών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Η ίδρυση έλαβε τη συγκατάθεση όλων των τοπικών αυτοδιοικητικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημα τους. Επιπλέον, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή, οι Πρυτανικές Αρχές είχαν διατυπώσει και επίσημα τη θετική τους γνώμη, ενώ το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να λάβει υπόψη την εργασία και τη γνώμη των Πρυτανικών Αρχών, το καταψήφισε ως αχρείαστο.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε απάντησή του στην 557/6-9-2019 Ερώτησή μου, απάντησε ότι ο ν.4559/2019 είναι σε ισχύ και αναφέρει έγγραφο της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τήρηση των υποχρεώσεών της από τον νόμο, έγκαιρα, εντός του 2019. Ωστόσο, στην από 7/11/2019 ανακοίνωσή του, το Υπουργείο, αναστέλλειτη λειτουργία του Τμήματος, χωρίς καμία διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την τοπική κοινωνία, επικαλούμενο ελλιπή ακαδημαϊκά κριτήρια και μικροπολιτικές, τοπικιστικές σκοπιμότητες της προηγούμενης ηγεσίας που τα ίδρυσε.

Ερωτάται η κα. Υπουργός:

Προτίθεται να καταργήσει το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα;
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου, θα υπάρχει Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον ακριτικό Νομό της Θεσπρωτίας ή θα τη βγάλετε από τον ακαδημαϊκό χάρτη για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κάτσης Μάριος

In this article

Join the Conversation