Ανακοίνωση της παράταξης Δύναμη Ελπίδας για τα ανταποδοτικά | Αυξήσεις πάνω από 50% στα δημοτικά τέλη επέβαλλε η νέα Δημοτική Αρχή

Νίκος Γώγος: Μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση των τελών για το 2020 +ΒΙΝΤΕΟ

● Αλήθεια υπάρχει πρώην δημοτικός σύμβουλος που δεν πληρώνει για την ύδρευση εδώ και χρόνια, όπως επίσης και ορισμένες υγιείς επιχειρήσεις που δεν έχουν κανένα οικονομικό πρόβλημα;
● Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος για τη διαχείριση του δημοτικού δικτύου φωτισμού και καθαριότητας, προκειμένου να εξοικονομήσουμε χρήματα, ενέργειες με τις οποίες θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τις αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών;

Με το «καλημέρα» και πριν καλά – καλά ξεκινήσει η θητεία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, εν όψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το έτος 2020, η νέα δημοτική αρχή έφερε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα για αναπροσαρμογή ή μη συντελεστών των ισχυόντων τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2020.

Η νέα Δημοτική Αρχή καθ’ όλα ασυνεπής στις δεσμεύσεις της αντί να στηρίξει τόσο τα νοικοκυριά, όσο τον πρωτογενή τομέα, και τους επαγγελματίες που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα και τον βασικό μοχλό της τοπικής οικονομίας, επιδιώκει την αύξηση των ανταποδοτικών τελών μειώνοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των δημοτών.

Αντί λοιπόν σήμερα να συζητάμε για μείωση των ανταποδοτικών τελών, όπως συμβαίνει στην συντριπτική πλειονότητα των δήμων ανά την Ελλάδα, η νέα ηγεσία του Δήμου Σουλίου εισηγείται αύξηση!

Ως παράταξη είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αύξηση των δημοτικών – ανταποδοτικών τελών σε καθαριότητα και φωτισμό.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, τα δημοτικά τέλη σε καθαριότητα και φωτισμό θα αυξηθούν κατά:
55% Στις κατοικίες στην Παραμυθιά και στον Αχέροντα
35% Στις κατοικίες στο Σούλι
23% Στα καταστήματα στην Παραμυθιά
47% Στα καταστήματα στον Αχέροντα
74% Στα καταστήματα που έχουν όλες οι άλλες κοινότητες του Δήμου

Προκλητική και απαράδεκτη η απόφαση για αύξηση, που πάρθηκε στην οικονομική επιτροπή (επτά μέλη) κατά πλειοψηφία 4 – 2 απόντος του κ. Αθανασίου απόντος και του αντικαταστάτη του. Ως παράταξη εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας και δηλώνουμε ότι θα μας βρείτε απέναντι σε κάθε προσπάθειά σας να φορτώσετε με νέα βάρη τον ήδη τσακισμένο από την οικονομική κρίση δημότη.

Πέρα από έλλειψη σαφούς προγραμματισμού, η συζήτηση του θέματος των δημοτικών τελών, ανέδειξε επίσης και την απουσία πολιτικής βούλησης, από πλευράς της δημοτικής αρχής, σχετικά με οργανωμένη διαχείριση της ανταποδοτικότητας, προς όφελος του πολίτη.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Ένα τεράστιο έξοδο κάθε χρόνο είναι ο δημοτικός φωτισμός. Πληρώνουμε στη Δ.Ε.Η. για ηλεκτροφωτισμό δρόμων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων 440.000,00 € για το έτος 2019 και 400.000,00 € για το έτος 2020. Αλήθεια τι προσπάθειες έχουμε κάνει για τη διαχείριση του δημοτικού δικτύου, (με έξυπνα δίκτυα, γήπεδα 5Χ5, κολόνες που δεν εξυπηρετούν κανέναν δημότη κ.λπ.), να μειώσουμε αυτή τη δαπάνη, προκειμένου να εξοικονομήσουμε χρήματα;

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ
Αυτή τη στιγμή ενώ η μισθοδοσία για το προσωπικό, δηλαδή οι ανελαστικές δαπάνες, είναι 418.362,17 € για το έτος 2019 και 429.660,00 € για το έτος 2020 (επισημαίνουμε εδώ δαπάνες που επιβαρύνεται ο δημότης μέσω ανταποδοτικών τελών ύδρευσης, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού),
● Επίσης για το έτος 2020 στις αποδοχές εκτάκτων υπαλλήλων δεν έχει προϋπολογιστεί κάποιο ποσό. Στον αντίστοιχο πίνακα το ποσό είναι μηδενικό. Σε σχετική μας ερώτηση εάν επαρκεί το προσωπικό ή θα πρέπει να προσλάβει νέους υπαλλήλους, όχι υπαλλήλους που προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ ή ΟΑΕΔ ή οποιαδήποτε άλλη μορφή επιδοτούμενης εργασίας, αλλά θέσεις εργασίας που για το μισθολογικό κόστος θα επιβαρυνθούν οι δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών, απάντηση δεν λάβαμε.
● Ο κ. Δήμαρχος μετά από 3 μήνες περίπου δεν μας ενημέρωσε εάν έχει προβεί σε αναδιάρθρωση του έμψυχου δυναμικού του Δήμου – αν κρίνει ότι χρειάζεται – ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες και να ενισχυθούν οι δομές που πραγματικά έχουν ανάγκες. Επιμένουμε όπου υπάρχουν τεκμηριωμένες ανάγκες θα σταθούμε αρωγοί, αλλά όπου υπάρχουν τακτοποιήσεις ημετέρων θα μας βρει απέναντι.

ΥΔΡΕΥΣΗ
Ενημερωθήκαμε ότι τα ανείσπρακτα ποσά παρελθόντων ετών για την ύδρευση είναι περίπου 500.000,00 €.
● Προτείναμε να γίνει προσπάθεια είσπραξης τουλάχιστον ενός μέρους από αυτά (πιστεύουμε ακράδαντα ότι τουλάχιστον 250.000,00 € με 300.000,00 € μπορούν να εισπραχθούν) και κατηγορηθήκαμε ότι θέλουμε να κόψουμε το νερό από τα νοικοκυριά και τα καταστήματα. Τελευταία σοβαρή προσπάθεια για τα δημοτικά τέλη, είχε γίνει από τον κ. Μαμούρη Δημήτριο προσπάθεια η οποία ενώ ολοκληρώθηκε, λόγω πιέσεων που δέχθηκε από την απερχόμενη Δήμαρχο δεν τελεσφόρησε.
● Η πρότασή μας είναι σαφής. Εφόσον ο Δήμος έχει προβεί πρόσφατα σε σχετική ρύθμιση χαρίζοντας τις προσαυξήσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών, οφείλει να επαναπροσδιορίσει αυτά τα χρέη θέτοντας οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια (για δημότες που έχουν αδυναμία πληρωμής κ.λπ.).
● Είμαστε σίγουροι ότι με χρηστή διοίκηση και σωστή διαχείριση ένα σημαντικό ποσοστό μπορεί να εισπραχθεί ώστε να μην δημιουργείται και το αίσθημα αδικίας μεταξύ των δημοτών ότι το 90% που πληρώνουν είναι τα κορόιδα και το 10% που δεν πληρώνουν οι έξυπνοι. Αλήθεια υπάρχει πρώην δημοτικός σύμβουλος που δεν πληρώνει για την ύδρευση εδώ και χρόνια, όπως επίσης και ορισμένες υγιείς επιχειρήσεις που δεν έχουν κανένα οικονομικό πρόβλημα;

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Το οικονομικό κόστος όσον αφορά τα σκουπίδια έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Τα αυξημένα κόστη αποδίδονται στο αντίστοιχο αυξημένο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, με τη λειτουργία του νέου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων το 2019. Δηλαδή, πολύ απλά, τα απορρίμματα δεν θάβονται κατευθείαν στον Χ.Υ.Τ.Α. Καρβουναρίου, αλλά προηγείται μία διαδικασία για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. Αυτή η διαδικασία κοστίζει και ανταποδοτικά αυτό το κόστος μετακυλύεται στους δημότες. Σύμφωνα με την εισήγηση ο Δήμος πλήρωσε για:

Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα το κόστος εκτοξεύεται με αποτέλεσμα οι δημότες να επιβαρύνονται αυτό το κόστος!
Ο νέος νόμος προβλέπει χρηματικές κυρώσεις σε δήμους που δεν κάνουν ανακύκλωση και κίνητρα για να ενταχθούν σε προγράμματα οικολογικής διαχείρισης των σκουπιδιών και εναρμονίζονται με τη βασική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Για πρώτη φορά θα ισχύσει: οι δήμοι θα πληρώνουν στους φορείς διαχείρισης ανάλογα με τον όγκο των σκουπιδιών που παραδίδουν στις εγκαταστάσεις τους.

Συγκεκριμένα:
1. Θα εξακολουθούν να πληρώνουν τα ίδια τέλη οι δήμοι που παραδίδουν στους φορείς διαχείρισης σκουπίδια χωρίς καμία επεξεργασία (περίπου 70,00 €/τόνο συμπεριλαμβανομένου και του κόστους μεταφοράς).
2. Παρέχεται έκπτωση 35% για δήμους που διαθέτουν μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών.
3. Αυξάνεται η έκπτωση και φτάνει στο 70% σε δήμους που θα εγκαταστήσουν συστήματα διαλογής βιοαποβλήτων.
4. Παρέχεται πλήρης απαλλαγή για δήμους που θα έχουν σε λειτουργία υποδομές για τη χωριστή διαλογή όλων των κατηγοριών σκουπιδιών.

Απ΄ ότι φαίνεται η νέα Δημοτική Αρχή τίποτε από αυτά δεν σκέφτηκε να εφαρμόσει ώστε να αποφύγει τις αυξήσεις και το μόνο εύκολο σχέδιο που είχε ήταν να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη των συμπολιτών μας, αδιαφορώντας να μαζέψει τις σπατάλες και τα κακώς κείμενα της κακοδιαχείρισης του παρελθόντος.

Στοιχεία που μας δόθηκαν από το Δημαρχείο για το πρόσφατο παρελθόν όσον αφορά τα ανταποδοτικά τέλη είναι σαφέστατα και αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα:

Αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια πως ισοσκελίζατε τα ανταποδοτικά;

Σημαντικά ερωτήματα προκύπτουν τόσο από την πολιτική έλλειψη βούλησης και οράματος, σχετικά με την ανταποδοτικότητα στο Δήμο, όσο και από την πολυετή απραξία η οποία βλέπουμε ότι συνεχίζεται ακολουθώντας την ίδια πρακτική των προηγούμενων ετών (αύξηση το 2011, αύξηση το 2014, αύξηση και το 2019).

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία δεν μπορείτε κ. Δήμαρχε και κ. Αθανασίου αφενός δικοί σας δημοτικοί σύμβουλοι στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο να μας λένε «είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει ήμαστε ένας νοικοκυρεμένος Δήμος» και αφετέρου σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο στη συζήτηση για τα ανταποδοτικά τέλη να μας λένε «αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη που μας αναλογεί», εσείς που διατελέσατε και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο (πέντε στον αριθμό).

Το επιχείρημα ότι «ήρθε η ώρα να νοικοκυρέψουμε τον Δήμο» τουλάχιστον δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε γιατί πολύ απλά όλα αυτά τα χρόνια είδαμε πόσο πολύ νοικοκυρέψατε τον Δήμο. Φτάνει πια μην τον νοικοκυρεύετε άλλο.

Παρόλα αυτά με αίσθημα ευθύνης, ακόμη και τώρα και παρά την αποκάλυψη της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζετε τα κοινά, είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε λύσεις που όχι μόνο δεν έχουν κόστος για τους συνδημότες, αλλά καθαρό κέρδος.

In this article

Join the Conversation