Κάτσης | Αδιάβαστος ο Υφ. Παιδείας, εκθέτει Γιόγιακα για το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας

Τι λέει ο βουλευτής Θεσπρωτιας για την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης

Ο Υφυπουργός Παιδείας παραδέχεται ότι ήταν πολιτική απόφαση του Υπουργείου η αναστολή λειτουργίας του τμήματος, και μάλιστα με πολιτικό κόστος, αδειάζοντας τον βουλευτή του. Δεν είναι λοιπόν ότι το τμήμα δε λειτουργεί επειδή δεν το θέλει το Πανεπιστήμιο, ο Πρύτανης κλπ όπως ψευδώς ακούγονταν στο δημόσιο διάλογο.

Ο Υφυπουργός λέει ότι δεν είναι κατάργηση αλλά αναστολή, αφήνοντας παράθυρο ελπίδας ότι το τμήμα θα λειτουργήσει αφού γνωμοδοτήσει η ανεξάρτητη αρχή ΑΔΙΠ. Περιμένουμε να δούμε να γίνεται πράξη, αλλιώς είναι στάχτη στα μάτια.

Ο Υφυπουργός πιάστηκε αδιάβαστος. Του κατέθεσα σύμφωνη γνώμη της ΑΔΙΠ του 2017 που λέει «ιδρύστε εισαγωγική κατεύθυνση Ξένων γλωσσών και καταργείστε τις υπόλοιπες στο ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων». Δλδ ιδρύστε νέο τμήμα. Αυτό λοιπόν και κάναμε. Ιδρύσαμε νέο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας (ξένες γλώσσες). Δεν τη γνώριζε. Είπε ότι θα ζητήσει από την ΑΔΙΠ να γνωμοδοτήσει για το όλο εγχείρημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θέτοντας έτσι σε αμφισβήτηση και τα ήδη λειτουργούντα τμήματα αφού θα τα επαναξιολογήσει!

Για τους ήδη φοιτητές ο Υφυπουργός είπε μισές αλήθειες. Είπε ψευδώς ότι δεν παίρνουν πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ ο νόμος το προβλέπει ρητά ότι αποφοιτούν από το τμήμα στο οποίο μπήκαν. Εάν θέλει δε, να τους δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους σε ΑΕΙ δίνοντας επιπλέον μαθήματα, όπως υποκριτικά ισχυρίστηκε, ας το νομοθετήσει, Κυβέρνηση είναι, και όχι να αναστέλλει τη λειτουργία του νέου τμήματος επ’αόριστον.

Δεν απάντησε ποτέ αν θα λειτουρήσει το τμήμα ή εάν στο τέλος της 4ετίας της ΝΔ, η Θεσπρωτία θα είναι στο χάρτη της Γ’θμιας εκπαίδευσης.

Εμείς θα επιμείνουμε ανυποχώρητοι. Η Θεσπρωτία δικαιούται να λειτουργήσει το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας. Όσο περισσότερο πιέσουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να κάνουμε την κυβέρνηση να κάνει πίσω. Δεν πρέπει να βάζουμε πλάτη στα σχέδια τους λειτουργώντας ως Δούρειοι ίπποι.

In this article

Join the Conversation