Εκτενής συζήτηση έγινε εχτές στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου σχετικά με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, ανάφερε και τα εξής:
Η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος μακάρι να ήταν τόσο απλή υπόθεση, ώστε η κάθε Περιφέρεια να αναλάμβανε από μόνη της να δώσει λύσεις.
Είναι εθνικό, είναι ευρωπαϊκό και οι διαστάσεις του φαίνεται να τείνουν να μετατραπούν σε ανεξέλεγκτες. Ό, τι ισχύει σήμερα, αύριο είναι πιθανό να ανατραπεί εξαιτίας των νέων δεδομένων που προκύπτουν από τις αυξανόμενες ροές από την Τουρκία.
Τα μέτρα που είχαν ληφθεί ως τώρα είναι γεγονός πως δεν αποδίδουν και αυτό οφείλεται και σε εσωτερικούς παράγοντες- όπως είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες ασύλου- όσο και σε εξωτερικούς, όπως είναι η Τουρκική πολιτική.
Μπροστά μας έχουμε τώρα ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και αποφάσεις για καλύτερη οργάνωση των κέντρων και αύξηση των αποτρεπτικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά μας αναλύθηκαν σε συνάντηση που είχε γίνει με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.
Ακούγονται διάφορες προτάσεις. Πρέπει εξ αρχής να υπογραμμίσω πως οι Περιφέρειες δεν εμπλέκονται στις διαδικασίες για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Παρά ταύτα στην αρχή της κρίσης συνεργαστήκαμε με την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία και χρηματοδοτήσαμε εργασίες διαμόρφωσης του Κέντρου στον Κατσικά. Έκτοτε δεν υπήρχε καμία ενημέρωση, ούτε για το πόσοι θα έλθουν, ούτε για που θα εγκατασταθούν.
Η Περιφέρεια δεν διαθέτει ούτε χώρους, ούτε διαμερίσματα για μίσθωση. Όσες φορές κληθήκαμε να εκφράσουμε απόψεις επικεντρωθήκαμε σε ορισμένα σημεία:
· Να υπάρχει ισοκατανομή σε όλο τον Ελλαδικό χώρο προσφύγων και μεταναστών.
· Να ενημερώνονται οι τοπικές κοινωνίες
· Να τεθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ
Υπάρχει ένα ερώτημα, για το πόσοι μπορεί να φιλοξενηθούν στην Ήπειρο.
Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό, για τον απλούστατο λόγο, γιατί κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσοι θα είναι ακόμη αυτοί που θα έλθουν στη χώρα μας. Πρόσφατα (28 Οκτωβρίου) ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ηπειρώτης στην καταγωγή ας μην τον ξεχνάμε, Λευτέρης Οικονόμου, είχε δηλώσει στα Γιάννενα ότι δεν πρόκειται να έλθουν άλλοι πρόσφυγες. Αυτό ίσχυε με τα ως τότε δεδομένα. Τις επόμενες ημέρες όμως, όταν άρχισαν να καταφθάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα παράλια τα δεδομένα άλλαξαν. Είχε ειπωθεί για αναλογία 1% σε σχέση με το μόνιμο πληθυσμό. Και αυτό όμως το όριο ξεπεράστηκε.
Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση αναζητά χώρους για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Με τους ξενοδόχους έρχεται σε απευθείας συζητήσεις. Για παλιά εργοστάσια κλπ επίσης με τους ιδιοκτήτες τους. Με τα σημερινά δεδομένα, στην Ήπειρο δεν προβλέπεται η δημιουργία κλειστών, προαναχωρησιακών κέντρων. Αλλά δεν αποκλείεται και αυτό να γίνει στο μέλλον.
Εκείνο για το οποίο εμείς έχουμε δεσμευτεί στην Κυβέρνηση, είναι να συμβάλλουμε ούτως ώστε η φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών να γίνει με τους λιγότερους δυνατόν κοινωνικούς κραδασμούς.
Αφουγκραζόμαστε τις απόψεις, τις διαφωνίες των κατοίκων. Είναι εύλογη και η επισήμανση πως οι εγκαταστάσεις προσφύγων σε πολυκατοικίες να γίνεται με προσοχή και έρευνα ώστε να μη διασαλευθεί η κοινωνική συνοχή.
Δεν μπορούμε όλους αυτούς που καλοπροαίρετα εκφράζουν προβληματισμούς να τους στιγματίζουμε ως ρατσιστές.
Δεν συμφωνούμε βέβαια και με τις τυφλές αντιδράσεις του τύπου «μακριά από μας οι πρόσφυγες».
Δεν συμφωνούμε επίσης και με εκείνους που τάσσονται με τη λογική των ανοικτών συνόρων και του κλεισίματος των κέντρων που θα προκαλέσουν πολύ περισσότερα προβλήματα και στους ίδιους, αλλά και στους μόνιμους κατοίκους.
Η καταγραφή, η κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών γίνεται με προκαθορισμένο τρόπο και από διαπιστευμένες υπηρεσίες και σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να εμπλακούν ούτε οι δήμοι, ούτε οι περιφέρειες.
Η Ήπειρος έχει δείξει και στο παρελθόν μαθήματα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Στην τωρινή κρίση πρέπει όμως να καταστήσουμε σαφές και ήδη το έχουμε κάνει ότι:
· Πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και η Ήπειρος να παραμείνει ως περιοχή φιλοξενίας προσφύγων.
· Θα ισχύουν για όλους τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, με απόλυτη ισοκατανομή στις Περιφέρειες και χωρίς εξαιρέσεις.
· Οι ανήλικοι πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης και βεβαίως να παρακολουθούν μαθήματα
· Οι ΜΚΟ να τεθούν υπό αυστηρό έλεγχο και να αποκτήσουν ενεργό ρόλο οι Δήμοι.
Η εθνική ασφάλεια δεν διακυβεύεται. Αν ληφθούν υπόψη τα παραπάνω, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα ούτε για την κοινωνική συνοχή σε περιοχές όπου θα εγκατασταθούν για μικρό ή και μεγαλύτερο διάστημα οι πρόσφυγες
Join the Conversation