Ερώτηση για την καθυστέρηση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων σε μέλη της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας

Του Μάριου Κάτση και 30 βουλευτών του Συριζα

Ερώτηση κατέθεσαν 31 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Κάτσης, για την καθυστέρηση στη χορήγηση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων σε μέλη της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας.

Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Μ. Κάτσης δήλωσε σχετικά: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4618/2019, διευκόλυνε την χορήγηση του επιδόματος στα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που το δικαιούνταν. Πρόκειται για το επίδομα που έκοψε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, καταδικάζοντας σε οδυνηρές συνέπειες τους έως τότε δικαιούχους.

Εμείς υιοθετώντας το πάγιο αίτημα της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, εξαιρέσαμε τα μέλη της Μειονότητας από την υποχρέωση να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα δεκαπέντε συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος, καθώς και από την υποχρέωση να εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής. Ο νόμος μας μάλιστα, προβλέπει τη χορήγηση ολόκληρου του ποσού του επιδόματος, χωρίς μειώσεις εξαιτίας του αριθμού των χρόνων που διαμένουν ή όχι στην Ελλάδα.

Για να προχωρήσει η καταβολή του επιδόματος, απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα αρμόδια Υπουργεία. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει εκδώσει τη συγκεκριμένη απόφαση με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει παγώσει.

Τα κονδύλια τα οποία απαιτούνται για την κάλυψη της δαπάνης, είχαν προβλεφθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και είναι πολύ λίγα μπροστά στον εθνικό σκοπό που εξυπηρετούν. Η στήριξη της Πολιτείας στην Ελληνική Μειονότητα στης Αλβανίας, ώστε τα μέλη της να συνεχίσουν να ζουν αξιοπρεπώς στις πατρογονικές τους εστίες, πρέπει να είναι έμπρακτη και να μη μένει μόνο στις εύκολες προεκλογικές μεγαλοστομίες.

Γι’ αυτό ακριβώς καταθέσαμε την Ερώτηση στη Βουλή. Ο νόμος υπάρχει και βρίσκεται σε ισχύ, τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερεί η κυβέρνηση τη χορήγηση του επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας. Το θέμα δε χωρά πλέον καμιά αναβολή.

In this article

Join the Conversation