Θα αναδειχθεί ο ιστορικός χώρος του Σουλίου, δεσμεύτηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Θεσπρωτία

Μια σημαντική δέσμευση ανέλαβε από τη Θεσπρωτία, όπου βρέθηκε, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα αναδειχθεί ο ιστορικός χώρος του Σουλίου.

Βέβαια, απομένει να γίνει αυτό πράξη, γιατί η ανάδειξη του Σουλίου, δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση προς τους ήρωες, που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας.

Δεν είναι μόνο υπενθύμιση της ιστορικής πορείας ενός ακαταμάχητου λαού. Δεν είναι μόνο ο συμβολισμός. Είναι και το σήμερα, που χρειάζεται να ενώνεται με το χθες και να οδηγεί με ασφάλεια στο μέλλον.

Και εκτός όλων αυτών υπάρχει και η σημαντική διάσταση της τουριστικής αξιοποίησης του Σουλίου.

H υφυπουργός επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων, όπου ενημερώθηκε για την πορεία αναστήλωσης του θεάτρου από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων υπηρεσίας Γιάννη Χουλιάρα και την αρχαιολόγο Γεωργία Πλιάκου.
Αναγνώρισε ότι χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων, που δεν περιλαμβάνονται στο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ έργο του προγράμματος “Πολιτιστική Διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου”, γι’ αυτό εξετάζεται η εξεύρεση κονδυλίων.

Σε σύσκεψη στο δημαρχείο Φιλιατών έγινε εκτενή αναφορά στον τρόπο εξασφάλισης πόρων για τη συντήρηση μνημείων και εκκλησιών.

Η κ. Μενδώνη είδε και τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, που τα χαρακτήρισε αξιόλογα.  Επίσης ανέβηκε στο χωριό Λια της Μουργκάνας, όπου ξεναγήθηκε στο σπίτι της Ελένης, της μητέρας του Νίκου Γκατζογιάννη, που έγινε γνωστή από το ομώνυμο βιβλίο, που περιγράφεται η εκτέλεσή της κατά τον εμφύλιο.

Επίσης ξεναγήθηκε στο νεοϊδρυθέν μουσείο “Υφαντή”, όπου φιλοξενούνται τρεις εικόνες του Θεόφιλου.

Η.Μ

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!