Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο ιατρικός σύλλογος Θεσπρωτίας για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Φιλιατών

Με επιστολή προς τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, κάνει λόγο για ταλαιπωρία των πολιτών και επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου

Λίγες μέρες μετά τις καταγγελίες της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Φιλιατών, την σκυτάλη παίρνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας, που με επιστολή του προς τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, αναφέρεται σε συγκεκριμένες ελλείψεις που δημιουργούν προβλήματα στην ποιότητας παροχής περίθαλψης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας μεταξύ άλλων τονίζει πως ο νέος αξονικός τομογράφος δεν έχει τεθεί σε λειτουργία και το νοσοκομείο και οι ασθενείς στερούνται πολύτιμες υπηρεσίες από τον Νοεμβριο του περασμένου έτους, ενώ σημειώνει τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό αναφέροντας χαρακτηριστικά  πως συνέπεια είναι όχι μόνο οι διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων και η ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και η γενικότερη επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου

Η επιστολή:

Προς: Κο Διοικητή 6ης ΥΠΕ
Κοιν.: Διοίκηση ΓΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Θέμα: Υποστελέχωση Νοσοκομείου Φιλιατών

Κύριε Διοικητή

Σκοπός της επιστολής μας είναι να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί σας για δυο ιδιαιτέρως επείγοντα θέματα που απασχολούν το νοσοκομείο του νομού μας.

´Όπως γνωρίζετε στο νοσοκομείο Φιλιατών υπηρετεί πλέον μια και μοναδική ακτινολόγος και για την κάλυψη του καθημερινού πρωινού ωραρίου και τις εφημερίες έχουν αποσπασθεί από τις μονάδες ΤΟΜΥ-ΠΕΔΥ Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων 3 ακτινολόγοι.

Δυστυχώς όμως η κάλυψη αυτή είναι μερική γιατί όπως ενημερωθήκαμε για τον μήνα Ιανουάριο για 7 ημέρες το νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς εφημερεύοντα ιατρό ακτινολόγο με συνέπεια όχι μόνο τις διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων και την ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και την γενικότερη επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Επιπλέον ο νέος αξονικός τομογράφος δεν έχει τεθεί σε λειτουργία και το νοσοκομείο και οι ασθενείς στερούνται πολύτιμες υπηρεσίες από τις 14/11/2019.

Επίσης το αναισθησιολογικό τμήμα λειτουργεί με δυο αναισθησιολόγους (από τους τρεις που υπηρετούν λόγω ασθένειας του ενός από τον Αύγουστο του 2019) και με μετακίνηση από το νοσοκομείο Χατζηκώστα αναισθησιολόγου για 3 ημέρες το μήνα προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες. Αντιμετωπίζουν καθημερινά τα τακτικά και επείγοντα χειρουργικά περιστατικά και εξυπηρετούν τα επείγοντα του νομού, κάνοντας και διακομιδές σε ΜΕΘ της επικράτειας.

Είναι σαφές ότι οι δυο συνάδελφοι που καλύπτουν εφημεριακά 28 ημέρες τον μήνα είναι στα όρια ιατρικής εξάντλησης (physician burnout).

Γνωρίζουμε ότι έχετε ενημερωθεί και επιληφθεί των θεμάτων αλλά είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και παρακαλούμε για τις ενέργειες σας, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση.

Μεταξύ των σκοπών του Ιατρικού Συλλόγου είναι και αυτός της παρακολούθησης της ποιότητας παροχής περίθαλψης σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην περιφέρεια του και η παρέμβαση μας, αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί.

Για το Δ. Σ του Ι.Σ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ο Προεδρος Οικονομίδης Πέτρος
Ο Γραμματέας Δήμας Διονύσιος

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!