Εργατικο Κέντρο Θεσπρωτίας | “Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους”

Ανακοίνωση

Μέτρα για τον ΚΟΡΟΝΟΪΟ: Οι εργαζόμενοι στα super market και το εμπόριο, που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε όλο τον κόσμο για τη προμήθεια των αναγκαίων τροφίμων και καθαριστικών για κάθε οικογένεια, είμαστε εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ οι εργοδοσίες νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους!

Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στα καταστήματα, στις αποθήκες, στα γραφεία.

Τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την προφύλαξη μας και για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού δεν πρέπει να συνοδεύονται μόνο με καραντίνες από την κυβέρνηση αλλά κυρίως με ενεργητικά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, καλύπτοντας εδώ και τώρα κενά και ελλείψεις που αποτελούν βόμβα για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η κυβέρνηση όλες αυτές τις μέρες και με καμπάνιες αναδεικνύει την ατομική ευθύνη για να κρύψει κάτω από το χαλί τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, σε προσωπικό και εξοπλισμό, τις αθλιότητες που εμφανίζονται σε πολλούς εργασιακούς χώρους.

Τα μέτρα που παίρνονται τις τελευταίες μέρες όσον αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων αφήνουν χώρο στην εργοδοσία για να οργιάζει. Επιχειρήσεις κλείνουν και οι εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα χωρίς να γνωρίζουν πότε, πόσα και με τις όρους θα πληρωθούν, αν θα πληρωθούν, αν η απουσία τους χαρακτηρίζεται άδεια, αν είναι κανονική ή άνευ αποδοχών.

Τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος που δεν ξέρει αν θα πληρωθεί ή αν θα έχει δουλειά; Τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος όταν η εργοδοσία του αναφέρει πως θα πάρει άδεια άνευ αποδοχών; Τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος που τα αντισηπτικά και οι μάσκες πουλιούνται σαν προϊόντα μαύρης αγοράς αντί να τα εξασφαλίζει δωρεάν το κράτος και η εργοδοσία;

Οι καταγγελίες που έρχονται από χώρους δουλειάς ιδιαίτερα στον κλάδο του εμπορίου και στα σούπερ μάρκετ, είναι τρομακτικές. Μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζουν την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων, στα ταμεία, στα ράφια, στις αποθήκες. Ενώ ο κορονοϊός έχει χαρακτηριστεί και αντιμετωπίζεται παντού ως πανδημία, για μεγάλες επιχειρήσεις παρουσιάζεται ως ευκαιρία, έχοντας πάρει το πράσινο φως από την κυβέρνηση να κάνουν ότι θέλουν.

Ενώ κυριαρχεί παντού το σύνθημα «μένουμε σπίτι», κανείς δεν αναφέρεται στους εργαζόμενους που καθημερινά βρίσκονται στο πόστο τους, χωρίς μέτρα προστασίας, εκτεθειμένοι σε χιλιάδες ανθρώπους. Οι πιο κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι της part time εργασίας και των 300 ευρώ, δουλεύουν αυτές τις μέρες, σαν πειραματόζωα σε γυάλα! Είναι καθήκον όλων των εργαζομένων, πρώτα και κύρια των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, να μην το επιτρέψουμε!

Τόσο οι εργαζόμενοι των super market όσο και οι καταναλωτές-πελάτες έχουμε όλοι εικόνα για το τι συνθήκες επικρατούν αυτές τις μέρες μέσα στα super market. Ιδιαίτερα σε αυτά που ηγούνται του κλάδου, οι στοιχειώδεις κανόνες προστασίας και τα μέτρα που ανακοινώνονται για όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, κυριολεκτικά απουσιάζουν για τους εργαζόμενους των super market.

Από πού να ξεκινήσουμε;

Ότι οι χώροι των super market αυτή τη στιγμή αποτελούν μία από πιο μεγάλες περιοχές μετάδοσης του ιού και ενώ η καθαριότητα πρέπει να είναι συνεχής, σε κάθε επιφάνεια, αυτή απουσιάζει; Μας αφορά όλους! Και ως εργαζόμενους και ως πελάτες-καταναλωτές!

Από το γεγονός ότι υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού και δεν ανακοινώνονται επίσημα από την εργοδοσία, βάζοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους, εργαζόμενους στα super market αλλά και πελάτες; Ότι με ευθύνη της εργοδοσίας, αυτά μένουν σε κλειστό κύκλο και κυκλοφορούν ως φήμες;

Ότι οι εργαζόμενοι είναι εντελώς εκτεθειμένοι σε αυτές τις συνθήκες; Πως εργάζονται χωρίς κανένα μετρό προστασίας ενώ έρχονται σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους χωρίς να τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και προστασίας που ανακοινώνονται για όλον τον υπόλοιπο πληθυσμό, τόσο στην απόσταση που πρέπει να διατηρείται όσο και στην παροχή σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά; Ότι η εργοδοσία επιπλήττει εργαζομένους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ατομικά μέτρα προστασίας, επειδή «τρομάζουν τον κόσμο»;

Ότι η εντατικοποίηση της εργασίας, έχει χτυπήσει κόκκινο; Ότι υπάρχουν καταγγελίες πως η άδεια «ειδικού σκοπού» δε δίνεται και προτείνεται από την εργοδοσία να κρατήσουν τα παιδιά οι συγγενείς και οι παππούδες;

Ότι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αντί να είναι οι πρώτοι που πρέπει να προστατευτούν, εργάζονται σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης εξαντλώντας παραπέρα τον ήδη επιβαρυμένο οργανισμό τους;

Η παραπάνω κατάσταση δεν πρέπει να μείνει στην περιγραφή!

Η πανδημία και τα μέτρα προστασίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις.

Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, εδώ και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στα super market:

Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό–πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κοκ)
Να δοθούν άδειες ασθενείας σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.
Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
Να ισχύσει το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα σούπερ μάρκετ.
Να μετατραπούν τα 4ωρα-6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας, σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο.
Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Συνολικά για τον κλάδο του εμπορίου:

Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας
Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος. Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων.
Να σταματήσουν οι μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλείας που παραμένουν ανοιχτοί.
Όχι στην διαφαινόμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με αφορμή τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Όχι στην μονιμοποίηση του ωραρίου λάστιχο(7πμ-10μμ) που επίσης πρότεινε η κυβέρνηση.

Καλούμε τους εργαζόμενους να απευθυνθούν στο σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Θεσπρωτίας (6986933660,6939245255,[email protected]), στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας (6973337156,6986933660,[email protected]) να καταγγέλλουν οποιαδήποτε κίνηση της εργοδοσίας, θίγει τα δικαιώματα τους και την υγεία τους.

Στηρίζουμε τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού

Οι ώρες αυτές είναι δύσκολες συνολικά για την κοινωνία, αλλά και για τους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού. Πρώτα απ’όλα καλούμαστε όλοι μας, χωρίς υποτίμηση, να πάρουμε μέτρα για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από την επιδημία του κορονοϊού.

Χωρίς να παραβλέπουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την επιδημία του κορονοϊού, δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε ότι χτυπάνε ξανά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας. Αποφάσισαν όλοι μαζί, ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, Ενώσεις Ξενοδόχων και κυβέρνηση να τα φορτώσουν στους εργαζόμενους.

Συμφώνησαν να δοθεί πράσινο φώς για να συνεχίσουν εντελώς ανεξέλεγκτα, (χωρίς ελέγχους, χωρίς υποβολή προγραμμάτων στο «ΕΡΓΑΝΗ») να καταπατούν εργασιακά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν την όσο γίνεται λιγότερη χασούρα για τις επιχειρήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν στο ελάχιστο το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων.

Ήδη έχουν έρθει καταγγελίες συναδέλφων για αλλαγές στα ωράρια, μείωση των ωρών εργασίας, αναγκαστικές άνευ αποδοχών άδειες, αλλά και απολύσεις.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι εξαγγελίες για τη δημόσια Υγεία δε λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους. Το δημόσιο σύστημα Υγείας είχε και έχει τεράστια κενά σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και υλικά. Οι 2.000 προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δε φτάνουν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες της σημερινής περιορισμένης εξάπλωσης του ιού, πόσο μάλλον τις ανάγκες αντιμετώπισης πλατιάς εξάπλωσής της.

Η άδεια ειδικού σκοπού που νομοθετήθηκε για τους εργαζόμενους γονείς μεταθέτει το βάρος στους εργαζόμενους πετσοκόβοντας ένα από τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει, την κανονική άδεια με αποδοχές. Μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος εάν συνεχιστεί η πανδημία και τον Απρίλη, να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων.

Ενώ οι εργαζόμενοι μένουν στην ουσία χωρίς εισόδημα, η κυβέρνηση προβλέπει για τις επιχειρήσεις αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ. Δηλαδή οι επιχειρηματίες που μέχρι σήμερα θησαυρίζουν θα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης και από την άλλη οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με ανεργία, απληρωσιά και με την κανονική τους άδεια.

Τόσα χρόνια εμείς οι εργαζόμενοι πληρώσαμε τη χασούρα τους στην κρίση, πληρώσαμε την ανάπτυξη τους, τώρα πληρώνουμε και τον κορονοϊό! Η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού έγινε πύργος από τραπουλόχαρτα μπροστά στον κορονοϊό, αφού το σάπιο σύστημα στο οποίο ζούμε πραγματικά δε μπορεί να καλύψει την πρόληψη, την υγεία, τη δουλειά και συνολικά τη ζωή των εργαζομένων.

Για τα επισιτιστικά καταστήματα που έχουν κλείσει απαιτούμε να παρθούν τώρα μέτρα από την κυβέρνηση για έκτακτη ενίσχυση ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τα μισθολογικά και ασφαλιστικά του δικαίωμα.

Για τα καταστήματα take away, delivery, κτλ που λειτουργούν με ευθύνη της εργοδοσίας να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με απολυμάνσεις, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, αποφυγή συνωστισμού κτλ.

Ειδικά για τους διανομείς

Συνάδελφε οι πιθανότητες σε όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι εσύ θα επωμιστείς το μεγαλύτερο βάρος, με ενδεχόμενη εντατικοποίηση της δουλειάς λόγω της αύξησης των παραγγελιών.

ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ μη δεχτείς, μην υπογράψεις αλλαγή στη σύμβασή σου ή απόλυση/παραίτηση. Μη δεχτείς και μην υπογράψεις άδειες άνευ αποδοχών, κατάργηση δικαιωμάτων. Πριν κάνεις οτιδήποτε, ενημέρωσε το Σωματείο, ώστε συλλογικά να αποτρέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε.

Πέρα από τα παραπάνω μέτρα:

Να μην εκφραστεί η αύξηση της δουλειάς σε εξαντλητικούς όρους εργασίας. Να τηρηθούν όλα τα απαιραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να υπάρχει ο προβλεπόμενος χρόνος ξεκούρασης.
Σε ενδεχόμενες παραγγελίες από χώρους υψηλού κινδύνου (νοσοκομεία κ.α.) η παράδοση-παραλαβή να γίνεται έξω από το νοσοκομείο με τήρηση όλων των μέτρων.

Παράκληση προς όλους όσους κάνουν παραγγελίες:

Ο κάθε ένας από μας που κάνει παραγγελία, να παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται, ειδικά αν υπάρχουν ενδείξεις κάποιου συμπτώματος σε οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον. Να προστατέψουμε τους διανομείς που βρίσκονται εκτεθειμένοι, γιατί είναι μεγάλος ο κίνδυνος τόσο για τους ίδιους, όσο και για τη διασπορά του ιού.

Απαιτούμε από τους εργοδότες και την κυβέρνηση:

Να μην εφαρμοστεί σε κανένα χώρο δουλειάς η εκ περιτροπής εργασία.
Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.
Έκτακτη ενίσχυση για τους εργαζόμενους όπου λόγω της πανδημίας οι επιχειρήσεις που απασχολούνται μειώνουν ή σταματούν τη δραστηριότητά τους.
Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.
Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.

β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι

κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

Άμεσα να παρθούν τα απαραίτητα μετρά υγιεινής και ασφαλειας στα ξενοδοχεία, στον κλάδο του επισιτισμου, στα delivery και αλλου,δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία μας.
Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας – συντήρησης, ώστε οι χώροι να απολυμαίνονται επαρκώς και να είναι ασφαλείς για χρήση.
Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους στη περίπτωση που δεν προσληφθούν από τα εποχικά ξενοδοχεία μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.
Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (διαλείπουσα εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κλπ).
Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
Να αυξηθούν τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.

Στοιχεία επικοινωνίας με το Σωματείο:
Email: [email protected]
Τηλέφωνα:6939245255, 6986933660

In this article

Join the Conversation