Συνδικάτο Ιχθυοκαλλιεργειών, Τροφίμων και Ποτών Θεσπρωτίας: Τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Ανακοίνωση

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της επιδημίας λόγω του κορονοϊού , θωρακίζουν τους επιχειρηματίες με το πάγωμα πληρωμής του ΦΠΑ, φορολογικών και άλλων , υποχρεώσεων, ενώ για τους εργαζόμενους δεν παίρνει κανένα μέτρο για πάγωμα πληρωμής φόρων κ.α. Παράλληλα ανοίγουνε τον δρόμο για περαιτέρω τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, αφού δίνει το ελεύθερο στην εργοδοσία για δουλεία από το σπίτι, εκ περιτροπής εργασία, αδεία άνευ αποδοχών κ.α.

Στις επιχειρήσεις του κλάδου χρειάζεται να παρθούν όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας ώστε να προφυλαχθούν όσο γίνεται οι εργαζόμενοι και από τον ιό (γάντια, αντισηπτικά, μάσκες, συχνές απολυμάνσεις). Με ευθύνη του κράτους και τις εργοδοσίας να τηρηθούν οι άδειες ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς και για τις ευπαθείς ομάδες και τις εγκύους όπως αναγράφεται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ήδη έχουν εκδοθεί και επίσης να παρθούν έγκαιρα μέτρα για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που λόγο της κατάστασης θα κλείσουν, ώστε να μην χάσουν μεροκάματα , ασφάλιση και μέρες από την κανονική τους άδεια. Ταυτόχρονα στις επιχειρήσεις του κλάδου η εντατικοποίηση της εργασίας έχει χτυπήσει κόκκινο με τον κίνδυνο για κάποιο εργατικό ατύχημα να είναι ορατός λόγω της κούρασης των εργαζόμενων.

Το αυτονόητο των ατομικών μέτρων προφύλαξης που χρειάζεται να παίρνουμε , δεν μπορεί να κρύψει την ευθύνη του κράτους για τις ελλείψεις στη δημόσια υγεία και της μεγαλοεργοδοσίας που σε κάθε ευκαιρία σπεύδει πρώτα από όλα να τσακίσει τα δικαιώματα μας.

Για αυτό είναι υποκριτικά όσα ακούγονται από την κυβέρνηση για ατομική ευθύνη και ότι όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα όπως και τα χειροκροτήματα προς το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και φυσικά η πανδημία και τα προβλήματα που δημιουργεί δεν λύνονται με hasthag #μένουμε σπίτι.

Οργανωμένα απαιτούμε μέτρα προστασίας και άδειες με αποδοχές όπου χρειάζεται. Να μην υποκύψουμε σε καμία πίεση της εργοδοσίας . Υπάρχει συσσωρευμένη πείρα στο ότι έκτακτο – προσωρινό επέβαλε η εργοδοσία στα εργοστάσια τελικά έγινε μόνιμη θηλεία στον λαιμό των εργαζόμενων.

Οι βάσιμες ανησυχίες των εργαζομένων ότι θα κληθούν και πάλι οι ίδιοι να πληρώσουν τις συνέπειες της πανδημίας μετατράπηκαν σε βεβαιότητα. Στους κεφαλαιοκράτες φαίνεται ότι δεν αρκεί η απουσία κάθε ελέγχου, με αποτέλεσμα να οργιάζει στους τόπους δουλειάς η εργοδοτική αυθαιρεσία, ούτε το πλουσιοπάροχο πακέτο που ανακοίνωσε για αυτούς χθες η κυβέρνηση. Θέλουν να βάλουν χέρι και στο δώρο του Πάσχα.

Τους προειδοποιούμε, δεν πρόκειται να δεχτούμε να φορτωθούν πάλι στις δικές μας πλάτες τα βάρη από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Τα μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων δεν πρόκειται να βάλουν στο γύψο το εργατικό κίνημα. Κάτω τα χέρια από το Δώρο του Πάσχα. Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με το Σωματείο, να καταγγείλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία.

Απαιτούμε την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων.
– Αναρρωτική άδεια σε όλους όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές (όχι κανονικές ή άνευ αποδοχών) σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους.
– Πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδία τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και σε όσους έχουν άρρωστο μέλος στην οικογένεια.
– Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις για απολύμανση.
– Ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας) σε όλους τους εργαζόμενους . Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας (επαρκής, καλά αεριζόμενος χώρος ανά εργαζόμενο)
– Επιδότηση μετακίνησης των εργαζομένων από και προς τους χώρους εργασίας, για αποσυμφόρηση των ΜΜΜ.
– Όπου κρίνεται αναγκαίο για την πρόληψη ή την αποφυγή διασποράς,
– κλείσιμο των εταιριών και ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όλο υο προσωπικό.
– Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Διαγνωστικά τεστ με δαπάνη του κράτους και των εταιριών.

Τέλος ,εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας που με τεράστιες ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό δίνουν αυτήν την τεράστια μάχη.

In this article

Join the Conversation