Καμπάνες από την Παραμυθιά, αντηχούν σε κάθε γωνιά του ορθόδοξου κόσμου | Ντοκιμαντέρ

Καμπάνα 2,5 τόνων, σε μοναστήρι στη Ρουμανία ακούγεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων. Η πιο μεγάλη καμπάνα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, και ζυγίζει 3 τόνους και 350 κιλά.

Από το οικογενειακό χυτήριο στην Παραμυθιά βγαίνουν καμπάνες και σήμαντρα που στολίζουν εκκλησίες σε 4 Ηπείρους. Πελάτες τους είναι εκκλησίες και μοναστήρια σε Ρουμανία, Σερβία , Ρωσία, Αφρική,  Ισραήλ, Λίβανο, Κύπρο, Αμερική και Αυστραλία.

Σήμερα σε όλο τον ορθόδοξο πλανήτη, οι καμπάνες αυτές μεταφέρουν το μήνυμα της κοίμησης του Ιησού ενώ στην συνέχεια θα μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

Ο λόγος για το οικογενειακό χυτήριο Γαλανόπουλου που κατασκευάζει καμπάνες, για περισσότερα από 200 χρόνια, οι οποιοι ειναι και οι τελευταίοι κατασκευαστές καμπάνας στην Ελλάδα

Μια τέτοια καμπάνα είναι κι εκείνη, βάρους 2,5 τόνων, που έφτιαξε το εργαστήρι για μοναστήρι στη Ρουμανία. Οι μοναχοί είπαν στον κατασκευαστή πως το χτύπημα της ακούγεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων! «Μου το είπαν οι ίδιοι οι καλόγεροι, χωρίς να τους ρωτήσω» έχει δηλώσει με καμάρι, ο 55χρονος Χρήστος Γαλανόπουλος.

Η πιο μεγάλη καμπάνα που έχει βγει από το εργαστήρι των αδελφών Γαλανόπουλων, βρίσκεται στον Ιερό Ναό Ιωσήφ και Μαγδαληνής, στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, και ζυγίζει 3 τόνους και 350 κιλά.

Δείτε στο ντοκιμαντέρ του Δονάτου Δρίμτζια, όμορφες εικόνες από το χυτήριο:

In this article

Join the Conversation