Οι πελαργοί, “σήμα κατατεθέν” της Εγνατίας, ξανά παρόντες στον κόμβο Νεοχωρίου Παραμυθιάς

Πιστοί στο ραντεβού τους και φέτος

Πιστοί στο ραντεβού τους και φέτος, κάθε χρόνο τέτοια περίπου εποχή, οι πελαργοί “έμβλημα” της Εγνατίας οδού, όπως τους έχουν ονομάσει, είναι οι μοναδικοί σ’ όλο το μήκος της, ξανά στη θέση τους, εδώ και αρκετές ημέρες.

Όπως και οι πελαργοί της γύρω περιοχής, στην Ψάκα Θεσπρωτίας, αλλά και στην Γκρίκα

Υπάρχει φωλιά σε στύλο φωτισμού στον κόμβο Νεοχωρίου, όπου οι πελαργοί έχουν το “σπίτι” τους και βρίσκουν καταφύγιο, μέχρι να ξαναφύγουν.

Και αυτό γίνεται επί πολλά χρόνια, σχεδόν από τότε, που δόθηκε σε κυκλοφορία η Εγνατία. Τα αυτοκίνητα διασχίζουν με ταχύτητα τον αυτοκινητόδρομο, αλλά οι πελαργοί μένουν στη θέση τους και δεν ενοχλούνται.

Όσοι κινούνται από και προς την Ηγουμενίτσα (αυτή την περίοδο δεν είναι πολλοί, λόγω κορωνοϊού) η ματιά τους, έστω και σε γρήγορο ρυθμό, στρέφεται προς τους πελαργούς ή ανακόπτουν ταχύτητα για να θαυμάσουν την αρμονική συμβίωση τους στη φωλιά τους επί της κολόνας ή σταματούν κιόλας στη λωρίδα ανάγκης για να παρατηρήσουν, να απολαύσουν και να φωτογραφίσουν το θέαμα.

Πριν τα γεννητούρια, αρκετές ώρες λείπουν από την κολώνα, προς αναζήτηση τροφής. Σ’ αυτή την περίπτωση βλέπει κανείς μόνο τη φωλιά τους.

Όταν γεννηθούν τα μικρά, όμως, κατά το Μάϊο υπολογίζεται, ή ο αρσενικός ή ο θηλυκός προστατεύουν τα μικρά και είναι μόνιμα κάποιος “μεγάλος” στη φωλιά.

π. Ηλίας Μάκος

In this article

Join the Conversation