Η προτομή του καπετάνιου Τζήμα Ζέρβα θα τοποθετηθεί στο ιστορικό χώρο Σουλίου. Toν Ιούνιο τα αποκαλυπτήρια

Ύστερα από πρωτοβουλία του πνευματικού συλλόγου Αθηνών που ίδρυσε ο  αείμνηστος Παραμυθιώτης Βασίλης Κραψίτης "Οι Φίλοι του Σουλίου".

Την τοποθέτηση της προτομής του Τζήμα Ζέρβα στον ιστορικό χώρο του Σουλίου, στην πρόσοψη του Βουλευτηρίου όπου είναι τοποθετημένες και οι προτομές των υπόλοιπων Σουλιωτών Ηρώων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ενέκρινε ο δήμος Σουλίου, ύστερα από πρωτοβουλία του πνευματικού συλλόγου Αθηνών που ίδρυσε ο  αείμνηστος Παραμυθιώτης Βασίλης Κραψίτης “Οι Φιλοι του Σουλίου”.

Τα αποκαλυπτήρια θα πραγματοποιηθούν κατά την εκδήλωση του πανελλήνιου ανταμώματος Σουλιωτών, που εκτός εξαιρετικού απροόπτου λόγω covid-19, θα πραγματοποιηθεί  το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου του 2020, σύμφωνα με το
σχετικό πρόγραμμα που θα εκδοθεί από το δήμο Σουλίου

Ο Τζήμας Ζέρβας, ήταν ένας από τους σημαντικότερους καπετάνιους της «Φάρας» των Ζερβαίων. Ηταν γιος του Διαμάντη και εγγονός του Πάσχου Ζέρβα. Ήταν από τους πιο γνωστούς καπετάνιους του Σουλίου με σημαντική προσφορά και ιδιαίτερα στον πόλεμο του 1800-1803. Έλαβε μέρος σε πάμπολλες μάχες και έγινε γνωστός με την απάντηση που έδωσε στον Αλή Πασά όταν αυτός προσπάθησε να τον αποσπάσει από το Σούλι προσφέροντάς του χρήματα. Πέθανε το 1818 στη Κέρκυρα. Είχε τέσσερις γιούς οι οποίοι και διακρίθηκαν στις μάχες της επαναστατημένης Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από ενέργειες του Βασίλη Κραψίτη, έχουν τοποθετηθεί σχεδόν όλες οι προτομές των ηρώων του Σουλίου που υπάρχουν στην Παραμυθια και στο Σούλι, ενώ ήταν αυτός που οραματίστηκε και πέτυχε το σχετικό προεδρικο διάταγμα για την τοπικές εθνικές εορτές Σουλίου.

Η απάντηση του Τζήμα Ζέρβα όταν προσπάθησε να τον εξαγοράσει ο Αλή Πασάς:

Οι Σουλιώτες αντιστάθηκαν με σθένος στον Αλή Πασά και διακρίθηκαν για την αυτοθυσία τους τα χρόνια της επανάστασης.

Ο Αλή Πασάς προσπάθησε με διάφορους τρόπους να τους πλησιάσει για να τους διαφθείρει όμως δεν τα κατάφερε. Κάποτε λέγεται ότι επιχείρησε να προσεγγίσει τον Τζημα Ζέρβα, ήρωα από το Σούλι που πολέμησε στην ελληνική επανάσταση. Σκοπός του ήταν να κάμψει το ηθικό των Σουλιωτών, καθώς εάν υποτασσόταν ο Τζημας θα άνοιγε ο δρόμος για την υποταγή των Σουλιωτών.

Ο Πασάς των Ιωαννίνων έστειλε πρεσβευτές του οι οποίοι του πρόσφεραν σπουδαίες τιμές και οικονομικά ανταλλάγματα. Συγκεκριμένα του έταξε να του δώσει οκτακόσια πουγκιά, χρηματικό ποσό το οποίο εκείνη την εποχή θεωρείτο μια περιουσία.

Η απάντηση του Ζέρβα ήταν αντάξια ενός επαναστάτη που δεν θα πρόδιδε ποτέ την πατρίδα του για το χρήμα.
Στις 4 Μαΐου 1801 του έστειλε της εξής επιστολή:

«Σ’ ευχαριστώ, Βεζύρη μου, δια την αγάπην οπού έχεις εις εμένα, αλλά τα οκτακόσια πουγκιά, παρακαλώ, μη μου τα στείλης, επειδή δεν ηξεύρω να τα μετρήσω, κι αν ήξευρα, πάλιν δεν ήμουν ευχαριστημένος να σοι δώσω ούτε μίαν πέτραν τής πατρίδος μου δι’ αντιπληρωμήν, και όχι πατρίδα, ως φαντάζεσαι· την τιμήν οπού μ’ υπόσχεσαι, μ’ είναι άχρηστος, πλούτος και τιμή εις εμέ είναι τα άρματά μου, με τα όποια φυλάττω και τιμώ την πατρίδα μου, αθανατίζω και τ’ όνομά μου».

In this article

Join the Conversation