H Λαϊκή Συσπείρωση για το αυριανό δημοτικό συμβούλιο | Κατάθεση ψηφισμάτων

Για υγεία, παιδεία και πρώτη κατοικία

Προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δήμου Σουλίου
κοινοποίηση: κ. Δήμαρχο Σουλίου, Δημοτικούς Συμβούλους, ΜΜΕ Θεσπρωτίας

Κατάθεση ψηφισμάτων για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2020.

Κ .Πρόεδρε

Εξαιτίας της μακράς περιόδου κατά την οποία δεν συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο θα θέλαμε να καταθέσουμε 3 ψηφίσματα στο σώμα, για 3 σημαντικά θέματα που αφορούν την υγεία των δημοτών μας, τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαθητών μας και την προστασία της λαϊκής στέγης. Παρακαλούμε να γίνει συζήτηση επί των θεμάτων και να τεθούν σε ψηφοφορία.

ΘΕΜΑ 1ο: ενίσχυση του Δημόσιο Συστήματος Υγείας και παράλληλη στελέχωση των τοπικών μας δομών πρόταση ψηφίσματος:
Εν μέσω πλήρους εξέλιξης της πανδημίας covid-19 σε ολόκληρο τον πλανήτη και με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή, στην Ελλάδα, με την αυτοσυγκράτηση που επέδειξε ο λαός και με την θαρραλέα στάση νοσοκομειακών ιατρών και λοιπού προσωπικού οι αριθμοί κρουσμάτων και θυμάτων παραμένουν σε χαμηλά σχετικά επίπεδα.
Φτάνει όμως η περιβόητη “ατομική ευθύνη” και η αυταπάρνηση των υγειονομικών; Τι έκανε και τι κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας και για να είμαστε έτοιμοι σε ένα νέο κύμα (ίσως πιο επιθετικό) της πανδημίας από το φθινόπωρο; Και να μην ξεχνάμε ότι πέραν από τον covid-19 το σύστημα υγείας έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα εκατομμύρια περιστατικά ασθενών.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την επιδημία, ζητούν άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Η κυβέρνηση πρέπει χωρίς άλλη χρονοτριβή να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα. Εδώ και τώρα πρέπει να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην υγεία, άνοιγμα κλινών ΜΕΘ, ενίσχυση με υλικοτεχνική υποδομή όλων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, επίταξη όπου χρειαστεί ιδιωτικών κλινικών και ένταξη των ιδιωτών ιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας ώστε να συμβάλουν στην εξέταση, συνταγογράφηση και θεραπεία.
Σε σχέση με την περιοχή μας απαιτούμε:
Να στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο προσωπικό (κυρίως ιατρικό) το Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς και να εξοπλιστεί με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και μέσα προστασίας. Να ανοίξουν όλα τα περιφερειακά μας ιατρεία (το οποία παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας).
Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους. Και φυσικά οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα να γίνουν μόνιμοι ώστε να τελειώσει ο χρόνιος εμπαιγμός τους και η καθυστέρηση των πληρωμών τους.

ΘΕΜΑ 2ο: προάσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων και της υγείας των μαθητών μας
Παρακολουθούμε τελευταία τις εξελίξεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. Αν τελικώς τα σχολεία ανοίξουν, με την εισήγηση των αρμόδιων επιστημονικών επιτροπών, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η υγεία (σωματική και ψυχολογική) και η ασφάλεια μαθητών και εργαζομένων. Ειδική μέριμνα πρέπει να δοθεί στην Γ τάξη (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) δεδομένου ότι οι εξετάσεις φαίνεται να τοποθετούνται μετά τις 15 Ιούνη και είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουμε υψηλές ή ακόμη και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι επίσης γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών αιθουσών μας στερείται κλιματιστικών στοιχείων. Ακόμη όμως και κάποιες που διαθέτουν, με βάση αυτά που ακούμε και διαβάζουμε για τη χρήση κλιματιστικών και την μετάδοση του covid-19, δεν γνωρίζουμε αν θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν (αν αξιοποιηθούν θα πρέπει να γίνει άμεση συντήρηση και βιολογικός καθαρισμός τους- ίσως και καθημερινός τους).
Με βάση τα παραπάνω, διεκδικούμε έκτακτη επιχορήγηση προς τις σχολικές επιτροπές ώστε και με την αξιοποίηση της γνώμης συλλόγων διδασκόντων και διευθύνσεων σχολείων να γίνουν παρεμβάσεις κατά περίπτωση (π.χ χρήση καινούργιων κουρτινών ή σκιάστρων ή τεντών σε αίθουσες με ανατολικό προσανατολισμό- πράγμα που είναι απαραίτητο ούτως ή άλλως και στην καθημερινή εκπαιδευτική δραστηριότητα κυρίως για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο). Επίσης διεκδικούμε την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων καθαριότητας των σχολείων μας.
Επιπλέον να τονίσουμε ότι εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για την παιδεία το οποίο ήδη δέχεται σφοδρή κριτική από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, από επιστημονικούς φορείς, από συλλόγους γονέων και μαθητών. Χαρακτηριστικό της “επιθετικότητας” του νομοσχεδίου προς τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας είναι το ηλιακό όριο που τίθεται για την εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑΛ (17 έτη) με άρθρα 51 και 52. Οι ισχυρισμοί της περί «αποσυμφόρησης των, ήδη κορεσμένων, ημερησίων ΕΠΑΛ» και για «αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού» δεν στηρίζονται σε καμία επιστημονικοί μελέτη και προσβάλλουν τους μαθητές μας.
Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα πλήξει ιδιαίτερα τα περιφερειακά ΕΠΑΛ μιας που σημαντικό μέρος του πληθυσμού τους είναι ενήλικοι μαθητές που είτε επιχειρούν να αποκτήσουν απολυτήριο, είτε κάνουν 2η ειδικότητα.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει κάθε διάταξη που αφορά τη θέσπιση ηλικιακού ορίου στα ημερήσια ΕΠΑΛ και καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να εγκρίνει όλα τα λεγόμενα “ολομελή” τμήματα των ΕΠΑΛ από τον Ιούνιο και να προσλάβει όλο το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό για να μην παρουσιαστούν τα γνωστά φαινόμενα της τοποθέτησης αναπληρωτών σε τομείς και ειδικότητες 3 μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων.

ΘΕΜΑ 3ο: προστασία της 1ης κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών
πρόταση ψηφίσματος:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου, ενόψει της 30ής Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η όποια προστασία της λαϊκής κατοικίας και ανοίγει ο δρόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς και εξώσεις, εκφράζει τη συμπαράστασή του στις χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τις αχόρταγες ορέξεις τραπεζικών ομίλων και funds, που έχουν αποθρασυνθεί από τους αντιλαϊκούς νόμους όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ και αγροτών με:
• Διαγραφή του 50% των οφειλών για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί.
• Πλήρη διαγραφή των τόκων από κεφαλαιοποίηση και ανατοκισμό.
• Αναστολή των οφειλών για τους ανέργους, για όσον καιρό διαρκεί η ανεργία.
• Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
• Προστασία της πρώτης κύριας κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 50.000 ευρώ για κάθε παιδί.
• Κατάργηση των μέτρων καταστολής και του περίφημου “ιδιώνυμου” καταστολής των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ηλίας Κουτσής
Ηλίας-Δημήτρης Χρήστου

In this article

Join the Conversation