Η Λαϊκή Συσπείρωση για το άνοιγμα των σχολείων

Υπόμνημα προς τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο παιδείας

Προς την Δημοτική Αρχή
του Δήμου Σουλίου Θεσπρωτίας

Kοινοποίηση: κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικούς Συμβούλους, ΜΜΕ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιδήμαρχε Παιδείας,
οι ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους μαθητές και τους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία δεν φαίνεται να επιλύονται από τη κυβέρνηση (έλλειψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικά κενά, μέσα ατομικής προστασίας, υλικά καθαρισμού κ.α). Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά τη ατομική ευθύνη αντί να αναλάβει τη δική της ευθύνη, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.
Το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα είναι το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.
Με βάση τον μαθητικό πληθυσμό μέσης εκπαίδευσης του δήμου μας (περίπου 450), του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού και των τμημάτων και αιθουσών διδασκαλίας πρέπει

Ο Δήμος μας πρέπει να συμβάλει στην διασφάλιση της δημόσιας υγεία και να προβεί:

– στην αγορά μασκών μίας χρήσης που θα διανεμηθούν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό. Ίσως να χρειαστούν ακόμη και 40.000 μάσκες μίας χρήσης αν συνυπολογίσουμε το μαθητικό δυναμικό (περίπου 460 μαθητές), τους εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό (περίπου 100), τις ημέρες που θα λειτουργήσουν τα σχολεία και το ότι η σωστή χρήση της μάσκας απαιτεί περίπου 3 μάσκες τη μέρα για κάθε χρήστη. Αυτά αφορούν μόνο την περίοδο Μαίου- Ιουνίου και Πανελλαδικών Εξετάσεων. Για να καλυφθεί και το φθινόπωρο απαιτούνται πολλαπλάσιες ποσότητες.

– στην αγορά 8 θερμομέτρων υπερύθρων μετώπου για την θερμομέτρηση μαθητών και εργαζομένων με ασφάλεια αν παραστεί ανάγκη.

– στην αγορά τουλάχιστον 90 καλαθιών απορριμάτων με καπάκι για την σωστή και ασφαλή απόρριψη των μασκών μίας χρήσης με βάση των αριθμό αιθουσών των σχολείων μέσης εκπαίδευσης.

– στην αγορά δοχείων με αντλία αλκοολούχων, αντισηπτικών διαλυμάτων. Υπάρχουν ήδη στα σχολεία σεβαστές ποσότητες όμως σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες σύντομα.

– στην πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού καθαριότητας και στην μονιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού ώστε οι αίθουσες και τα ευαίσθητα σημεία (πόμολα, χερούλια, εσωτερικά κιγκλιδώματα, επιφάνειες θρανίων, κουπαστές κλιμακοστασίων κ.α) να απολυμαίνονται σε κάθε διάλειμμα (με διάλυμα χλωρίου) και όχι μόνο το απόγευμα μετά το πέρας των μαθημάτων. Ακόμη και με βάση την ανακοίνωση του Υπουργείου για καθαρισμό 2 φορές τη μέρα (μέτρο πολύ κατώτερο των περιστάσεων) το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί. Βέβαια το σωστό είναι να ακολουθήσουμε τη σύσταση που κωδικοποίησαν 6 καθηγητές του Πανεπιστήμιου Αθηνών με βάση τις οδηγίες που εξέδωσε το CDC των ΗΠΑ για την απολύμανση δημόσιων χώρων (βλέπε εδώ).

Αντίστοιχα μέτρα πρέπει να προβλεφθούν και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το γεγονός ότι Δημοτικά και Νηπιαγωγεία δεν είναι σίγουρο πότε και αν θα ανοίξουν δεν παίζει κανένα ρόλο μιας που κάποια στιγμή θα ανοίξουν, έστω το Σεπτέμβρη, και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί για περαιτέρω μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς (ειδικό σχολείο) σε συνεργασία με τη διεύθυνση και το σύλλογο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και αναγκών του.

Ιδιαίτερη φροντίδα επίσης πρέπει να ληφθεί για τους μετακινούμενους μαθητές μας με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Πιο συγκεκριμένα οι μετακινήσεις των μαθητών με τα λεωφορεία να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις υγιεινής των μαθητών. Απαιτείται αύξηση των δρομολογίων, ώστε να εξυπηρετούνται λιγότεροι μαθητές ανά λεωφορείο. Επίσης, στο λεωφορείο πρέπει να παρέχονται όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας στους μαθητές, τα οποία θα καλύπτει το κράτος.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει όλα με παραπάνω μέτρα άμεσα και να διεκδικήσει έκτακτη γενναία χρηματοδότηση των αρμόδιων σχολικών επιτροπών από το κεντρικό κράτος.

Υ.Γ. Το γεγονός ότι με μια απλή υπεύθυνη δήλωση (για συγκατοίκηση με άτομο ευπαθούς ομάδας) οι μαθητές ουσιαστικά μπορούν να μην προσέλθουν στο σχολείο χωρίς να τους προσμετρώνται οι απουσίες, σε συνδυασμό με το φόβο πολλών οικογενειών να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο δεν θα πρέπει να μας χαλαρώσει ούτε να μας οδηγήσει σε λάθος πορίσματα. Το ότι κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο μπορεί η συμμετοχή των μαθητών να είναι μειωμένη δεν έχει καμία σημασία. Τα σχολεία πρέπει να είναι έτοιμα και ικανά να προστατεύσουν το σύνολο των μαθητών και του προσωπικού. Άλλωστε, όπως διακηρύσσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, τα δύσκολα είναι μπροστά. Για να έχουμε ασφαλή σχολεία στο δύσκολο φθινόπωρο που έχουμε ασφαλή σχολεία από την 11η Μάη.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ηλίας Κουτσής
Ηλίας-Δημήτρης Χρήστου

In this article

Join the Conversation