Επιστολή Αλ. Πάσχου προς Άδ. Γεωργιάδη για την στήριξη της επιχειρηματικότητας

Οι 13 προτάσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου προς τον υπουργό Ανάπτυξης

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Έχετε καταστήσει απολύτως σαφές ότι γνωρίζετε απόλυτα που βρισκόμαστε ως επιχειρηματικότητα, τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε και πριν την εκδήλωση της κρίσης πανδημίας, πόσο δε μάλλον σήμερα και πολύ περισσότερο αύριο. Ένα αύριο αβέβαιο και δυσοίωνο.

Κληθήκατε να διαχειρισθείτε μια κρίση πολύ χειρότερη από την οικονομική των ετών που πέρασαν, και εμφανίζεσθε ικανότατοι ως προς αυτό. Το τελικό όμως αποτέλεσμα θα κριθεί την επαύριον.

Γνωρίζουμε ότι έχετε δεχθεί πληθώρα αιτημάτων από όλους τους φορείς, στο σύνολό τους δίκαια πλην όμως δύσκολο να υλοποιηθούν όλα δεδομένου της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας την τελευταία δεκαετία.

Επιχειρώντας να μην επαναλαμβανόμαστε αλλά να σταθούμε στα πιο βασικά κι απαραίτητα μέτρα που κρίνουμε ότι θα έχουν άμεση επίπτωση στην μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

1) Τέλος Επιτηδεύματος. Κατάργηση τουλάχιστον για το 2020 & 2021
2) Προκαταβολή φόρου. Κατάργηση τουλάχιστον για το 2020
3) Φορολογικές Δηλώσεις ΦΕ 2019. Παράταση υποβολής Δηλώσεων έως και το τέλος του έτους.
4) Να επιδοτηθεί η εργασία κι όχι η ανεργία.
5) ΕΝΦΙΑ. Κατάργηση τουλάχιστον για το 2020 & 2021
6) Ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο κι Ασφαλιστικά Ταμεία. Αναστολή προσωρινής καταβολής έως το τέλος του έτους
7) Πλειστηριασμοί. Πάγωμα διαδικασιών για 2 έτη.
8) Τραπεζική Χρηματοδότηση. Ένταξη κι εποχιακών επιχειρήσεων κυρίως τουριστικού τομέα χωρίς υποχρεώσεις διατήρησης θέσεων εργασίας ή με ελάχιστες προϋποθέσεις.
9) Ενοικίαση επαγγελματικών χώρων. Διατήρηση ευνοϊκής ρύθμισης καταβολής 60% έως και το τέλος του έτους με παράλληλη ανακοίνωση ικανοποιητικών μέτρων για επιδότηση των ιδιοκτητών ακινήτων σε συνδυασμό με φοροαπαλλαγές.
10) Τέλος Διαμονής. Κατάργηση τουλάχιστον για το 2020 & 2021.
11) Φ.Π.Α. στην εστίαση. Να μειωθεί στο 6% .
12) Μετάθεση υπαρχόντων προθεσμιών για το τέλος του έτους (π.χ. υποχρέωση αλλαγής ταμειακών μηχανών)
13) Εξορθολογισμός εξειδικεύσεων στην εφαρμογή των μέτρων για την προστασία των επιχειρήσεων από τον άδικο καταλογισμό ποινών. Π.χ. η επιχείρηση οφείλει στη σύσταση συμμόρφωσης (με έγγραφες αναρτήσεις και προφορικές συστάσεις), αλλά δεν θα υπόκειται σε ποινές από παράτυπες συμπεριφορές των πελατών.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, γνωρίζετε το αδιέξοδο που βρισκόμαστε!

Παρακαλούμε να συνεχίσετε να εξετάζετε, ανακοινώνετε κι εφαρμόζετε μέτρα στήριξης, όπως τα ανωτέρω, ειδάλλως το ερχόμενο φθινόπωρο δεν θα υφίσταται δυστυχώς επιχειρηματικότητα, τουλάχιστον με την μορφή που την γνωρίζαμε, και άρα ούτε και βάση ικανή για άντληση δημόσιων εσόδων για την στήριξη των όποιων δράσεων ανάκαμψης της χώρας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Αλέξανδρος Πάσχος

In this article

Join the Conversation