Μιχαέλα Λάκη | Συνέντευξη: “Η δύναμη του ονείρου”

"Ο χώρος του πρωταθλητισμού απαιτεί πολλές θυσίες και πάνω από όλα πρέπει να είσαι πρόθυμος να τις κάνεις"





Το τένις είναι ένα άθλημα που χρειάζεται πείσμα,πίστη,θάρρος και κατά κύριο λόγο υπομονή και ακόμα περισσότερο επιμονή. Η Μιχαέλα Λάκη, το πρόσωπο του θέματος μας, ξεκίνησε το ταξίδι της εφοδιασμένη με όλα τα παραπάνω αγαθά το έφτασε μέχρι την κορυφή της Ευρώπης! Μία κορυφή που κυριολεκτικά κατέκτησε το περασμένο Καλοκαίρι όταν και έγινε το «χρυσό» κορίτσι της Ελλάδας με την πρωτιά της στο European Junior Championship U14 που διεξήχθη στο Most της Τσεχίας. Και όλα αυτά μόλις στα 14 της χρόνια, με μοναδικά της “όπλα” μία ρακέτα και πολλά όνειρα.

Εκείνο το βράδυ, της 28ης Ιουλίου, κατάφερε πολλά. Πέρα από το τρόπαιο, το ιστορικό ρεκόρ (έγινε η πρώτη Ελληνίδα τενίστρια που κατορθώνει κάτι τέτοιο σε ηλικία 14ων ετών) και το χαμόγελο που δεν σβηνόταν με τίποτα από τα χείλη της, κατάφερε να ξυπνήσει τα ένστικτα των ονείρων από όλους εμάς που μείναμε να την θαυμάζουμε από την τηλεόραση. Η Μιχαέλα αποτελεί ένα από τα πρότυπα μου, όχι τόσο για τις αθλητικές της ικανότητες, όσο για την τυφλή υπακοή στα όνειρα της, το “πιστεύω” στις φιλοδοξίες της -που όλο και μεγαλώνουν-, καθώς και για την σεμνότητα της μπροστά σε όλα αυτά τα επιτεύγματα. Με συνολικά 17 τίτλους σε διοργανώσεις της Tennis Europe, μπορεί εύκολα να πει κανείς ότι είναι ήδη πετυχημένη. Ωστόσο, όπως η ίδια τονίζει στην συνέντευξη που μου παραχώρησε, ετοιμάζει ήδη βαλίτσες για άλλες,πιο μεγάλες σκηνές και courts, όπως αυτές στα χωμάτινα και «πλούσια» εδάφη του Roland Garros. Ευχή όλων μας να τα καταφέρει…

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε την νεαρή Μιχαέλα ή καλύτερα τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την αθλήτρια.

Γ: Τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε να ασχοληθείς με το τένις και από ποια ηλικία ξεκίνησες να παίζεις;

Μ: Ξεκίνησα τένις όταν ήμουν πέντε ετών. Είχα δοκιμάσει πολλά αθλήματα πιο πριν αλλά το τένις ήταν αυτό που μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε κάποιο κίνητρο εφόσον ήμουν πολύ μικρή αλλά για εμένα τότε ήταν κάτι καινούριο.

Γ: Ποια είναι τα οφέλη που σου προσφέρει το συγκεκριμένο άθλημα; (σωματικά και συναισθηματικά);

Μ: Αρχικά το τέννις απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από 5 μέχρι και 80 ετών! Προσφέρει διασκέδαση, ψυχαγωγία, ηρεμία,μειώνει το στρες και αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την πειθαρχία. Σωματικά το άθλημα βοηθάει αισθητά στην βελτίωση του μεταβολισμού, καθώς επίσης αυξάνει την αντοχή και την ελαστικότητα.

Γ: Έχεις ήδη πολλές διακρίσεις (δεδομένου και του νεαρού της ηλικίας σου). Ποια ήταν η μεγαλύτερη σου στιγμή μέχρι σήμερα και πως ονειρεύεσαι το μέλλον σου στον χώρο;

Μ: Η μεγαλύτερη επιτυχία μου ήταν όταν βγήκα πρωταθλήτρια Ευρώπης κάτω των 14! Στο μέλλον ελπίζω να συνεχίσω έτσι και θα προσπαθώ πάντα για το καλύτερο. Το όνειρο μου βέβαια όμως είναι να γίνω νούμερο 1 κόσμου !

Γ: Η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς εν πολύς έκαναν γνωστό το τένις στην Ελλάδα. Τι έχεις να πεις γι αυτούς τους δύο συναθλητές σου και αν έχεις κάποιο πρότυπο από τον χώρο της αντισφαίρισης.

Μ: Η Μαρία και ο Στέφανος είναι και για εμένα πρότυπα όπως και για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα. Έχουν βοηθήσει παρά πολύ στην ανάπτυξη του ελληνικού τένις και δίνουν σε όλους κίνητρο να ασχοληθούν με αυτό όχι μόνο σαν χόμπι αλλά και να ξεκινήσουν πρωταθλητισμό. Τους θαυμάζω και τους δυο παρά πολύ και ελπίζω μια μέρα να φτάσω και εγώ ψηλά σαν και αυτούς, Τα πρότυπα μου εκτός από τον Στέφανο και την Μαρία είναι η Serena Williams και ο Roger Federer!

Γ: Τι υποχωρήσεις-στερήσεις χρειάστηκε να κάνεις (από την καθημερινή σου ζωή) για χάρη του αθλήματος;

Μ: Ο χώρος του πρωταθλητισμού απαιτεί πολλές θυσίες και πάνω από όλα πρέπει να είσαι πρόθυμος να τις κάνεις . Εγώ σαν παιδί έχω στερηθεί πολλά όσον αφορά τις διακοπές, τον ελεύθερο χρόνο, βόλτες με τις φίλες μου, εκδρομές με τους συμμαθητές και παρά πολλά ακόμη. Όταν ήμουν πιο μικρή με ενοχλούσε αυτό αλλά μετά τα 10 το ξεπέρασα τελείως γιατί είμαι πολύ αφοσιωμένη σε αυτό που θέλω να πετύχω! Εννοείται πως προσπαθώ να βρίσκω χρόνο και άλλα πράγματα, αλλά με πρώτη προτεραιότητα πάντα το τένις.

Γ: Θέλω να μου πεις σε ποιους οφείλεις αυτές σου τις επιτυχίες και την μέχρι τώρα πορεία σου; Ποιοί ήταν αυτοί που σε στήριξαν περισσότερο σε όλο αυτό;

Μ: Εννοείται ότι οι επιτυχίες δεν έρχονται από μόνες τους και χρειάζεται πολύ προσπάθεια και δουλειά αλλά και μια πολύ καλή ομάδα από πίσω. Ό,τι έχω κάνει το οφείλω στους γονείς μου και στα τρία αδέρφια μου που με στηρίζουν σε ότι και αν κάνω και με βοηθούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Είμαι παρά πολύ τυχερή που έχω μια τέτοια οικογένεια δίπλα μου. Επίσης ένα τεράστιο κομμάτι των επιτυχιών μου το οφείλω και στον προπονητή μου, Φοίβο Μιχαλόπουλο ο οποίος είναι σαν δεύτερος πατέρας μου! Είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας, προπονητής και άνθρωπος. Είναι η δεύτερη οικογένεια μου και είναι δίπλα μου σε κάθε επιτυχία και αποτυχία. Είμαι πραγματικά ευγνώμων για όλους τους ανθρώπους που έχω δίπλα μου γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχα καταφέρει τίποτα.

Γ: Κλείνοντας, ποιά είναι τα επόμενα βήματα – επόμενοι αγώνες σου;

Μ: Δυστυχώς λόγω του κορονοϊού δεν διεξάγονται αγώνες όποτε κανένας δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσουν τα τουρνουά, γιατί δεν γνωρίζουμε ποσό ακόμη θα κρατήσει αυτή η πανδημία…

Μία ξεχωριστή προσωπικότητα,δυναμική παίκτρια και ιδιαίτερος χαρακτήρας. Αυτή είναι η Μιχαέλα Λάκη που ήρθε για να μας υπενθυμίσει ότι η «Tsitsipomania» μπορεί να έβαλε το τένις στα σπίτια των Ελλήνων όμως υπήρχαν και αυτοί που το υπηρετούσαν, το αγαπούσαν και το αναδείκνυαν πολύ πριν γίνει της μόδας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ που λέμε. Σε ευχαριστούμε για την κουβέντα και σου ευχόμαστε κάθε προσωπική και επαγγελματική ευτυχία!

Αν βγαίνει μία διδακτική θεώρηση από τα όσα προηγήθηκαν στην συνέντευξη αυτή είναι “να πιστεύεις στα όνειρα σου όσο τρελά κι αν σου φαίνονται.” Δεν τα λέω εγώ, ο σπουδαίος και εξαιρετικά επίκαιρος αυτές τις μέρες, Michael Jordan, τα΄χει πει. Κάτι παραπάνω θα ξέρει…

*Συνέντευξη στον Γιώργο Τσαρουχά για το Newn.gr και Newn Web Radio

In this article

Join the Conversation