Γλυκή | Ζητούν την απομάκρυνση των επικίνδυνων “νεκρών” πλατάνων από δημόσιους χώρους

Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται στο δημοτικό σχολείο και στην παιδική χαρά

Την απομάκρυνση των ξεραμένων πλατάνων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους και που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους εντός της Γλυκής, ζητούν κάτοικοι της κοινότητας.

Όπως αναφέρουν, οι πλάτανοι είναι επικίνδυνοι για πτώση και για σοβαρό τραυματισμό καθώς ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται στο δημοτικό σχολείο και στην παιδική χαρά, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους μαθητές.

Η νόσος των πλατάνων την τελευταία δεκααετία έχει αποδεκατίσει τα δέντρα της περιοχής όπως και πολλά ακόμη σε όλη την Ελλάδα και οι αρμόδιες υπηρεσίας συστήνουν μια σειρά μέτρων για τη διάσωση όσων δέντρων έχουν απομείνει και έχουν να κάνουν κυρίως με την αποφυγή οποιασδήποτε επέμβασης στα πλατάνια, χωρίς την απολύμανση των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για τις εργασίες.

Το καλοκαίρι του 2010, για πρώτη φορά, ο μύκητας C. platani διαπιστώθηκε στις περιφερειακές ενότητες Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Παναγιώτη Τσόπελα και της Νικολέτας Σουλιώτη του Ινστιτούτου Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες σχετίζονται άμεσα με τη διασπορά του C. platani στην Ήπειρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ,που διαπιστώθηκαν νέες εστίες προσβολής ήταν εμφανής η ανθρωπογενής διάδοση του παθογόνου. Σε αυτό έχουν συμβάλλει πληθώρα έργων, τόσο αναπτυξιακών, όσο και έργων συντήρησης. Ο συνηθέστερος τρόπος διάδοσης του μύκητα σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις γίνεται με μηχανήματα εκσκαφής και πάσης φύσεως εργαλεία, κυρίως κοπής και κλάδευσης των δένδρων. Ένας άλλος συχνός τρόπος διάδοσης του παθογόνου είναι με μολυσμένα εργαλεία (πριόνια, τσεκούρια κ.λπ.), τα οποία χρησιμοποιούνται σε προσβεβλημένα δένδρα και στη συνέχεια σε υγιή.

In this article

Join the Conversation