To E.K.Θ για την παιδεία

Ανακοίνωση

–  Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία!
–  Πάρτε πίσω ΤΩΡΑ την απαράδεκτη ρύθμιση για τις κάμερες στα σχολεία!
–  Μέτρα ουσιαστικής υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία!

Αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση-εργοδοσία σχεδιάζουν την επόμενη μέρα για τα δικά τους συμφέροντα, την ώρα που δίνουν νέα εργαλεία στους εργοδότες για ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, με αλλαγές στις συμβάσεις, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία για να θωρακίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Την ώρα που προκλητικά μας καλούν με εθνική συναίνεση και ομοψυχία να πληρώσουμε την νέα κρίση, η κυβέρνηση επιτίθεται στις ζωές μας και τη μόρφωση των παιδιών μας με το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Η υπουργός παιδείας ήταν ξεκάθαρη στην παρουσίαση του νομοσχεδίου: «Το κράτος έχει συνέχεια, η κυβερνητική πολιτική συνεχίζεται» και εν μέσω πανδημίας, και μετά από αυτή. Όχι απλά, λοιπόν, δεν κάνουν βήμα πίσω από την ένταση της επίθεσης στα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, αντιθέτως αξιοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία για την επιτάχυνση σχεδιασμών που είχαν και πριν από αυτή, για την παγίωση αντεργατικών μέτρων που θεσμοθετήθηκαν εντός πανδημίας, για περεταίρω χτύπημα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο όχι μόνο δε λύνει τα τεράστια προβλήματα των σχολείων αλλά φέρνει μέτρα που χειροτερεύουν το Δημόσιο Σχολείο. Υποβαθμίζει παραπέρα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, «τσακίζει» τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Πιστό στις επιταγές του ΟΟΣΑ, των κατευθύνσεων της ΕΕ και του συνδέσμου βιομηχάνων, το Υπουργείο παιδείας «πιάνει το νήμα» από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και «βάζει το λιθαράκι του», ώστε τα σχολεία να προσαρμοστούν όλο και περισσότερο στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων και της πολιτικής των περικοπών.

• Θέλουν να στοιβάζουν τα παιδιά μας στις τάξεις κλουβιά 26 μαθητές στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά με ελάχιστο όριο τα 20. Αυτό θα οδηγήσει σε μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων, μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών, απολύσεις αναπληρωτών.
• Με την εισαγωγή των αγγλικών στο Νηπιαγωγείο, τα «εργαστήρια δεξιοτήτων» προχωρούν σε αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο του σχολείου.
• Διατηρούν τον νόμο Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) για το Λύκειο και προσθέτουν την Τράπεζα Θεμάτων, με πολλαπλές εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου. Καλούν τους εργαζόμενους να βάλουν το χέρι ακόμα πιο βαθειά στην τσέπη για την μόρφωση των παιδιών τους.
• Με το ηλικιακό όριο εγγραφής τα 17 έτη στα ΕΠΑΛ, οδηγούν χιλιάδες νέους , μαθητές των φτωχών λαϊκών οικογενειών, στην κατάρτιση, την ιδιωτική εκπαίδευση και τη φθηνή εργασία για το κεφάλαιο, αξιοποιώντας το «θολό τοπίο» των σχολών μαθητείας, που διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
• Διατηρούν τον νόμο Γαβρόγλου για τους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις των αναπληρωτών, που πετσοκόβει χρόνια δουλειάς και προϋπηρεσίας, και εισάγει νέες τιμωρητικές διατάξεις (2ετή και 3ετή αποκλεισμό!)
• Ξαναγράφουν τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, επεκτείνοντας όλες αυτές τις διατάξεις, που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων. Θέλουν τα σχολεία μας να ψάχνουν για χορηγούς, να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη οι γονείς, και να συνδεθούν άμεσα με τους στόχους των επιχειρήσεων σε κάθε περιοχή.

Με τη ρύθμιση για τις κάμερες μέσα στις τάξεις και τα on – line μαθήματα ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι για στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Είναι άκρως αντιδραστική εξέλιξη αφού όχι μόνο δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο, αλλά παραβιάζει και τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που αξιοποίησαν οι εκπαιδευτικοί στην πανδημία με κλειστά σχολεία για να σταθούν στο πλευρό των μαθητών. Δε θα ανεχτούμε τα παιδιά μας να συνηθίζουν στην παρακολούθηση! Δεν θα ανεχτούμε μαθητές κα δάσκαλοι να είναι ηθοποιοί σαν σε ριάλιτι.

Οι ανακοινώσεις των μέτρων για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων εντείνουν την ανησυχία μας, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, γίνονται συνεχώς «εκπτώσεις» στους αναγκαίους όρους ασφάλειας και υγιεινής στα σχολεία. Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην καταβάλει καμία προσπάθεια, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα των σχολικών μονάδων, όπως για παράδειγμα: η έλλειψη καθαριότητας, οι ανεπαρκείς κτηριακές υποδομές, τα μέσα ατομικής προστασίας και τα υλικά καθαρισμού κ.λπ.

Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά την ατομική ευθύνη, αντί να αναλάβει τη δική της ευθύνη για την προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Το κύριο ζήτημα είναι πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά προστατεύεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές. Η δικαίωση των αιτημάτων των σχολικών καθαριστριών για μέτρα προστασίας και μόνιμη σταθερή δουλειά είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

Η πάλη για την υπεράσπιση του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου για όλα τα παιδιά, που θα μορφώνει πραγματικά και θα διαμορφώνει ολοκληρωμένους ανθρώπους, είναι το δικό μας χρέος. Οι εργαζόμενοι είμαστε γονείς και με τα σωματεία μας θα οργανώσουμε την πάλη.

Στηρίζουμε την προσπάθεια για συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα στο χώρο της Παιδείας.

Στηρίζουμε τη δράση και τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών και των σωματείων τους, των γονιών, των μαθητών, των καθαριστριών.

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών την Τρίτη 19/5 στις 12μμ στην Πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα.

Παλεύουμε για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για τις άμεσες ανάγκες που έχουν τα σχολεία εν μέσω πανδημίας, σε σύγκρουση και ρήξη με όλα όσα μας εμποδίζουν να ζήσουμε και να μορφωθούμε όπως μας αξίζει στον 21ο αιώνα απέναντι στον ορατό εχθρό, τον καπιταλισμό!

Φτάνει πια!! Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά!

In this article

Join the Conversation