Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΓΕΛ Παραμυθιάς | “Είμαστε αντίθετοι στο live streaming των μαθημάτων”

Επιστολή στον διευθυντή του λυκείου και στον σύλλογο διδασκόντων

Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020 και ώρα 18:30 μ.μ συνεδρίασε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του ΓΕΛ Παραμυθιάς στις εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος, με θέμα την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων και την θέση του Συλλόγου.

Μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων ο Σύλλογος διακήρυξε την αντίθεσή του στα σχέδια για ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων και αποφάσισε να επιδώσει σχετικό ψήφισμα στον διευθυντή και στον σύλλογο διδασκόντων του ΓΕΛ Παραμυθιάς το οποίο θα αναφέρει ότι:

Σχετικά με την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την διδασκαλία στην αίθουσα με ταυτόχρονη αναμετάδοση του μαθήματος μέσω internet (live streaming) σας δηλώνουμε τα παρακάτω:

Δεν επιθυμούμε να προβείτε στην βιντεοσκόπιση και ζωντανή αναμετάδοση με βάση την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 08/05/2020 οποιουδήποτε προσωπικού δεδομένου των κηδεμονευομένων μας ανηλίκων μαθητών και μαθητριών όπως: αναμετάδοση του προσώπου τους, της φωνής τους, αναφορά από οποιονδήποτε εντός της αίθουσας (εκπαιδευτικού ή άλλων μαθητών) του επωνύμου τους και γενικά οποιασδήποτε πληροφορίας, νύξης, συμβουλής, παρατήρησης που μπορεί να προκαλέσει συσχέτιση των κηδεμονευομένων μας και άρα να μπορούν να βλάψουν δυνητικά την προσωπικότητά τους.

Ως προς τη διαδικασία ζωντανής αναμετάδοσης σας γνωρίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί:

  1.  να αποκλειστεί η καταγραφή του μαθήματος από απομακρυσμένο χρήστη και η αναπαραγωγή του αργότερα για κακόβουλους σκοπούς.
  2. να διασφαλιστεί ότι ο απομακρυσμένος χρήστης θα είναι πράγματι μαθητής ή μαθήτρια που δικαιολογημένα απουσιάζει από το σχολείο ή θα είναι κάποιος άλλος από το οικείο- οικογενειακό ή φιλικό- περιβάλλον του απομακρυσμένου χρήστη.

Από παιδαγωγικής σκοπιάς θεωρούμε ότι η, με οποιοδήποτε τρόπο, αναμετάδοση του μαθήματος και άρα η εγκατάσταση κάμερας στην αίθουσα (έστω και αν πρόκειται για την κάμερα του κινητού τηλεφώνου του εκπαιδευτικού που θα δείχνει μόνο τον πίνακα) θα πλήξει ανεπανόρθωτα την διδασκαλία και θα μεταβάλει τη συμπεριφορά όλων των συμμετεχόντων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η αίθουσα δεν μπορεί να μεταβληθεί σε ένα τηλεοπτικό στούντιο με στημένο σκηνικό, συμπεριφορές και ρόλους. Σκεφτείτε πως μια τέτοια εξέλιξη, μπορεί να επιδράσει στην προσωπικότητα μαθητών και μαθητριών που έχουν μαθησιακές δυσκολίες ή συστολή.

Σημειώνουμε πως δεν διαφωνούμε με την εξ αποστάσεως διδασκαλία (σύγχρονη ή ασύγχρονη) μόνο σε ειδικές περιστάσεις, όπως άλλωστε λειτούργησε και στην περιοχή μας και στο σχολείο μας, όμως η τροπολογία αυτή και η σχετική υπουργική απόφαση καμία σχέση δεν έχει με την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Επίσης τονίζουμε ότι η δια ζώσης διδασκαλία δεν μπορεί να υποκατασταθεί από καμία οθόνη. Επομένως, το Υπουργείο Παιδεία πρέπει να μεριμνά ώστε τα σχολεία να είναι στελεχωμένα με όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και όχι να προσπαθεί να “βγάλει την υποχρέωση” κάλυψης της ύλης με διαδικτυακές αναμεταδόσεις μαθημάτων.

Παρακαλώ να δεχθείτε την παρούσα αίτηση και δήλωσή μας και να μην προβείτε στη βιντεοσκόπιση και ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων στο ΓΕΛ Παραμυθιάς

In this article

Join the Conversation