Νέο αίτημα των Παξών για μεταφορά απορριμάτων | Στην συνεδρίαση του Φ.Δ.Α, η απόφαση

Για 2000 τόνους ετησίως κάνει λόγο ο δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος

Ο δρόμος της μεταφοράς απορριμμάτων στην Ήπειρο από άλλες περιοχές φαίνεται ότι ανοίγει μέσα στις επόμενες ημέρες. Και η αρχή γίνεται με τα σκουπίδια των Παξών. Ήδη από τον Ιούλιο του 2019 είχε δρομολογηθεί το πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί καθώς είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ιονίων-Πελοποννήσου και Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου, κατ’ εξαίρεση, να γίνει δεκτό το αίτημα των Παξών για μεταφορά των απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της Ηπείρου.

Ο Δήμος Παξών τώρα επανέρχεται επιδιώκοντας ουσιαστικά την επικαιροποίηση της απόφασης αυτής.

Το σχετικό αίτημα αναμένεται να απασχολήσει τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου σε συνεδρίαση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος σε δηλώσεις που έκανε στην Κερκυραϊκή ιστοσελίδα enimerosi.com, ανέφερε ότι το αίτημα μεταφοράς γίνεται για ποσότητες έως 2000 τόνων ετησίως, που είναι και η οροφή της αποδεκτής μεταφοράς.

Όπως όμως σημείωσε με τις αναμενόμενες φετινές τουριστικές επιδόσεις ούτε καν θα πλησιάσουν οι Παξοί τέτοια φορτία στερεών αποβλήτων. Άρα δεν γεννάται καν θέμα μεγαλύτερης ποσότητας.

Η επικαιροποίηση όμως της απόφασης μεταφοράς είναι αναγκαία ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αποκατάσταση των παλιών χωματερών, που συνιστά περιβαλλοντική υποχρέωση και συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Οι Φορείς Διαχείρισης της Ηπείρου κατά το παρελθόν είχαν απαντήσει αρνητικά στην μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιοχές της χώρας.

Κι αν με το εργοστάσιο δεν υφίσταται αντικειμενικό πρόβλημα εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν είναι με τους ΧΥΤΑ, οι οποίοι θα έπρεπε να δεχθούν το υπόλειμμα.

Στην περίπτωση των Παξών βέβαια οι ποσότητες είναι μικρές κάτι που μπορεί να κάνει το «ναι» ευκολότερο.

Απο το epiruspost.gr

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!