Στην Ήπειρο τα απορρίμματα των Παξών | Προχωρά η μετατροπή του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου σε ΧΥΤΥ

Oμόφωνη η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του αναγκαστικού συνδέσμου απορριμμάτων Ηπείρου

Το 4ο κατά σειρά αίτημα των Παξών για μεταφορά απορριμμάτων στην Ήπειρο έγινε δεκτό μετά την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του αναγκαστικού συνδέσμου απορριμμάτων Ηπείρου.

Συνολικά 1,500 τόνοι ανεπεξέργαστων απορριμμάτων θα μεταφερθούν το 2020 στο εργοστάσιο επεξεργασίας με το υπόλειμμα να μοιράζεται στους ΧΥΤΑ Βαχέρνας και Ελληνικού.

Ειχε προηγηθεί αίτημα του δημάρχου Παξών Σπύρου Βλαχόπουλου, ο οποίος ζητούσε έως 2000 τόνων ετησίως, που είναι και η οροφή της αποδεκτής μεταφοράς. Μάλιστα ο ιδιος στα τέλη του 2019 δήλωνε πως «έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε το υπόλειμμα πίσω καθώς ήδη υπάρχει προγραμματική σύμβαση για την διαχείρισή του μετά από επεξεργασία». Ωστόσο με την απόφαση, τα υπολείμματα θα παραμείνουν στους ΧΥΤΑ.

Εντομεταξύ, οι ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και Ελληνικού αναμένεται σύντομα να πάρουν τον ουσιαστικό δρόμο της μετατροπής σε ΧΥΤΥ, αφού το διοικητικό συμβούλιο του αναγκαστικού συνδέσμου απορριμμάτων Ηπείρου, αναμένεται να αποδεχτεί τις προγραμματικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από το 2013 για την επέκταση των κυττάρων στους σε Καρβουνάρι και Ελληνικό, με την μετατροπή να έχει προυπολογισμό 12.3 εκ. ευρώ και να προέρχεται μέσω ΕΠΕΡΑΑ, ενώ έχει προηγηθεί η ανάθεση εκπόνησης της μελέτης της περιφέρειας «Μελέτες ωρίμανσης για την επέκταση ΧΥΤΑ Ελληνικού και ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και τη μετατροπή τους σε ΧΥΤΥ», με προϋπολογισμό αμοιβής μελέτης 567.479,81 €.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!