“Κλείδωσε” ο Ποσειδών για Φλωροβούνι | Οι κοινότητες της Παραμυθίας από τις οποίες θα περνά

Αρχική δυναμικότητα 12 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Με απόφασή του που δημοσιεύτηκε σήμερα, το ΥΠΕΝ ορίζει την εγκατάσταση και διαδρομή του Χερσαίου Τμήματος μήκους 8,2km του Ελληνικού τμήματος του Yποθαλάσσιου Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης Ελλάδας-Ιταλίας (ΠΟΣΕΙΔΩΝ) από τις εγκαταστάσεις Μέτρησης και Συμπίεσης στη θέση «Φλωροβούνι» Θεσπρωτίας μέχρι το σημείο προσαιγιάλωσης της θαλάσσιας όδευσης στη θέση «Ομπρέλα 2» Θεσπρωτίας, σε έκταση συνολικού εμβαδού 429.456 τ.μ.  και ειδικότερα σε έκταση συνολικού εμβαδού 283.120τ.μ. στην Θεσπρωτίας και σε έκταση συνολικού εμβαδού 146.336τ.μ. (ζώνη αποζημίωσης) στον νομό Πρεβέζης.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ αποτελείται από δύο τμήματα: το χερσαίο τμήμα μήκους περίπου 760 χλμ. που ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους και διασχίζοντας τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου, καταλήγει στις ακτές της Θεσπρωτίας.

Συνολικά απο 6 χωριά της Παραμυθιάς και πιο συγκεκριμένα απο Πετούσι, Αγία Κυριακή, Ελευθεροχώρι, Κρυσταλοπηγή (Αγία Μαύρα, Κεφαλόβρυσο), Γκρίκα, και Ψάκα, προβλέπεται να διέλθει ο αγωγός κατα το ταξίδι του προς Ιόνιο και Ιταλία..

Το υποθαλάσσιο τμήμα του έργου, με μήκος περίπου 210 χλμ. το οποίο συνδέει τις Θεσπρωτικές ακτές με το Ότραντο της Ιταλίας και αναπτύσσεται από την ελληνική εταιρεία με την επωνυμία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.» (ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ).

Στην εν λόγω εταιρεία συμμετέχουν ισοµερώς η ΔΕΠΑ και η Ιταλική EDISON.

Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί με αρχική δυναμικότητα 12 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου (φ.α.) ετησίως προς την Ιταλία, με δυνατότητα αναβάθμισης μέχρι και σε 20 δισ. κυβ. μέτρα φ.α. ετησίως, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στα ελληνικά σύνορα.

Ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ επιτρέποντας τη διασύνδεσή της με πηγές αερίου της Κασπίας, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

In this article

Join the Conversation