Σαν σήμερα 09.03.1908 | Ο Ιωάννης Παραμυθιώτης ιδρύει την μεγάλη Ιταλική ομάδα INTER

Η οικογένειά του άφησε την Παραμυθιά τον 18ο αιώνα ως αυτοεξόριστοι από τα δεινά της τουρκοκρατίας

Ο Ιωάννης Παραμυθιώτης γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1860 και ανήκε σε μια πλούσια οικογένεια εμπόρων και τραπεζιτών, που είχε καταγωγή από Παραμυθιά.

Ο πατέρας του τον δέκατο όγδοο αιώνα, ως αυτοεξόριστος από τα δεινά της τουρκοκρατίας είχε απομακρυνθεί από την Παραμυθιά από όπου προέρχεται και το επίθετο του. Η οικογένειά του, άφησε την Παραμυθιά, αρχικά για το νησί της Κέρκυρας τον 18ο αιώνα, πριν φτάσουν τελικά στη Βενετία. Η πατρική του οικία στην Παραμυθιά βρισκόταν στην σημερινή οδό Ηφαίστου.

Ο Ιωάννης Παραμυθιώτης ήταν μεταξύ των ιδρυτών του Internazionale το 1908 , εκλεγόμενος ως ο πρώτος πρόεδρος του νέου ποδοσφαιρικού συλλόγου. Η ιστορική αυτή ομάδα του Μιλάνου, ιδρύθηκε στις 9 Μαρτίου του 1908 από τις σάρκες της μεγάλης Μίλαν, όταν μια ομάδα παραγόντων, αποχώρησε από το σύλλογο δημιουργώντας την «Ιντερνατσιονάλε» (διεθνής), όπως είναι το πλήρες όνομα της. Ο Παραμυθιώτης και οι συν αυτώ πίστευαν ότι η Μίλαν είχε πολλούς Ιταλούς στις τάξεις της και θέλησαν να δημιουργήσουν μία ομάδα με διεθνή χαρακτήρα, εξ ου και το όνομά της. Έκτοτε, το ποδοσφαιρικό Μιλάνο ζει και αναπνέει για τις κόντρες των δύο αιωνίων αντιπάλων της πόλης.

Αμέσως μετά τη δημιουργία της Ίντερ, οι διοικούντες την ομάδα, ανέθεσαν στον ζωγράφο Τζόρτζο Μουτζάνι, να σχεδιάσει το νέο λογότυπο της ομάδας. Εκείνος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα αρχικά της ομάδας, «FCIM», μέσα σε ένα ομόκεντρο κύκλο. Ο Ιωάννης Παραμυθιώτης ενθουσιάστηκε και αμέσως ξεκίνησε την αναζήτηση της νέας φανέλας. Γρήγορα οι παραγοντες της ομάδας κατέληξαν στο μαύρο, το οποίο θα αντιπροσώπευε την νύχτα, και το μπλε, που θα είχε τη σημασία του ουρανού, με το προσωνύμιο «νερατζούρι», δηλαδή οι «μαύροι-μπλε» να γίνεται αμέσως το… παρατσούκλι των Μιλανέζων. Στην Ιταλία, οι ομάδες συχνά σχετίζονται με ζώα, και έτσι η Ίντερ σχετίστηκε με το φίδι, το οποίο είναι σύμβολο του Μιλάνου και του οίκου των Σφόρτσα, του μεγαλύτερου στη Λομβαρδία.

Στην κεντρική φωτογραφία ο Παραμυθιώτης ποζάρει το 1912 με μερικούς ιδρυτές και διευθυντές της Inter (από αριστερά: Παραμυθιώτης, Muggiani , Hugo Rietmann , Hirzel , Bach, Ansbacher , Glockner και Max Rietmann)

Απεβίωσε στην Νέα Υόρκη, στις 11 Μαρτίου του 1943





In this article

Join the Conversation