Ερώτηση Κάτση για τη χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου στους ένστολους της Θεσπρωτίας

Και ακόμα 6 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, κατέθεσαν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο ΜάριοςΚάτσης. Το θέμα της ερώτησης έχει να κάνει με τη χορήγηση επιδόματος παραμεθορίουστα στελέχη του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, που υπηρετούν στις Π.Ε Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων και Κέρκυρας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας από τη μία το έργο που επιτελούν τα στελέχη του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας στις παραμεθόριες αυτές περιοχές, ενώ από την άλλη θεωρώνταςάδικο το γεγονός να μην λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα παραμεθορίου, παρότι άλλοι κλάδοι εργαζομένων στις εν λόγω περιοχές το λαμβάνουν κανονικά, ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς εάν προτίθενται να προχωρήσουν στην επέκταση χορήγησης του εν λόγω επιδόματος στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούν στις Π.Ε Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων και Κέρκυρας.

Θέμα: «Χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου στους ένστολους της Π.Ε. Φλώρινας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας»

Όπως είναι γνωστό, με το Ν.1892/1990 (ΦΕΚ Α’ 101 αρ.24 παρ. α & β) ορίζονται ως παραμεθόριες περιοχές η Π.Ε Φλώρινας, Καστοριάς, Θεσπρωτίας, οι επαρχίες Πωγωνίου και Κόνιτσας της Π.Ε. Ιωαννίνων κ.α.

Με το Ν.4024/2011 (ΦΕΚ Α’ 226 αρ.15 παρ. 2) προβλέπεται η καταβολή επιδόματος απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών ύψους εκατό (100) ευρώ μηνιαίως μετά από Κ.Υ.Α. του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών, σε υπαλλήλους που υπηρετούν σε απομακρυσμένες και προβληματικές περιοχές που απέχουν 20 χλμ. από τα σύνορα με την Αλβανία, όπως η Π.Ε. Ιωαννίνων και η Π.Ε. Κέρκυρας.

Με το Ν.4354/2015 (ΦΕΚ Α’ 176 αρ.19) ορίζεται ότι το επίδομα των απομακρυσμένων – παραμεθορίων περιοχών της παρ. 2 του αρ.15 του Ν.4024/2011 εξακολουθεί να καταβάλλεται στους δικαιούχους που προέβλεπε η διάταξη της παρ. 2 του αρ. 30 του ίδιου ως άνω Νόμου, στο ίδιο ύψος και με τις ίδιες προϋποθέσεις. Με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, η οποία θα εκδίδονταν μέχρι τις 31-12-2016 και θα καθορίζονταν εκ νέου οι περιοχές που δικαιολογούν τη χορήγηση του ως άνω επιδόματος με κριτήριο τη δυσκολία πρόσβασης, καθώς θα λαμβάνονταν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας και της ορεινότητας των περιοχών.

Στο άρθρο 127 του Ν.4472/2017 (ΦΕΚ Α’ 74 ) και συγκεκριμένα στην παρ. Ε., η οποία τροποποιήθηκε με το άρθρο 4. τουΝ.4553/2018 (ΦΕΚ Α’ 119), καθορίζεται η χορήγηση μηναίου επιδόματος ύψους εκατό (100) ευρώ για τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ακτοφυλακής, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, της Π.Ε. Έβρου, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (μόνο π. Δωδεκανήσου), καθώς και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στις Μονάδες Προκαλύψεως της ηπειρωτικής μεθορίου (Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης), στη νήσο Σκύρο και τις Τ.Κ. Ζίρου, Παλαιοκάστρου του Δήμου Σητείας. Συνεπώς, με την ψήφιση του Ν.4553/2018 το επίδομα παραμεθορίου επεκτάθηκε και για τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων.

Τέλος, στον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν.4676/2020 (ΦΕΚ Α’ 67 αρ. 34) ορίζεται ότι το επίδομα παραμεθορίου της τάξης των εκατό (100) ευρώ, θα χορηγείται και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπηρετούν στις Λ.Α. Οθωνών Σαγιάδας και Σκύρου, ενώ στο αρ. 15 παρ. 2 του εν λόγω Νόμου ορίζεται ότι «κάθε άλλη αρμοδιότητα αστυνόμευσης στον αιγιαλό και την παραλία ασκείται από την Ελληνική Αστυνομία».

Επειδή, τα στελέχη του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων μας, που γειτνιάζουν με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία εκτελούν αντίστοιχο έργο με αυτό που εκτελείται στην Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο.

Επειδή, οι περιοχές της Φλώρινας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας παρουσιάζουν ιδιόμορφα χαρακτηριστικά, η μεθόριος τους έχει συνθήκες δύσκολης πρόσβασης με πολυποίκιλους γεωφυσικούς παράγοντες, είναι αδιαμφισβήτητα παραμεθόριες και πληρούν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά κριτήρια των διατάξεων που προβλέπουν τη χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου.

Επειδή, αποτελεί αδικία το γεγονός να μην λαμβάνουν το επίδομα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, παρότι άλλοι κλάδοι εργαζομένων στις εν λόγω περιοχές λαμβάνουν κανονικά το επίδομα παραμεθορίου, όπως για παράδειγμα υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Υγειονομικοί, Εκπαιδευτικοί κ.α.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

Είναι στα σχέδια των υπόψη Υπουργείων η επέκταση χορήγησης του επιδόματος παραμεθορίου στους Αστυνομικούς Υπαλλήλους και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν στην Π.Ε Φλώρινας, Καστοριάς, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Κέρκυρας;

In this article

Join the Conversation