Ο κορωνοϊός στη Θεσπρωτία | Της παιδιάτρου Σοφίας Στράτου*

Αναπόφευκτη κ αναμενόμενη η εξέλιξη μετάδοσης του κορονοϊού και στην Θεσπρωτία.

Αναπόφευκτη κ αναμενόμενη η εξέλιξη μετάδοσης του κορονοϊού και στην Θεσπρωτία.

Τα μέτρα ΠΡΌΛΗΨΗΣ σε όλες τις μονάδες υγείας του νόμου έχουν ληφθεί με τη έναρξη της πανδημίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

1) Στο ΓΝΦιλιατων :τμημα παρακολούθησης θετικών κρουσματων χωρίς επιπλοκες με το ανάλογο εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό και εκτέλεση τεστ για PCR covid-19.
2) Κ.Υ.: υπάρχει η αντίστοιχη οργάνωση για έλεγχο πιθανών κρουσματων.

Δυστυχώς όμως ο χαμηλός αριθμών κρουσματων κ θανάτων στην χώρα δεν επιτρέπει τον εφησυχασμο. Η αναζωπυρωση της μετάδοσης έφτασε κ στην περιοχή μας.

Θέλω να επισημάνω την ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ αναγκη λήψης προστατευτικων μετρων για τους κατοίκους του νόμου κ όχι μόνο, με βάση την νέα αύξηση κρουσματων στις γείτονες χώρες.

Ουτε η θερμομέτρηση, ούτε ο δειγματοληπτικός έλεγχος μπορούν να αποτελέσουν επαρκή μέτρα διαλογής όσων κρουσμάτων θα εισέρχονται στη χώρα με τον τουρισμό. Ούτε και οι εξετάσεις αντισωμάτων μπορούν να εκπληρώσουν αυτό το ρόλο, λόγω των επιστημονικών αμφιβολιών που υπάρχουν προς το παρόν.

Η καλοκαιρινή περίοδος με το άνοιγμα των συνόρων εάν δεν παρθουν ΑΥΣΤΗΡΑ μέτρα ελέγχου μπορεί να φέρει ένα μεγαλύτερο κύμα κρουσματων

1) Καμμια είσοδος πολίτη από τις ομώνυμες χώρες εάν δεν φέρει βεβαίωση αρνητική για test PCR από την χώρα προέλευσης, 48h.πριν την προσέλευση στο τελωνείο και 7ημερες μετα επανάληψη σε μοναδα υγείας της χώρας μας.

2) Εάν δεν φέρει βεβαίωση, τοτε διενέργεια PCR στα σημεία εισόδου στη χώρα όπως αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα. Είναι ένα μέτρο εύκολο στην εφαρμογή του, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε όσους έρχονται οδικώς ή με άλλους τρόπους. Με αυτό το μέτρο διασφαλίζεται η διάγνωση του συντριπτικού ποσοστού των κρουσμάτων και των φορέων.
Να γινεται test PCR για τον ιό στην πύλη εισόδου (τελωνείο) Γιαυτό χρειάζεται ένας μικρός χώρος (σκηνή) για λήψη δειγμάτων(π.χ. έως 50)από εκπαιδευμενο γιατρο κ νοσηλεύτρια. Φύλαξη των δειγμάτων σε φορητό ψυγείο.
Παραμονή των ατόμων στον εκεί διαμορφωμένο χώρο μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

3)Για έλεγχο των εισερχομένων να ορισθεί ανώτατο όριο(π.χ. έως 50 ατομα/ημέρα.)

Δεν ειναι εύκολα όλα αυτά ;όμως ΕΊΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ αναγκη να εφαρμόσθουν από ολους τους φορείς του νόμου κ τις μονάδες υγείας ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο την εξάπλωση του ιού.

Αν και το κόστος του ελέγχου είναι σημαντικό, θα πρέπει να σταθμιστεί έναντι του να μην προκαλέσει η τουριστική περίοδος αναζωπύρωση που θα έχει ανυπολόγιστες επιπρόσθετες οικονομικές συνέπειες. Αναφορικά με την κάλυψη του κόστους, αν δεν καλύπτεται στη χώρα από την οποία προέρχονται οι επισκέπτες, προτείνεται να αξιοποιηθεί η κάρτα του Ευρωπαίου πολίτη. Φυσικά θα χρειαστεί και το κράτος να αναλάβει ένα μικρό μέρος του κόστους σε διάφορες άλλες περιπτώσεις αλλά αυτό είναι το τίμημα της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, των τουριστών και της εγγυημένα ομαλής διεξαγωγής της τουριστικής περιόδου.

*H Στράτου Σοφία ειναι Παιδιατρος και μέλος του διοικητικου συμβουλίου Γ. Ν. Φιλιατων.

In this article

Join the Conversation