• Paramythia-online.gr Paramythia-online.gr

--

  • 08|06|2026
  • Become a member
  • Πολιτική
  • Αυτοδιοίκηση
  • Κοινωνία
  • Αθλητικά
  • Εκδηλώσεις
  • Θρησκεία
  • Γενικά
  • Αφιερώματα
  • Τουρισμός
  • Οικονομία
  • Τεχνολογία
  • Ροή
  • Επικοινωνία
Paramythia-online.gr
  • Πολιτική
  • Αυτοδιοίκηση
  • Κοινωνία
  • Αθλητικά
  • Εκδηλώσεις
  • Θρησκεία
  • Γενικά
  • Αφιερώματα
  • Τουρισμός
  • Οικονομία
  • Τεχνολογία
  • Ροή
  • Επικοινωνία

Φ.Δ Αχέροντα – Καλαμά | Παράνομη η μαζική συλλογή τσαγιού του βουνού

Ανακοίνωση με αφορμή την σύλληψη στα όρη Τσαμαντά.

03|07|2020
Share
Κατά την  επόπτευση – φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών και συγκεκριμένα στα Όρη Τσαμαντά – GR2120009 ( Θέση Πυραμίδα πάνω από το Λιά), στις 2- 7-2020, το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης, εντόπισε δύο πολίτες που είχαν προβεί σε παράνομη συλλογή μεγάλης ποσότητας τσαγιού του είδους σιδερίτη, και μάλιστα με εκρίζωση των φυτών, η οποία ήταν τοποθετημένη στο αυτοκίνητό τους.
Οι επόπτες φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ενημέρωσαν το δασαρχείο και ειδοποίησαν την αστυνομία η οποία πήγε επιτόπου στην περιοχή όπου και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η ρίγανη και το τσάι του βουνού βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού και δέχονται σημαντικές πιέσεις από την αλόγιστη συλλογή με σκοπό την παράνομη εμπορία, με άμεσο κίνδυνο την εξαφάνιση τους από ορισμένες περιοχές.
Τόσο η ρίγανη όσο και το τσάι είναι πολυετή φυτά τα οποία αναβλαστάνουν κάθε χρόνο από το ρίζωμα τους, αλλά και με σπόρους. Συνεπώς όσον αφορά τη συλλογή τους, θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός μεν να μην εκριζώνονται τα μητρικά φυτά και αφετέρου δε να μην κόβονται όλα τα ανθοφόρα στελέχη τους, τα οποία παράγουν τους σπόρους από τους οποίους προκύπτουν τα νέα φυτά.
Σύμφωνα, με τις Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις,  απαγορεύεται πλήρως η εκρίζωση και η ολοκληρωτική αποκοπή αρωματικών – μελισσοτροφικών φυτών (τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι κ.α.), ενώ επιτρέπεται η συλλογή τους ατελώς και σε περιορισμένη ποσότητα (έως 1 κιλού), μόνο κατά την εποχή ανθοφορίας και ωρίμανσης τους (Ιούλιος – Αύγουστος) και αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Η συλλογή πρέπει να γίνεται χειρωνακτικώς, με τη χρήση ψαλιδιού ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί των φυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αναπαραγωγή τους.
Επιπλέον, τονίζεται ότι η εμπορία αρωματικών βλαστών επιτρέπεται, κατόπιν εγκρίσεως του Δασαρχείου, συμπληρώνοντας σχετική αίτηση και καταβολής του ανάλογου, σύμφωνα με τον κατ’ έτος πίνακα διατιμήσεως, μισθώματος και μόνο και εφόσον δε θίγεται η αρχή της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αναπαραγωγής των φυτών.
Η προστασία των αρωματικών φυτών και των φαρμακευτικών βοτάνων απορρέει από το Βασιλικό Διάταγμα 657/1963 (ΦΕΚ 191/Α) «Περί απαγορεύσεως κοπής και εκριζώσεως μελισσοτροφικών φυτών», από την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του νόμου 998/1979, όπως τροποποιήθηκε από το Π. Δ. 67/1981 «Περί προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδας κ.λπ.», από τον Ν. 3937/2011 «Περί διατήρησης της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», καθώς και από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 66 του Ν.Δ.86/1969 «Δασικαί Αστυνομικαί Διατάξεις».
Στις δύο περιπτώσεις επιτρέπεται η συλλογή μόνον με κοπή και όχι εκρίζωση.
Όλοι μαζί μπορούμε, με προσωπικό ενδιαφέρον και ευαισθησία, να συμβάλλουμε στην προστασία και διατήρηση των τόσο σημαντικών για την περιοχή μας αρωματικών και ενδημικών φυτών.
In this article
  • Οικολογία
  • Φορέας Διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά & Κέρκυρας

Join the Conversation




  • Συνελήφθη με 110 κιλα κάνναβης

    Paramythia online
  • ΦΟΠ | Στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ήπειρος, Περήφανη Πατρίδα», στην…

    Paramythia online
  • Αμπελιά | Ευχαριστούν τη Δημοτική Αρχή για την ανακαίνιση του…

    Paramythia online
  • Εξαφανίστηκε 14χρονος από δομή της Ηγουμενίτσας

    Paramythia online
  • Οι ιστορίες της Βάβως | Στις γυμναστικές επιδείξεις του Ιουνίου

    xristos
  • Η Ελένη Δήμου, ανοίγει την αυλαία του Festival Παραμυθιάς

    Paramythia online
  • Α’ Νηπιαγωγείο Παραμυθιάς και το Κέντρο Ημέρας Αυτισμού της Γκρίκας…

    Paramythia online
  • Τα αποτελέσματα για την πρόσληψη ΣΟΧ 2/2026 στο Δήμο Σουλίου

    Paramythia online
  • Προγραμματισμένες διακοπες ρεύματος αυριο Κυριακή στους Δήμους Σουλίου, Ηγουμενίτσας και…

    Paramythia online
  • Μια επιπλέον πρόσληψη για την αντιπυρική περίοδο στο Δήμο Σουλίου

    Paramythia online

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • gimnastikes_epidixeis_paramythia-360x250.jpg
    Γενικά

    Οι ιστορίες της Βάβως | Στις γυμναστικές επιδείξεις του Ιουνίου

    Της Αλεξάνδρας Παυλίδου Θωμά*, για την paramythia-online.gr
    xristos
    07|06|2026
  • eleni-dimou-360x250.jpg
    Εκδηλώσεις

    Η Ελένη Δήμου, ανοίγει την αυλαία του Festival Παραμυθιάς

    Στο Θέατρο Κατασκήνωσης - 1 Ιουλίου στις 21.00
    Paramythia online
    06|06|2026
  • cmd-4-360x250.jpg
    Εκδηλώσεις

    Α’ Νηπιαγωγείο Παραμυθιάς και το Κέντρο Ημέρας Αυτισμού της Γκρίκας γιόρτασαν μαζί…

    +Φωτογραφίες
    Paramythia online
    06|06|2026
  • DIMARXIO-PARAMYTHIAS-360x250.jpg
    Αυτοδιοίκηση

    Τα αποτελέσματα για την πρόσληψη ΣΟΧ 2/2026 στο Δήμο Σουλίου

    Πίνακες
    Paramythia online
    06|06|2026
  • dei-deh-diakopi-360x250.jpg
    Γενικά

    Προγραμματισμένες διακοπες ρεύματος αυριο Κυριακή στους Δήμους Σουλίου, Ηγουμενίτσας και Φιλιατών

    Το σημείωμα της ΔΕΗ
    Paramythia online
    06|06|2026
  • katharismos-oikopedon-360x250.jpg
    Αυτοδιοίκηση

    Μια επιπλέον πρόσληψη για την αντιπυρική περίοδο στο Δήμο Σουλίου

    Απόφαση Δημοτικής Επιτροπής
    Paramythia online
    06|06|2026

Τελευταία αρθρα

  • 1780860991508-260x188.png
    Συνελήφθη με 110 κιλα κάνναβης
    Paramythia online
    07|06|2026
  • FB_IMG_1780826908969-260x188.jpg
    ΦΟΠ | Στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ήπειρος, Περήφανη Πατρίδα»,…
    Paramythia online
    07|06|2026
  • att.OJYC0UslNoRZXIZFZq97ZKMfjH_yabyt0Zyl75UNyEI-1-260x188.jpg
    Αμπελιά | Ευχαριστούν τη Δημοτική Αρχή για την ανακαίνιση…
    Paramythia online
    07|06|2026
Back to top

Copyright © 2018 Paramythia-Online