• Paramythia-online.gr Paramythia-online.gr

--

  • 31|01|2026
  • Become a member
  • Πολιτική
  • Αυτοδιοίκηση
  • Κοινωνία
  • Αθλητικά
  • Εκδηλώσεις
  • Θρησκεία
  • Γενικά
  • Αφιερώματα
  • Τουρισμός
  • Οικονομία
  • Τεχνολογία
  • Ροή
  • Επικοινωνία
Paramythia-online.gr
  • Πολιτική
  • Αυτοδιοίκηση
  • Κοινωνία
  • Αθλητικά
  • Εκδηλώσεις
  • Θρησκεία
  • Γενικά
  • Αφιερώματα
  • Τουρισμός
  • Οικονομία
  • Τεχνολογία
  • Ροή
  • Επικοινωνία

Φ.Δ Αχέροντα – Καλαμά | Παράνομη η μαζική συλλογή τσαγιού του βουνού

Ανακοίνωση με αφορμή την σύλληψη στα όρη Τσαμαντά.

03|07|2020
Share
Κατά την  επόπτευση – φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών και συγκεκριμένα στα Όρη Τσαμαντά – GR2120009 ( Θέση Πυραμίδα πάνω από το Λιά), στις 2- 7-2020, το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης, εντόπισε δύο πολίτες που είχαν προβεί σε παράνομη συλλογή μεγάλης ποσότητας τσαγιού του είδους σιδερίτη, και μάλιστα με εκρίζωση των φυτών, η οποία ήταν τοποθετημένη στο αυτοκίνητό τους.
Οι επόπτες φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ενημέρωσαν το δασαρχείο και ειδοποίησαν την αστυνομία η οποία πήγε επιτόπου στην περιοχή όπου και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η ρίγανη και το τσάι του βουνού βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού και δέχονται σημαντικές πιέσεις από την αλόγιστη συλλογή με σκοπό την παράνομη εμπορία, με άμεσο κίνδυνο την εξαφάνιση τους από ορισμένες περιοχές.
Τόσο η ρίγανη όσο και το τσάι είναι πολυετή φυτά τα οποία αναβλαστάνουν κάθε χρόνο από το ρίζωμα τους, αλλά και με σπόρους. Συνεπώς όσον αφορά τη συλλογή τους, θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός μεν να μην εκριζώνονται τα μητρικά φυτά και αφετέρου δε να μην κόβονται όλα τα ανθοφόρα στελέχη τους, τα οποία παράγουν τους σπόρους από τους οποίους προκύπτουν τα νέα φυτά.
Σύμφωνα, με τις Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις,  απαγορεύεται πλήρως η εκρίζωση και η ολοκληρωτική αποκοπή αρωματικών – μελισσοτροφικών φυτών (τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι κ.α.), ενώ επιτρέπεται η συλλογή τους ατελώς και σε περιορισμένη ποσότητα (έως 1 κιλού), μόνο κατά την εποχή ανθοφορίας και ωρίμανσης τους (Ιούλιος – Αύγουστος) και αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Η συλλογή πρέπει να γίνεται χειρωνακτικώς, με τη χρήση ψαλιδιού ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί των φυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αναπαραγωγή τους.
Επιπλέον, τονίζεται ότι η εμπορία αρωματικών βλαστών επιτρέπεται, κατόπιν εγκρίσεως του Δασαρχείου, συμπληρώνοντας σχετική αίτηση και καταβολής του ανάλογου, σύμφωνα με τον κατ’ έτος πίνακα διατιμήσεως, μισθώματος και μόνο και εφόσον δε θίγεται η αρχή της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αναπαραγωγής των φυτών.
Η προστασία των αρωματικών φυτών και των φαρμακευτικών βοτάνων απορρέει από το Βασιλικό Διάταγμα 657/1963 (ΦΕΚ 191/Α) «Περί απαγορεύσεως κοπής και εκριζώσεως μελισσοτροφικών φυτών», από την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του νόμου 998/1979, όπως τροποποιήθηκε από το Π. Δ. 67/1981 «Περί προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδας κ.λπ.», από τον Ν. 3937/2011 «Περί διατήρησης της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», καθώς και από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 66 του Ν.Δ.86/1969 «Δασικαί Αστυνομικαί Διατάξεις».
Στις δύο περιπτώσεις επιτρέπεται η συλλογή μόνον με κοπή και όχι εκρίζωση.
Όλοι μαζί μπορούμε, με προσωπικό ενδιαφέρον και ευαισθησία, να συμβάλλουμε στην προστασία και διατήρηση των τόσο σημαντικών για την περιοχή μας αρωματικών και ενδημικών φυτών.
In this article
  • Οικολογία
  • Φορέας Διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά & Κέρκυρας

Join the Conversation




  • Ο Δήμαρχος Σουλίου αποχαιρετά τον Δήμαρχο Φιλιατών

    Paramythia online
  • Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Θεσπρωτίας, αποχαιρετά τον…

    Paramythia online
  • Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος για την απώλεια του…

    Paramythia online
  • Ο Βασίλης Γιόγιακας για την απώλεια του Δημάρχου Φιλιατών

    Paramythia online
  • Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας αποχαιρετά τον Δήμαρχο Φιλιατών

    Paramythia online
  • Συλλυπητήριο μήνυμα του Συλλογου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για τον Δήμαρχο…

    Paramythia online
  • Ο Σύλλογος Ξενοδόχων, Καταλυμάτων και Εναλλακτικού Τουρισμού Δ. Σουλίου αντιδρά…

    Paramythia online
  • Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την απώλεια του Δημάρχου Φιλιατών Βασίλειου…

    Paramythia online
  • Το μεγαλύτερο ύψος βροχής στην Παραμυθιά

    Paramythia online
  • Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών Βασίλειος Τζίγκος

    Paramythia online

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • Screenshot_20260130_105026_Gallery-1-360x250.jpg
    Γενικά

    Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας αποχαιρετά τον Δήμαρχο Φιλιατών

    Ανακοίνωση
    Paramythia online
    30|01|2026
  • penthos-360x250.jpg
    Αυτοδιοίκηση

    Συλλυπητήριο μήνυμα του Συλλογου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για τον Δήμαρχο Φιλιατών

    Ανακοίνωση
    Paramythia online
    30|01|2026
  • giortes-souliou-paramythia-1-360x250.jpg
    Τουρισμός

    Ο Σύλλογος Ξενοδόχων, Καταλυμάτων και Εναλλακτικού Τουρισμού Δ. Σουλίου αντιδρά στην ημερομηνία…

    Επιστολή
    Paramythia online
    30|01|2026
  • 1769756469448-360x250.png
    Αυτοδιοίκηση

    Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την απώλεια του Δημάρχου Φιλιατών Βασίλειου Τζίγκου

    Συλλυπητήριο μήνυμα
    Paramythia online
    30|01|2026
  • vroxi_paramythia_15-360x250.jpg
    Γενικά

    Το μεγαλύτερο ύψος βροχής στην Παραμυθιά

    Λίστα
    Paramythia online
    30|01|2026
  • images-1-360x250.jpeg
    Αυτοδιοίκηση

    Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών Βασίλειος Τζίγκος

    Σε ηλικία 69 ετων
    Paramythia online
    30|01|2026

Τελευταία αρθρα

  • Screenshot_20260130_135114_Facebook-260x188.jpg
    Ο Δήμαρχος Σουλίου αποχαιρετά τον Δήμαρχο Φιλιατών
    Paramythia online
    30|01|2026
  • Business-Suite_creation_1263927302261220-260x188.jpeg
    Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Θεσπρωτίας, αποχαιρετά…
    Paramythia online
    30|01|2026
  • 1769756469448-260x188.png
    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος για την απώλεια…
    Paramythia online
    30|01|2026
Back to top

Copyright © 2018 Paramythia-Online