• Paramythia-online.gr Paramythia-online.gr

--

  • 04|11|2026
  • Become a member
  • Πολιτική
  • Αυτοδιοίκηση
  • Κοινωνία
  • Αθλητικά
  • Εκδηλώσεις
  • Θρησκεία
  • Γενικά
  • Αφιερώματα
  • Τουρισμός
  • Οικονομία
  • Τεχνολογία
  • Ροή
  • Επικοινωνία
Paramythia-online.gr
  • Πολιτική
  • Αυτοδιοίκηση
  • Κοινωνία
  • Αθλητικά
  • Εκδηλώσεις
  • Θρησκεία
  • Γενικά
  • Αφιερώματα
  • Τουρισμός
  • Οικονομία
  • Τεχνολογία
  • Ροή
  • Επικοινωνία

Φ.Δ Αχέροντα – Καλαμά | Παράνομη η μαζική συλλογή τσαγιού του βουνού

Ανακοίνωση με αφορμή την σύλληψη στα όρη Τσαμαντά.

03|07|2020
Share
Κατά την  επόπτευση – φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών και συγκεκριμένα στα Όρη Τσαμαντά – GR2120009 ( Θέση Πυραμίδα πάνω από το Λιά), στις 2- 7-2020, το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης, εντόπισε δύο πολίτες που είχαν προβεί σε παράνομη συλλογή μεγάλης ποσότητας τσαγιού του είδους σιδερίτη, και μάλιστα με εκρίζωση των φυτών, η οποία ήταν τοποθετημένη στο αυτοκίνητό τους.
Οι επόπτες φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ενημέρωσαν το δασαρχείο και ειδοποίησαν την αστυνομία η οποία πήγε επιτόπου στην περιοχή όπου και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η ρίγανη και το τσάι του βουνού βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού και δέχονται σημαντικές πιέσεις από την αλόγιστη συλλογή με σκοπό την παράνομη εμπορία, με άμεσο κίνδυνο την εξαφάνιση τους από ορισμένες περιοχές.
Τόσο η ρίγανη όσο και το τσάι είναι πολυετή φυτά τα οποία αναβλαστάνουν κάθε χρόνο από το ρίζωμα τους, αλλά και με σπόρους. Συνεπώς όσον αφορά τη συλλογή τους, θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός μεν να μην εκριζώνονται τα μητρικά φυτά και αφετέρου δε να μην κόβονται όλα τα ανθοφόρα στελέχη τους, τα οποία παράγουν τους σπόρους από τους οποίους προκύπτουν τα νέα φυτά.
Σύμφωνα, με τις Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις,  απαγορεύεται πλήρως η εκρίζωση και η ολοκληρωτική αποκοπή αρωματικών – μελισσοτροφικών φυτών (τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι κ.α.), ενώ επιτρέπεται η συλλογή τους ατελώς και σε περιορισμένη ποσότητα (έως 1 κιλού), μόνο κατά την εποχή ανθοφορίας και ωρίμανσης τους (Ιούλιος – Αύγουστος) και αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Η συλλογή πρέπει να γίνεται χειρωνακτικώς, με τη χρήση ψαλιδιού ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί των φυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αναπαραγωγή τους.
Επιπλέον, τονίζεται ότι η εμπορία αρωματικών βλαστών επιτρέπεται, κατόπιν εγκρίσεως του Δασαρχείου, συμπληρώνοντας σχετική αίτηση και καταβολής του ανάλογου, σύμφωνα με τον κατ’ έτος πίνακα διατιμήσεως, μισθώματος και μόνο και εφόσον δε θίγεται η αρχή της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αναπαραγωγής των φυτών.
Η προστασία των αρωματικών φυτών και των φαρμακευτικών βοτάνων απορρέει από το Βασιλικό Διάταγμα 657/1963 (ΦΕΚ 191/Α) «Περί απαγορεύσεως κοπής και εκριζώσεως μελισσοτροφικών φυτών», από την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του νόμου 998/1979, όπως τροποποιήθηκε από το Π. Δ. 67/1981 «Περί προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδας κ.λπ.», από τον Ν. 3937/2011 «Περί διατήρησης της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», καθώς και από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 66 του Ν.Δ.86/1969 «Δασικαί Αστυνομικαί Διατάξεις».
Στις δύο περιπτώσεις επιτρέπεται η συλλογή μόνον με κοπή και όχι εκρίζωση.
Όλοι μαζί μπορούμε, με προσωπικό ενδιαφέρον και ευαισθησία, να συμβάλλουμε στην προστασία και διατήρηση των τόσο σημαντικών για την περιοχή μας αρωματικών και ενδημικών φυτών.
In this article
  • Οικολογία
  • Φορέας Διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά & Κέρκυρας

Join the Conversation




  • Πρεμιέρα για τον 16ο Θεατρικό Νοέμβρη με την κωμωδία «Ποιος…

    Paramythia online
  • Εθελοντική αιμοδοσία στο Ζερβοχώρι

    Paramythia online
  • Διαγωνισμός 500.000€ για την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας σε Γαρδίκι…

    Paramythia online
  • 177 πρόγονοι σε 9 αιώνες θυσίας: Η εξομολόγηση του απογόνου…

    Paramythia online
  • Προμήθεια νέου αντλητικού για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα υδροδότησης…

    Paramythia online
  • Ενημερώθηκαν γονεις για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά

    Paramythia online
  • Πυρετώδεις προετοιμασίες για την Χριστουγεννιάτικη «Παραμυθούπολη»

    Paramythia online
  • Σχολικές τσάντες και γραφική ύλη στους μικρούς μαθητές της Χόικας…

    Paramythia online
  • Ξεκινά ο εμβολιασμός των αλεπούδων από αέρος

    Paramythia online
  • Απο την ημερίδα για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

    Paramythia online

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • ydrefsi-360x250.jpg
    Γενικά

    Προμήθεια νέου αντλητικού για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα υδροδότησης στο Πολύδροσο

    .
    Paramythia online
    04|11|2026
  • cmd1-6-360x250.jpg
    Εκδηλώσεις

    Ενημερώθηκαν γονεις για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά

    Σε εκδήλωση του Νοσοκομείου Φιλιατών στο ΠΑΝΘΕΟΝ
    Paramythia online
    04|11|2026
  • FB_IMG_1735387123275-360x250.jpg
    Εκδηλώσεις

    Πυρετώδεις προετοιμασίες για την Χριστουγεννιάτικη «Παραμυθούπολη»

    Με τη λειτουργία της να έχει προγραμματιστεί από τις 18 Δεκεμβρίου.
    Paramythia online
    03|11|2026
  • cmd1-5-360x250.jpg
    Γενικά

    Σχολικές τσάντες και γραφική ύλη στους μικρούς μαθητές της Χόικας απο το…

    Φωτογραφίες
    Paramythia online
    03|11|2026
  • alepou-360x250.jpg
    Γενικά

    Ξεκινά ο εμβολιασμός των αλεπούδων από αέρος

    Οδηγίες και προφυλάξεις για τους πολίτες
    Paramythia online
    03|11|2026
  • cmd1-4-360x250.jpg
    Οικονομία

    Απο την ημερίδα για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

    Δελτίο τύπου
    Paramythia online
    03|11|2026

Τελευταία αρθρα

  • cmd1-9-260x188.jpg
    Πρεμιέρα για τον 16ο Θεατρικό Νοέμβρη με την κωμωδία…
    Paramythia online
    04|11|2026
  • aimodosia-260x188.jpg
    Εθελοντική αιμοδοσία στο Ζερβοχώρι
    Paramythia online
    04|11|2026
  • cmd1-7-260x188.jpg
    Διαγωνισμός 500.000€ για την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας σε…
    Paramythia online
    04|11|2026
Back to top

Copyright © 2018 Paramythia-Online