BINTEO | O χαιρετισμός Κάτση στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΠΕ

"Το όραμα μας για την Ψηφιακή Μετάβαση στην Ελλάδα, δεν πρέπει να αφήνει πίσω τις κοινωνικές ομάδες ούτε να αποτελέσει ένα πεδίο ανάπτυξης νέων ανισοτήτων"

Κυρίες και Κύριοι,
Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι ανάμεσά σας ως τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σας ευχαριστώ από καρδιάς για την πρόσκληση.
Είμαι χαρούμενος διότι σήμερα συναντώ ανθρώπους –όλους εσάς, δηλαδή- με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και την ίδια δίψα για την υλοποίηση του. Γιατί εσείς είστε η νέα πρωτοπορία, η κρίσιμη μάζα ανθρώπων που θα συνδέσουν την ελληνική οικονομία με το μέλλον της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων, ώστε μαζί, Πολιτεία και παραγωγικοί φορείς, να στρέψουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας προς την καινοτομία, την υψηλή ειδίκευση και την εξωστρέφεια.

Είναι εφικτό, ο κλάδος Τεχνολογιών και Πληροφορικής να συνεισφέρει σταθερά πάνω από 10% στο ετήσιο παραγόμενο ΑΕΠ.

Κυρίες κ κύριοι,
Η τρέχουσα συγκυρία στον πλανήτη, που βιώνει μια από τις σκληρότερες οικονομικές κρίσεις λόγω της πανδημίας, ανέδειξε έτι περαιτέρω την αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η ψηφιακή μετάβαση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως το ταμείο ανάκαμψης Next Generation EU, ύψους 750δις € που συζητείται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη περίοδο, εστιάζει σε 2 βασικούς πυλώνες για την ανάκαμψη στην επόμενη μέρα:
Στην ψηφιακή οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη.
Είναι λοιπόν προφανές, ότι η χώρα μας η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, να προλάβει το τρένο της ψηφιακής μετάβασης και να αξιοποιήσει κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο τα κονδύλια που θα έρθουν στη χώρα.

Μάλιστα, καθώς όπως φαίνεται ο ορίζοντας των εκταμιεύσεων των κονδυλίων αυτών υπερβαίνει τον χρονικό ορίζοντα της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας, αλλά αφορά και την επόμενη, καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ η συναίνεση πάνω σε ένα στρατηγικό σχέδιο πολιτικών που θα συμφωνηθεί από την Πολιτεία όσο και από τους φορείς του κλάδου όπως είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Εμείς από την πλευρά μας ως ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία, θα συμμετέχουμε εποικοδομητικά με κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στο δημόσιο διάλογο, βασικούς άξονες των οποίων θα σταχυολογήσω περιληπτικά παρακάτω.

Για να πετύχουμε λοιπόν σε αυτή την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, εκτός από σχέδιο και συγκλίσεις, είναι απαραίτητες 3 προϋποθέσεις:
Ψηφιακές Υποδομές, Ψηφιακές Υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό:
Ξεκινώντας από το τελευταίο, είναι νομίζω γνωστό, πως η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στους παγκόσμιους δείκτες Ανταγωνιστικότητας ως προς τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων επιστημόνων. Αυτό που εμείς θεωρούμε αναγκαίο, είναι η παροχή ανταγωνιστικού εργασιακού περιβάλλοντος και μισθού στους νέους επιστήμονες ώστε να προσφέρουν εντός της χώρας της υπηρεσίες τους και τις ιδέες τους και να μην φεύγουν στο εξωτερικό, αμέσως μόλις εκπαιδευτούν και γίνουν παραγωγικοί σε μια ελληνική επιχείρηση. Και εδώ είναι ένας τομέας που το κράτος οφείλει να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα του κλάδου με παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις, με αντάλλαγμα εκείνες να προσφέρουν αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες.

Ως προς τις άλλες 2 προϋποθέσεις, τις ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες, είναι κοινή παραδοχή όλων ότι η χώρα έκανε άλματα την τελευταία 5ετία θα έλεγα και μάλιστα ξεκινώντας όχι από το μηδέν αλλά από το μείον. Ξεπαγώσαμε ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1.1δις για έργα ΤΠΕ που είχαν κλειδώσει λόγω ποινής από την Κομισιόν για αβελτηρίες προηγούμενων κυβερνήσεων και εκπονήσαμε για πρώτη φορά την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, ένα συγκροτημένο σχέδιο πολιτικών και έργων ώστε να γνωρίζουν όλοι, στην ψηφιακή αγορά τι έρχεται, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα.
Ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου τομέα, προχωρήσαμε με δύο εμβληματικά έργα, το ΣΗΔΕ και το ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2, έργα που και σήμερα υλοποιούνται έστω και με καθυστερήσεις.
Ως προς τις υποδομές, κινητοποιήσαμε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ώστε να φύγουμε από την εποχή του χαλκού στο Ιντερνετ και να περάσουμε στα δίκτυα νέας γενιάς. Επιδοτήσαμε τη σύνδεση στο internet μέσω οπτικής ίνας (Super Fast Broadband) σε καταναλωτές ενώ με το Ultra Fast Broadband, έργο ΣΔΙΤ μοχλεύσαμε επενδύσεις ύψους 3δις έως το 2022 για την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών.
Τέλος, στις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις , προεγκρίναμε έως το 2019 έργα 317 έργα ΤΠΕ ύψους 877εκ €. Ενδεικτικά αναφέρω, το ψηφιακό μετασχηματισμό γεωργικού τομέα, το ψηφιακό ΓΕΜΗ και την κατάθεση ισολογισμών με ψηφιακές υπογραφές, τον ψηφιακό μετασχηματισμό ΟΑΣΘ κ.α.

Η νέα κυβέρνηση στην Ψηφιακή Πολιτική, παρότι έδειξε ότι πατάει πάνω στο έργο μας και πήρε κάποιες θετικές πρωτοβουλίες στην ψηφιοποίηση στις σχέσεις Πολίτη-Κράτους, δυστυχώς έχει καθυστερήσει και αυτό ο κλάδος το βλέπει. Δεν αρκεί να ψηφιοποιήσεις την γραφειοκρατία, αλλά να περάσεις και σε απλούστευση διαδικασιών.

Ωστόσο το σημαντικό είναι ότι έχει καθυστερήσει να βγάλει νέα οριζόντια έργα, να εντάξει νέα συγχρηματοδοτούμενα αλλά και να ολοκληρώσει τα ήδη έτοιμα. Η αγορά του κλάδου δεν έχει στηριχθεί και προφανώς δεν γίνεται ψηφιακή μετάβαση με απευθείας αναθέσεις. Εντός πανδημίας σε μόλις 2.5 μήνες το Υπουργείο Ψηφιακής και οι εποπτευόμενοι φορείς μοίρασαν 4.8εκ € σε απευθείας αναθέσεις έως 20χιλ. Επίσης αρνητικό αντίκτυπο είχε το πάγωμα μεγάλων έργων όπως οι ψηφιακές ταυτότητες, το έργο έξυπνες πόλεις –έξυπνη στάθμευση, στέρησε 100εκ € από τις οπτικοακουστικές παραγωγές και τον ΕΚΟΜΕ παγώνοντας 2 έργα ρευστότητας ενώ και στη Διαστημική Πολιτική και τον π.ΕΛΔΟ, νυν ΕΛΚΕΔ, δεν έχουμε δει τίποτα σημαντικό. Επίσης η νέα Ψηφιακή Στρατηγική που έχει ονομαστεί «Βίβλος» δεν έχει βγει ακόμη καν σε διαβούλευση.
Τα παραπάνω δεν τα επισημαίνω με μικροκομματική διάθεση, αλλά προσπαθώντας να ασκήσουμε τεκμηριωμένη κριτική και να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα .

Ο κλάδος που εκπροσωπεί ο ΣΕΠΕ αυτό που χρειάζεται είναι να βγαίνουν συνεχώς καλοσχεδιασμένα ψηφιακά έργα, που θα ολοκληρώνονται στην ώρα τους, με απτά αποτελέσματα στην κοινωνία. Έργα που δεν θα απευθύνονται αποκλειστικά σε κολοσσούς αλλά και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτή είναι η πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Κυρίες & κύριοι,
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναδείξω ότι για εμάς, το όραμα μας για την Ψηφιακή Μετάβαση στην Ελλάδα, δεν πρέπει να αφήνει πίσω τις κοινωνικές ομάδες ούτε να αποτελέσει ένα πεδίο ανάπτυξης νέων ανισοτήτων. Για εμάς είναι πολύ κρίσιμο, να παρέχονται ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες σε όλους χωρίς αποκλεισμούς. Πιστεύουμε στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξης, γεωγραφικής θέσης ώστε κανείς να μην μείνει πίσω στη νέα εποχή που ξημερώνει.

Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στις εργασίες της Ετήσιας Γ.Συνέλευσής σας, και σε ότι με αφορά δηλώνω στη διάθεση σας για μια εποικοδομητική συνεργασία.

Σας ευχαριστώ.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!