Στην βουλή οι προσλήψεις ιατρών και ο εξοπλισμός σε δημόσιες δομές υγείας στη Θεσπρωτία απο τον Μ. Κάτση

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας

Στη Βουλή καλεί ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης τον Υπουργό Υγείας, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, για να απαντήσει γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί από τη ΝΔ οι διαδικασίες που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσπρωτία, δηλαδή οι προσλήψεις μονίμων γιατρών, η εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου και του ιατρικού οξυγόνου, καθώς και η μεταφορά του παλιού αξονικού τομογράφου στο ΤΕΠ.

Σημειώνεται ότι πριν 8 μήνες, ο Μάριος Κάτσης είχε καταθέσει την ίδια Ερώτηση για το «πάγωμα» όλων των προσλήψεων μονίμων γιατρών, την οποία ο Υπουργός Υγείας δεν έχει απαντήσει ακόμα. Η Επίκαιρη Ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 20/7/2020.

Για την κατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο Μάριος Κάτσης δήλωσε σχετικά:

«Οκτώ μήνες αφότου κατέθεσα Ερώτηση για το «πάγωμα» όλων των προσλήψεων μονίμων γιατρών στη Θεσπρωτία που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Υγείας της ΝΔ ακόμα αγνοεί τη Θεσπρωτία. Γι’ αυτό, λοιπόν, τον καλώ να έρθει στη Βουλή να απαντήσει ενώπιος ενωπίω, με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσα. Εκεί, επιπλέον, θα έχουμε τη δυνατότητα να πιέσουμε τον Υπουργό να πει και τι συμβαίνει με τον μαγνητικό τομογράφο, για τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προκηρύξει διαγωνισμό, καθώς και με το σύστημα ιατρικού οξυγόνου που είχε εγκριθεί επί των ημερών μας. Μέχρι σήμερα, το μόνο έργο ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να ολοκληρώσει η ΝΔ είναι η εγκατάσταση και λειτουργία του νέου αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Φιλιατών, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει μεταφερθεί ο παλιός αξονικός τομογράφος στο Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας, που τον έχει μεγάλη ανάγκη. Κάναμε μεγάλο αγώνα ως κυβέρνηση για να βελτιώσουμε την κατάσταση του συστήματος δημόσιας Υγείας στη Θεσπρωτία, προς όφελος των συμπολιτών μας. Η ΝΔ μέχρι στιγμής κόβει κορδέλες με τα δικά μας έργα. Όμως, οι δομές υγείας θέλουν και μόνιμο προσωπικό και, παρόλο, που οι προκηρύξεις εκκρεμούν από το 2018, αποτέλεσμα μηδέν από τον κ. Υπουργό, τη στιγμή που οι σημαντικές ελλείψεις φάνηκαν έντονα και την περίοδο του κορονοϊού. Η ΝΔ να σταματήσει την προπαγάνδα ότι δήθεν έφτιαξε σε δυο μήνες την Υγεία που πάσχει επί δεκαετίες, με κύριους υπευθύνους τα κόμματα που χρεωκόπησαν τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το σύστημα σε ράγες και ζητά από τη ΝΔ να προχωρήσει τάχιστα και να ολοκληρώσει αυτά που παρέλαβε.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2020
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Προσλήψεις ιατρών και εξοπλισμός σε δημόσιες δομές υγείας στη Θεσπρωτία»

Στις 31/10/2020 κατέθεσα την αριθ. πρωτ. 1616 Ερώτηση με θέμα το «πάγωμα» των μόνιμων προσλήψεων ιατρών σε δημόσιες δομές υγείας στη Θεσπρωτία, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οκτώ (8) μήνες μετά, η Ερώτηση δεν έχει απαντηθεί από τον κ. Υπουργό Υγείας, ούτε έχει δοθεί κάποια δημόσια διευκρίνιση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις προσλήψεις αυτές.
Συγκεκριμένα, μέχρι και σήμερα εκκρεμούν μόνιμες προσλήψεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Φιλιατών, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) Ηγουμενίτσας με θέσεις ιατρών με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας.
Επιπλέον, επί της προηγούμενης κυβέρνησης προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για νέο αξονικό και μαγνητικό τομογράφο (για πρώτη φορά στη Θεσπρωτία) και εγκρίθηκε η εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος παραγωγής ιατρικού οξυγόνου. Μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει ο νέος αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Φιλιατών, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του παλιού αξονικού τομογράφου στο Τ.Ε.Π., όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός. Οι διαδικασίες για τον μαγνητικό τομογράφο και το σύστημα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου είναι άγνωστο σε ποιο στάδιο βρίσκονται.
Επειδή η μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αναβάθμιση του συστήματος δημόσιας υγείας στη Θεσπρωτία, σταμάτησε από την κυβέρνηση ΝΔ.
Επειδή η πρόσφατη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού απέδειξε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται άμεση ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει έπραξε το παραμικρό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για ποιους λόγους δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις μονίμων ιατρών στο σύστημα δημόσιας υγείας στη Θεσπρωτία, παρόλο που οι σχετικές προκηρύξεις έχουν εκδοθεί από το 2018;
2. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για μαγνητικό τομογράφο και σύστημα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου και για ποιους λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του παλιού αξονικού τομογράφου στο Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας;

Ο ερωτών βουλευτής
Κάτσης Μάριος

In this article

Join the Conversation