Το εργατικό κέντρο για την λευκή νύχτα της Παραμυθιάς

Ανακοίνωση

Στην Παραμυθιά μετά από πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά και με τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής, του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και της ΠΕΔ Ηπείρου θα εφαρμοστεί στις 7/8/2020 η «Λευκή Νύχτα». Ότι δηλαδή αν μείνουν τα μαγαζιά ανοιχτά μια φορά μέχρι τα μεσάνυχτα θα έρθει η ανάπτυξη.

Όπως η κυβέρνηση της ΝΔ που πιάνοντας το νήμα απο εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εμπαίζει τους αυτοαπασχολούμενους με τα μέτρα που ανακοινώνει όπως πρόσφατα με την μείωση και όχι την κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της προκαταβολής φόρου του εισοδήματος καθώς επίσης και με το γνωστό 800αρι που εξατμίστηκε πολύ γρήγορα τη στιγμή που έρχονται νέες φορολογικές υποχρεώσεις, έτσι και η νεοκλεγείσα διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Παραμυθιάς έρχεται να μας προτείνει ως μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματος τη γνωστή φιέστα της “ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ”.

Αυτό που μας λέει δηλ. είναι ότι το πρόβλημα που οι τζίροι χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων “ξύνουν πάτο” δημιουργείται από το γεγονός ότι δεν δημιουργείται ψυχολογία αγοράς, “κλίμα” και τα μαγαζιά δεν είναι ανοικτά όλες τις ώρες και όλες τις ημέρες όπως ακριβώς προτείνουν η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΣΕ που στηρίζουν τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων και μεγαλεμπόρων. Αλήθεια τι κέρδισαν οι μικροεπαγγελματίες απο την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και την διεύρυνση του ωραρίου εργασίας;

Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στηρίζει η απόφαση της διοίκησης του Εμπορικού συλλόγου για οργάνωση ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ που γίνεται όπως λέει “στα πλαίσια των προσπαθειών του για την εξωστρέφεια της αγοράς και του τουριστικού προϊόντος της πόλης”.

Δεν γνωρίζουν ότι ακριβώς επειδή η οικονομία μας είναι εξωστρεφής και στηρίζεται κυρίως στο τουρισμό, στις μεταφορές, απειλείται στην νέα φάση της καπιταλιστικής κρίσης με βαθιά ύφεση που προβλέπεται να φτάσει στο 9%.

Δεν γνωρίζουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας που εργάζονται στο κλάδο τουρισμού-επισιτισμού δεν δουλεύουν και καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 9 ευρώ την μέρα;

Δεν γνωρίζουν ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας βιώνουν σήμερα μια κατάσταση πρωτόγνωρη με το εισόδημά τους να έχει πέσει στα τάρταρα.

Δεν γνωρίζουν οτι οι εργαζόμενοι με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για να προστατευτούν τα κέρδη έχουν δει τα ωράρια να γίνονται λάστιχο, οι “ευέλικτες” σχέσεις εργασίας να γενικεύονται, να βγαίνουν σε αναστολή, σε ανεργία και ουσιαστικά να καλούνται να τα βγάλουν πέρα με μεροκάματα και επιδόματα της πείνας;

Δεν γνωρίζουν ότι το ποσοστό ανεργίας έχει εκτιναχθεί στα ύψη και οι λαϊκές οικογένειες έχουν γονατίσει από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής;

Και όλα αυτά τη στιγμή που πέντε μήνες μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα, τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας εξακολουθούν να είναι εκρηκτικά ενώ διαμορφώνονται συνθήκες αύξησης κρουσμάτων της πανδημίας τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς. Την ίδια στιγμή που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η ενημέρωση θα συνεχίσει να δίνεται με το σταγονόμετρο, επειδή αυτό επιτάσσει «η προσπάθεια που κάνουμε να ανοίξουμε τον Τουρισμό μας», αυξάνουν την πληρότητα των πλοίων σε 85%, αφήνουν τον κόσμο να στοιβάζεται σαν σαρδέλες στα ΜΜΜ στα αστικά κέντρα, έχουν το θράσος να κουνάνε το δάχτυλο στο λαό και να μιλάνε για ατομική ευθύνη.

Μας δουλεύουν ψιλό γαζί.

Καλούμε τους μικρούς εμπόρους της Παραμυθιάς να αντιδράσουν σε αυτή την κίνηση του Εμπορικού Συλλόγου Παραμυθιάς, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματα δεν είναι το ωράριο, αλλά η ανέχεια και η φτώχεια των λαϊκών οικογενειών.

Καλούμε του κάτοικους της Παραμυθιάς πρέπει να πάρουν θέση για αυτήν την εξέλιξη. Πρέπει να έχουν λόγο για το πόσες ώρες θα δουλεύουν οι γυναίκες τους, τα παιδιά τους, τα αδέρφια τους. Να καταδικάσουν τη στάση του Εμπορικού Συλλόγου Παραμυθιάς, της Δημοτικής Αρχής, του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και της ΠΕΔ Ηπείρου, που δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να σπέρνει αυταπάτες στους αυτοαπασχολούμενους, για το ποιος είναι υπεύθυνος για την αναδουλειά, το κλείσιμο μαγαζιών, την ανεργία που τσακίζει κόκαλα.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να συσπειρωθούν σε γραμμή διεκδίκησης των σύγχρονων δικαιωμάτων τους, την κάλυψη των απωλειών που έχουν μέσα στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης.

Εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι μπορούμε να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε αυτές τις συνθήκες. Μέσα από αυτό το δρόμο μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Να μην επιτρέψουμε άλλη επιδείνωση στη ζωή μας.

In this article

Join the Conversation