Κάτσης | 357 παιδιά της Θεσπρωτίας μένουν εκτός από τα ΚΔΑΠ. Ερώτηση στην Βουλή

Στον αέρα οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ

Η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων για το σχολικό έτος 2020-2021, των δικαιούχων voucher για τη συγχρηματοδοτούμενη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις σε χιλιάδες γονείς και παιδιά που αποκλείονται από βρεφικούς, βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), παρόλο που πληρούν όλα τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που ορίζει η σχετική πρόσκληση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΕΕΤΑΑ) (Αρ. Πρωτ.:9549/16-7-2020, ΑΔΑ: ΡΔΒ5465ΖΩ5-3Β2).

Tαυτόχρονα, η κατακόρυφη μείωση της πληρότητας σε δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, που θα συνοδευθεί από τη μη είσπραξη των αντίστοιχων voucher από τους Δήμους, προδιαγράφει με βεβαιότητα το άμεσο κλείσιμο ή την υπολειτουργία τους, με ταυτόχρονες μαζικές απολύσεις, που θα στείλουν στην ανεργία τους εργαζομένους στις δομές. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα είναι νέοι άνθρωποι, ενώ άλλοι εργάζονται εκεί έως και 18 χρόνια αδιάκοπα.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται να ματαιώσει τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί σε γονείς και εργαζομένους στις δομές, από τις παραπλανητικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη περί στήριξης της οικογένειας και των εργαζόμενων και ανέργων γονέων, με κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού ή ΚΔΑΠ. Η Κυβέρνηση ΝΔ έρχεται μέσα σε μόλις ένα χρόνο, να συρρικνώσει δραματικά την κοινωνική πολιτική που ανέπτυξε και έβαλε σε ράγες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική που έδωσε ανάσα και την ελπίδα σε εργαζόμενους γονείς, παιδιά και άτομα με αναπηρίες, ότι κανένας από όσους πληρούν τα κριτήρια, δε θα αποκλείεται από την εξωσχολική δημιουργική απασχόληση των ΚΔΑΠ, τα οποία παίζουν εδώ και χρόνια έναν πολύ σημαντικό παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο, στηρίζοντας τις οικογένειες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρέλαβε από τη ΝΔ το 2015, 79.000 vouchers, κόστους 170 εκ. ευρώ, τα διπλασίασε, φθάνοντας το 2019 τα 155.000 vouchers, δαπάνης 279 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 220 εκ. ευρώ (ποσοστό 78%) από τον κρατικό προϋπολογισμό, ικανοποιώντας τις δεσμεύσεις του ότι κανένα παιδί με πλήρη φάκελο δεν θα μείνει εκτός βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. Συγκεκριμένα, για το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προνοήσει και αύξησε όσο χρειαζόταν από εθνικούς πόρους τον προϋπολογισμό της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Η πολιτική αυτή αγκαλιάστηκε από την κοινωνία έμπρακτα, με αποτέλεσμα φέτος να γίνουν 57.403 περισσότερες αιτήσεις για τη Δράση (αύξηση 33%), σύμφωνα με το από 17/8/2020 Δελτίο Τύπου της ΕΕΤΑΑ. Η μεγάλη αυτή αύξηση, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση κατά 66.000 των αιτήσεων για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. Ωστόσο, παρόλη την αύξηση, η οποία αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της κοινωνίας για συνέχιση της κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή κυβέρνηση, ήρθε η παταγώδης ματαίωση των προσδοκιών, κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εδώ και καιρό προειδοποιήσει. Συγκεκριμένα, με την Αριθμ. 71383 Κοινή Απόφαση των Υπουργών ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΦΕΚ Β΄2774/8-7-2020), η κυβέρνηση ΝΔ αγνόησε την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων και άφησε αμετάβλητο τον συνολικό προϋπολογισμό στα 279 εκ. ευρώ, μειώνοντας μάλιστα σημαντικά το ποσοστό των εθνικών πόρων στο 57% και τα 160 εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, όρισε ανώτατο ποσοστό το 35% της συνολικής δαπάνης για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. Ο συνδυασμός των παραπάνω γεγονότων, οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στον αποκλεισμό μέχρι και των 2/3 των παιδιών και ατόμων με αναπηρίες από τις δομές εξωσχολικής δημιουργικής απασχόλησης σε Δήμους της χώρας.

Όσον αφορά τη Θεσπρωτία, από τα voucher για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, αποκλείστηκαν συνολικά 357 από τα 1.197 παιδιά που πληρούσαν τα κριτήρια και είχαν πλήρεις φακέλους, δηλαδή ποσοστό 30%. Συγκεκριμένα για τα 4 ΚΔΑΠ που λειτουργούν στον νομό, αποκλείστηκαν 118 από τα 267 παιδιά που πληρούσαν τα κριτήρια και είχαν πλήρεις φακέλους, δηλαδή ποσοστό 44%. Οι ανάλγητοι υπολογισμοί των αρμοδίων, αγνόησαν ακόμα και το γεγονός ότι η Θεσπρωτία αποτελεί μια ακριτική περιοχή, με υψηλό ποσοστό φτώχιας και ανεργίας, που σημαίνει ότι οι δομές φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών οικογενειών με γονείς ανέργους ή με χαμηλά εισοδήματα, επιτελούν ακόμα περισσότερο βαρύνοντα ρόλο για την κοινωνική συνοχή. Πλέον, το μέλλον των δημοτικών ΚΔΑΠ της Θεσπρωτίας και των 25 συμβασιούχων εργαζομένων τους βρίσκεται στον αέρα.

Πέραν των παραπάνω, η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από την εξαγγελθείσα έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει την πολυδιαφημισμένη προκήρυξη για τα vouchers σε παιδικούς σταθμούς για παιδιά δημοσίων υπαλλήλων, δημιουργώντας στις οικογένειες σύγχυση, αβεβαιότητα και αδυναμία προγραμματισμού.

Επειδή δεκάδες χιλιάδες παιδιά αποκλείστηκαν από τα voucher της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, παρόλο που πληρούν όλα τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που ορίζει η σχετική πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ.

Επειδή πλήθος γονέων εκφράζουν με ποικίλους τρόπους την απογοήτευση και απόγνωση των ιδίων και των παιδιών τους για τον αποκλεισμό τους από τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια αδιάκοπης συμμετοχής και παιδαγωγικής απασχόλησης.

Επειδή πλήθος ανακοινώσεων δημάρχων και εργαζομένων σε πολλούς Δήμους, αναφέρουν ότι θα υποστούν σοβαρή μείωση των εσόδων από τα vouchers, γεγονός που δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να αναγκαστούν να μειώσουν το προσωπικό τους, με απολύσεις εργαζομένων που απασχολούνται εκεί διαρκώς 7 έως και 18 χρόνια.

Επειδή οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ εργάζονται με συνεχείς συμβάσεις, παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για μακροχρόνιο διάστημα, που φτάνει μέχρι και τα 7 έως και 18 έτη.

Επειδή από σταθμούς και ΚΔΑΠ αποκλείστηκαν παιδιά, παρόλο που έλαβαν αρκετά υψηλή μοριοδότηση, που προέρχονται από τρίτεκνες, πολύτεκνες οικογένειες, με ανέργους γονείς ή με χαμηλά εισοδήματα κ.ά., ενώ κάθε χρόνο μέχρι σήμερα λάμβαναν κανονικά voucher για τη δωρεάν συμμετοχή τους.

Επειδή ο παιδαγωγικός και κοινωνικός ρόλων των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ είναι αναγνωρισμένος έμπρακτα από την κοινωνία, ιδίως από τα 24 χρόνια συνεχούς λειτουργίας τους.\

Επειδή η Πολιτεία, για ακριτικές περιοχές και περιοχές με υψηλά ποσοστά φτώχιας και ανεργίας, όπως η Θεσπρωτία, οφείλει να ενισχύει στο μέγιστο πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ιδίως αυτές που έχουν να κάνουν με τη στήριξη των οικογενειών και την παιδική φροντίδα, ώστε να αντιμετωπίζεται το δημογραφικό πρόβλημα.

Επειδή ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων (ΠΑΣΕΚΔΑΠ), στην από 22/8/2020 επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, υποστηρίζει ότι: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σκόπιμη και προσχεδιασμένη από καιρό πρόθεση της Κυβέρνησης, που υλοποιήθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία, στην ουσία για να κλείσουν τα ΚΔΑΠ, αγνοώντας τις προτάσεις και τις υποδείξεις της ΚΕΔΕ, των ΠΕΔ όλης της χώρας Ελλάδας και δεκάδων αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων που ζητούσαν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σήμερα.»

Επειδή η άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει τις δομές παιδικής φροντίδας και προστασίας, συνιστά πλήγμα στο κοινωνικό Κράτος και στροφή σε νεοφιλελεύθερης κοπής πολιτικές, πηγαίνοντας πίσω τη χώρα μας στις προ 2015 εποχές της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και της απουσίας πολιτικών στήριξης των οικογενειών με μηδενικά ή χαμηλά εισοδήματα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Είχαν εκτιμήσει τη σημαντική αύξηση των αιτήσεων στη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και ιδίως για τις δομές των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ; Για ποιους λόγους δεν αύξησαν τον προϋπολογισμό του προγράμματος, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι πληρούσαν τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει η σχετική πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ;

2. Προτίθενται να αυξήσουν άμεσα τη δαπάνη της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», ώστε όλα τα παιδιά στη Θεσπρωτία και όλη τη χώρα, για τα οποία τηρούνται οι όροι και προϋποθέσεις που θέτει η σχετική πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ, να ενταχθούν ως δικαιούχοι των vouchers;

3. Τι πρόκειται να κάνουν ώστε ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ Δήμων της Θεσπρωτίας και όλης της χώρας, να μην οδηγήσει σε κλείσιμο των δομών αυτών και σε απολύσεις τους εργαζομένους τους;

4. Προτίθενται να προκηρύξουν μόνιμες θέσεις προσωπικού στα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, μέσω ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δοθεί τέλος στην «ομηρεία» των συμβασιούχων εργαζομένων που καλύπτουν για πολλά έτη, πάγιες και διαρκείς ανάγκες;

5. Θα εκδώσουν άμεσα την εξαγγελθείσα προκήρυξη για vouchers σε παιδικούς σταθμούς για παιδιά δημοσίων υπαλλήλων;

6. Αναγνωρίζουν το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στις οικογένειες και τον προγραμματισμό τους, από τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από σταθμούς και δομές εξωσχολικής δημιουργικής απασχόλησης, λίγες μόλις μέρες πριν την εξαγγελθείσα έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία; Συνάδει ο αποκλεισμός αυτός με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού ή ΚΔΑΠ;

Ο ερωτών βουλευτής

Κάτσης Μάριος

In this article

Join the Conversation