Oμιλία Κάτση σε νομοσχέδιο του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

”Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώδικας Ηλεκτρονικών Τηλεπικοινωνιών κ.α. διατάξεις”

Σημεία της ομιλίας του Μ. Κάτση στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ” Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώδικας Ηλεκτρονικών Τηλεπικοινωνιών κ.α. διατάξεις”

– To νομοσχέδιο ψευδώς και επικοινωνιακά αναφέρεται ως “Κώδικας Ψηφ. Διακ/σης” Δεν είναι κωδικοποίηση νομοθεσίας, βάσει των διαδικασιών του αρ.66 του 4622/2019! Ξαναψηφίζει ήδη καταξιωμένους νόμους του κράτους για να τους καπηλευτεί! Ο Υπουργός αναγνώρισε οτι δεν είναι κωδικοποίηση νομοθεσίας αλλά συμμάζεμα διατάξεων που αναγνωρίζει το έργο παλαιότερων κυβερνήσεων.

-Η βασική στρατηγική του ψηφιακού μετασχηματισμού που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ (Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική ) με το έργο σε εξέλιξη “Σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων” σε όλο το Δημόσιο, αλλά και το ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2 που θα παράσχει υπηρεσίες γρήγορου και δωρεάν Ίντερνετ ακολουθείται και αναγνωρίζεται, παρά τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην υλοποίηση. Οι τεχνικές παρεμβάσεις που γίνονται στη δημόσια διοίκηση με το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο δεν εξασφαλίζουν απολποίηση διαδικασιών.

-Η γραφειοκρατία είναι και προϋπόθεση αναπαραγωγής του πελατειακού κράτους και για αυτό συντηρείται τόσα χρόνια και όσοι προσπάθησαν να συγκρουστούν έφαγαν πόλεμο.Το επιτελικό κράτος της δεξιάς έχει αριστεύσει στον παλαιοκομματισμό σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται, έστω και αποσπασματική, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της ψηφιακού μετασχηματισμού της σχέσης πολίτη-κράτους που ενισχύει τη διαφάνεια και αφαιρεί τη δυνατότητα παρεμβάσεων, θα μας βρείτε αρωγούς.

-Έχουμε ισχυρές ενστάσεις, η εταιρεία τύπου EquiFund που θα διαχειριστεί τα έσοδα από τη δημοπράτηση συχνοτήτων να είναι θυγατρική του Υπερταμείου. Ωστόσο, ο σκοπός και η λειτουργία της αφήνει πολλά ερωτηματικά για το πώς και με τι κριτήρια θα συμμετάσχει η νεοσύστατη A.E. “ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ 5G” σε ιδιωτικές επενδύσεις. Αναμένουμε απαντήσεις και θα καταθέσουμε συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις στις επόμενες συνεδριάσεις.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!